Παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις γυναίκες όλων των ηλικιών, αποτελούν η κυρία Μαίρη Λένα και η κυρία Έλσα Γιωργαλλή Καρακάννα. Οι δύο 80χρονες γυναίκες πήραν μέρος στο ράλι αντίκας που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15-16 Μαρτίου 2025 για φιλανθρωπικό σκοπό με στόχο τη στήριξη του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Ήταν το μόνο αυτοκίνητο με γυναικείο πλήρωμα. Οδηγός η Μαίρη. Συνοδηγός η Έλσα. Ξεκίνησαν από τη Λευκωσία με προορισμό την Πάφο μέσω Τροόδους. Οι δύο γυναίκες μιλούν στον «Φ» για την εμπειρία τους, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα πως όταν τολμάμε μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα.
Η Μαίρη λατρεύει να οδηγεί και της αρέσει η ταχύτητα. Ωστόσο, δεν είχε συμμετάσχει ποτέ στη ζωή της σε παρόμοια διοργάνωση. Αυτό που τις ώθησε να λάβουν μέρος στο ράλι ήταν ο σκοπός της όλης διοργάνωσης. Η ιδέα γεννήθηκε σε μία συζήτηση με την καλή τους φίλη και παλαιά συμμαθήτρια της κυρίας Λένα, Έρση Οικονομίδου.
«Η Έρση είναι η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλασικού Αυτοκινήτου Κύπρου (ΟΚΑΚ), πολύ καλή μου φίλη και συμμαθήτρια μου από το δημοτικό. Μου μίλησε για το ράλι και τον σκοπό του για στήριξη της Αροδαφνούσας. Αμέσως της είπα ότι θέλω να συμμετάσχω. Αλλά δεν είχα αυτοκίνητο αντίκα. Το αυτοκίνητό μου είναι 22 χρονών, ενώ έπρεπε να ήταν πάνω από 30. Η Έρση, όμως μου είπε πως μπορώ να συμμετάσχω ακόμα κι αν δεν πληροί τα κριτήρια γιατί η όλη διοργάνωση γινόταν για φιλανθρωπικό σκοπό. Οπότε το μόνο που έμενε ήταν να βρω συνοδηγό. Αμέσως η Έλσα αποκρίθηκε λέγοντας πως θα με συνοδεύσει και θα είναι η συνοδηγός μου. Έτσι πήραμε την απόφαση», εξιστορεί η κ. Λένα.
«Εγώ ήμουν μέλος στην Αροδαφνούσα, οπότε θεώρησα πως έπρεπε να πάμε για τον σκοπό αυτό», μας λέει η κ. Καρακάννα.
Πρόκειται για μία ειδική διαδρομή που διεξάγεται από το 2003 με εισφορά 100 ευρώ για το κάθε αυτοκίνητο που συμμετέχει και όλα τα έσοδα πηγαίνουν στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου.
«Ήμασταν το μόνο γυναικείο πλήρωμα»
«Έτσι το τολμήσαμε. Δεν ταλαιπωρηθήκαμε καθόλου. Ξεκινήσαμε από την Αροδαφνούσα το μεσημέρι του Σαββάτου. Η ώρα μία ξεκίνησε το ράλι. Εμείς ήμασταν το νούμερο 51 από τα 55 αυτοκίνητα. Δεν περάσαμε από κεντρικούς δρόμους και πόλεις. Οδηγήσαμε σε περιοχές που δεν πήγαμε ποτέ. Δεν γνωρίζαμε από πριν την διαδρομή. Η δουλειά της Έλσας ήταν να με καθοδηγήσει με βάση τις οδηγίες που μας έδωσαν γραπτώς. Ήταν πολύ ωραία διαδρομή. Φτάσαμε στην Πάφο η ώρα 7:30 το βράδυ. Ευτυχώς χωρίς πρόβλημα. Άλλοι αντιμετώπισαν προβλήματα με τη μηχανή ή με τα ελαστικά. Υπήρχε, όμως ομάδα η οποία μας παρακολουθούσε μέσω μόνιτορ που μας έβαλαν στο όχημα. Οπότε είχαμε οδική ασφάλεια ως συνοδεία και σε περίπτωση προβλήματος μας βοηθούσαν», αναφέρει η κ. Λένα.
«Δεν είχαμε κανένα ατύχημα. Πήγαμε καλά», μας λέει η κ. Καρακάννα. «Φτάσαμε στο ξενοδοχείο στην Πάφο, ξεκουραστήκαμε για το βράδυ και την επόμενη ημέρα ξεκινήσαμε η ώρα 10:30 το πρωί με κατεύθυνση προς την μεριά του Ακάμα. Αυτή ήταν πιο δύσκολη διαδρομή. Πάνω στα βουνά. Σε άγρια τοπία. Χαθήκαμε και 2-3 φορές. Αλλά ήταν όμορφη διαδρομή».

Στην πρώτη διαδρομή από την Αροδαφνούσα προς την Πάφο οι δύο κυρίες τερμάτισαν 20ες από τους 55. Για την δεύτερη, ήταν τόσο μεγάλη η χαρά που τερμάτισαν που δεν τις ένοιαζε σε ποια θέση κατέληξαν. Έφτασαν στον τερματισμό στις 2:30 το μεσημέρι. Εκεί έγιναν οι απονομές στους συμμετέχοντες. «Μας έδωσαν το πιο μεγάλο κύπελλο. Ήμασταν το μόνο γυναικείο πλήρωμα. Για να μην πούμε ότι ήμασταν οι πιο μεγάλες…», λένε χαριτολογώντας.
«Να είμαστε καλά και θα ξαναπάμε»
Η κ. Λένα έχει δύο παιδιά και έξι εγγόνια, ενώ η κ. Καρακάννα έχει και τρία δισέγγονα. Όλοι ήταν υποστηρικτικοί στην απόφασή τους να συμμετάσχουν στο ράλι.
«Εμένα εκείνο που με έπεισε να συμμετάσχω ήταν ο εγγονός μου. Μου είπε “γιαγιά πόσες στην ηλικία σου θα τολμούσαν να το κάνουν;”», αναφέρει η κ. Λένα. Το ίδιο είπε και στην κ. Καρακάννα ο τρίτος εγγονός της, ο οποίος συχνά της λέει πως είναι «βιονική».
«Δεν είχαμε παρόμοιες εμπειρίες. Δεν ήταν αγώνας ταχύτητας. Είχαμε μόνο μισή ώρα για να ξεμουδιάσουμε σε κάθε διαδρομή. Ήταν πολλές οι ώρες. Αλλά ομολογώ ότι δεν κουραστήκαμε. Αυτό που με κούρασε ήταν η επιστροφή στη Λευκωσία μετά τον τερματισμό», δηλώνει η οδηγός.
Σε ερώτηση εάν θα το τολμήσουν ξανά τώρα που πήραν το βάπτισμα του πυρός, και οι δύο μας απάντησαν πως το απήλαυσαν και ευχαρίστως θα το έκαναν ξανά. «Να είμαστε καλά από το Θεό και θα ξαναπάμε», απαντούν και οι δύο.
Οι δύο γυναίκες μοιράστηκαν την ιστορία τους μαζί μας για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στις γυναίκες όλων των ηλικιών: «Να μην το βάζουν κάτω. Αν μπορούν και έχουν τη δυνατότητα να τολμούν. Να ζουν την ζωή τους όπως θέλουν».