Το σύνολο των μέτρων που αποφασίστηκαν πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο για πάταξη της αδήλωτης εργασίας θα συζητηθούν στη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), που θα γίνει στο Υπουργείο Εργασίας.

Μέτρα τα οποία, όπως γράψαμε, αφορούν μεταξύ άλλων στον διπλασιασμό των προστίμων για αδήλωτη εργασία από 500 ευρώ σε 1000 ευρώ και για μετατροπή τους από διοικητικά πρόστιμα σε εξώδικα, εξέλιξη για την οποία θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, και ήδη προκαλούνται κάποιες ανησυχίες μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων.

Στα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβουλίου στα μέσα του περασμένου μήνα και παρουσίασε στις 26 Απριλίου ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου περιλαμβάνονται και δράσεις που θα τεθούν αμέσως σε ισχύ, όπως είναι η αύξηση των επιθεωρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την αδήλωτη εργασία, που προκαλεί ως γνωστόν αρνητικές παρενέργειες στην αγορά εργασίας, στον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων αλλά και στο ΤΚΑ.

Στη σημερινή ατζέντα του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, την οποία γνωστοποίησε χθες το απόγευμα το Υπουργείο Εργασίας, πέραν του πακέτου των μέτρων κατά της αδήλωτης εργασίας, ως δεύτερο θέμα για συζήτηση είναι η δέσμη μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων, που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας, και περιλαμβάνονται στα 14 μονομερή μέτρα που ανακοίνωσε αρχές του χρόνου η Κυπριακή Δημοκρατία για βελτίωση της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας θα ανταλλάξει απόψεις σήμερα με τους κοινωνικούς εταίρους που συμμετέχουν στο ΕΣΣ όσον αφορά τη δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκύπριους για τα εξής:

  • Καταβολή σύνταξης χηρείας σε δικαιούχους.
  • Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.
  • Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης του Κέντρου Παραγωγικότητας όπως και σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αδήλωτη στο στόχαστρο

Κύριο αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΣ θα είναι πάντως η αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, πρόβλημα που το τελευταίο διάστημα, βάσει και των τελευταίων επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας, μεγεθύνεται.

Λόγω τούτου, όπως γράψαμε, εγκρίθηκαν ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο συγκεκριμένα μέτρα, που όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, την Τρίτη στο ΡΙΚ, με αφορμή ρεπορτάζ του «Φ», εντάσσονται και στο πλαίσιο των ενεργειών που λαμβάνονται για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, όπως γνωστοποίησε χθες το Υπουργείο Εργασίας, στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΣ θα συζητηθούν για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας τα εξής:

  • Αύξηση των διενεργούμενων επιθεωρήσεων και στόχευση σε συγκεκριμένους χώρους και ωράρια.
  • Επέκταση των συντονισμένων επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας.
  • Διασύνδεση των διαθέσιμων συστημάτων πληροφορικής και των υφιστάμενων βάσεων δεδομένων για αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών.
  • Διενέργεια εκστρατείας προσέγγισης των υπηκόων τρίτων χωρών ηλικίας 17 – 65 ετών που βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο και δεν εντοπίζονται ως νόμιμα εργαζόμενοι.
  • Διερεύνηση της διασύνδεσης μεταξύ των εργοδοτών που εφαρμόζουν την πρακτική της αδήλωτης και παράνομης εργοδότησης αλλοδαπών με τους διακινητές παράνομων μεταναστών.
  • Διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας σχετικά με τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους αρμόδιους φορείς.
  • Ηλεκτρονική απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Επιβολή εξώδικου προστίμου ύψους €1000 για κάθε περίπτωση αδήλωτης εργασίας.
  • Διπλασιασμός του εξώδικου προστίμου σε ενδεχόμενη επανάληψη της παράβασης με νέα περίπτωση αδήλωτης εργασίας.
  • Συμπερίληψη ευθύνης στον κυρίως εργολάβο, επιπροσθέτως του υπεργολάβου, για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας.
Exit mobile version