Έξω φρενών με τη Βουλή, ασθενείς, κέντρα αποκατάστασης και υπουργείο Υγείας με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανό να έχει ήδη αποστείλει επιστολή στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι αλλαγές στις οποίες προχώρησαν οι βουλευτές κατά την κατ΄άρθρο συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου περιορίζουν την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για άνιση μεταχειριση και αλλαγές που «ενδέχεται να εξυπηρετήσουν συμφέροντα μερίδας επιχειρηματιών και όχι το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών και του συστήματος υγείας», ενώ και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, όπως αναφέρουν πληροφορίες του philenews ετοιμάζεται να αντιδράσει με στόχο την αναβολή της αυριανής συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για τροποποιήσεις.
Στην επιστολή του ο υπουργός Υγείας κάνει αναφορά σε συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου (όπως αυτό διαμορφώθηκε από τη Βουλή), το οποίο προβλέπει ότι «κέντρο το οποίο ιδρύεται και λειτουργεί δυνάμει του παρόντος νόμου κατατάσσεται στην κατηγορία Α (σ.σ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις αποζημιώσεις των κέντρων), εφόσον παρέχει υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης σε όλες τις ακόλουθες θεματικές: Επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες, κακώσεις μυελού, νευρολογικές παθήσεις και νευροεκφυλιστικές νόσους, μυοσκελετικές παθήσεις ή/και κακώσεις ή/και εγκαύματα, ακρωτηριασμούς άνω και κάτω άκρων, καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις και πάσης φύσεως κατάγματα περιλαμβανομένου κατάγματος ισχίου, ωμοπλάτης και γονάτου».
«Σας επισημαίνω τα πιο κάτω: η αναφορά «σε όλες τις ακόλουθες θεματικές» είναι περιοριστική για νέα Κέντρα Αποκατάστασης που δύναται να δημιουργηθούν, πέραν των Κέντρων που θα ρυθμιστούν στα πλαίσια των μεταβατικών διατάξεων και που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης. Οι νέοι αιτητές για ίδρυση Κέντρων Αποκατάστασης θα καλούνται να διασφαλίζουν την επάρκεια τους σε υποδομές και στελέχωση για παροχή υπηρεσιών για πολλές και διαφορετικές παθήσεις που θα αποτελέσει τροχοπέδη στη δημιουργία νέων κέντρων».
Ως εκ των πιο πάνω, καταλήγει ο Υπουργός, «πρέπει το κείμενο να διαφοροποιηθεί από «σε όλες τις ακόλουθες θεματικές» σε «τουλάχιστον μια από τις ακόλουθες θεματικές».
Από πλευράς του ο Σύνδεσμος των Κέντρων αποκατάστασης που σήμερα λειτουργούν υπό τον νόμο των στεγών ευγηρίας και αναμένουν τη νέα νομοθεσία ώστε να λάβουν άδεια λειτουργίας στη βάση αυτής, αναφέρει στην ανακοίνωση του:
«Τις τελευταίες μέρες έχουμε πληροφορηθεί από αριθμό ατόμων ότι το νομοσχέδιο έτυχε αρκετών αλλαγών, σε ότι αφορά τις μεταβατικές διατάξεις 37 και 38 του νομοσχεδίου οι οποίες, σε περίπτωση που ευσταθούν, θα οδηγήσουν σε:
Περαιτέρω άνιση μεταχείριση των υφιστάμενων κέντρων με εξειδίκευση σε αποκατάσταση, αναλογα με το αν είναι εγγεγραμμένα κάτω από το νόμο περί στεγών ή κάτω από το νόμο περί νοσηλευτηρίων. Για παράδειγμα,
- Οι κτιριακές εξαιρέσεις, όπως προνοεί και το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το υπουργείο Υγείας, πρέπει να είναι πανομοιότυπες για τα υφιστάμενα κέντρα, είτε είναι κάτω από το νόμο νοσηλευτηρίων είτε κάτω από το νόμο περί στεγών.
- Οι θεματικές αποκατάστασης που θα εγκρίνονται για υφιστάμενα κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης, πρέπει να είναι αναλόγως των αποδεδειγμένων εμπειριών τους κατά τα τελευταία χρόνια και όχι πολύ λιγότερα από ότι αποδεδειγμένα κάνουν καλά όλα αυτά τα χρόνια».
«Ο απαξιωτικός τρόπος που ορισμένοι διαχρονικά μιλούν για το έργο των μελών μας, απλά και μόνο επειδή είναι εγγεγραμένα κάτω από το νόμο στεγών αντί περί νοσηλευτηρίων και η όποια προσπάθεια για στρέβλωση των ιστορικών και σημερινών πραγματικοτήτων», αναφέρει ο Σύνδεσμος, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να μελετήσουν προσεκτικά τις όποιες αλλαγές στο νομοσχέδιο, εξασφαλίζοντας μέσω ανεξάρτητων και τεκμηριωμένων πηγών (όπως Σύνδεσμοι Ασθενών και Υπουργείο Υγείας), ότι οι τελικές πρόνοιες του νόμου δεν θα υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων Κέντρων, αλλά θα εξυπηρετούν πραγματικά την ανάγκη για ποιοτικές υπηρεσίες αποκατάστασης».
Έτοιμη να τοποθετηθεί επί του θέματος, όπως πληροφορούμαστε είναι και η ΟΣΑΚ με τους οργανωμένους ασθενείς να τονίζουν ότι ο περιορισμός στην παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών θα επηρεάσει τους πολίτες/ασθενείς που χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες.
Στο παρασκήνιο, κάποια κόμματα έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση τους να ζητήσουν αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου κατά την αυριανή Ολομέλεια της Βουλής.