Η διαδικασία διαδοχής του Πάπα Φραγκίσκου θα αρχίσει λίγες ημέρες μετά την κηδεία του που θα τελεστεί το Σάββατο.
Εντός του Βατικανού ωστόσο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μάχη εξουσίας με τους συνεχιστές του έργου του Φραγκίσκου και τους πιο συντηρητικούς να προωθούν υποψηφίους που θα συνεχίσουν ή θα ανατρέψουν την πορεία των τελευταίων χρόνων.
Συνολικά οι καρδινάλιοι είναι περισσότεροι από 250, αλλά με τους νέους κανόνες όσοι είναι άνω των 80 ετών δεν μπορούν να λάβουν μέρος στο Κονκλάβιο που εκλέγει τον Πάπα.
Ο Φραγκίσκος από τους 135 καρδιναλίους που δικαιούνται να συμμετάσχουν στην επιλογή του διαδόχου, διόρισε περίπου 110, μεταξύ τους και πολλούς συντηρητικούς.
Ο Ιάκοπο Σακαραμούτσι δημοσιογράφος στην εφημερίδα La Repubblica, ο οποίος καλύπτει το Βατικανό, αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι η ομάδα των καρδιναλίων είναι περίπλοκη: «Η ομάδα δεν είναι ομόφωνη και συνεκτική και δεν έχει τις ίδιες ιδέες».
Εξηγεί ακόμη ότι σχεδόν όλοι οι καρδινάλιοι που έχει επιλέξει είναι από μεγάλες επισκοπές σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους υπήρχαν και συντηρητικοί αλλά και προοδευτικοί.
Μεταξύ τους είναι ο Γερμανός Γκέρχαρντ Μίλερ που συγκρούστηκε με τον Φραγκίσκο για πολλά ζητήματα, όπως το διάταγμα που θα επέτρεπε την ευλογία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών το οποίο και χαρακτήριζε αιρετικό.
Επικριτής του Φραγκίσκου ήταν και ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπερκ, ειδικά για τη στάση του Πάπα σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο Πάπας Φραγκίσκος τον είχε περιθωριοποιήσει, αφαιρώντας του ακόμη και τον μισθό του και το επιδοτούμενο από το Βατικανό διαμέρισμα.
Μεγάλος αντίπαλος ήταν και ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Σμιθ που τον Ιανουάριο του 2020 δημοσίευσε βιβλίο (συνυπέγραφε και ο πρώην Πάπας Βενέδικτος), το οποίο υπερασπιζόταν την αγαμία του κλήρου τη στιγμή που ο Φραγκίσκος σκεφτόταν τη χαλάρωση των κανόνων.
Ο κορυφαίος από αυτούς που του εναντιώθηκαν δεν ήταν άλλος από τον προκάτοχό του Πάπα Βενέδικτο, που παραιτήθηκε μεν το 2013, αλλά εξακολουθούσε να ζει στο Βατικανό, να κάνει συναντήσεις, δίνοντας συνεντεύξεις και γράφοντας βιβλία και άρθρα με θέσεις που έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με αυτές του Φραγκίσκου. Μετά τον θάνατο του Βενέδικτου, πήρε τη σκυτάλη ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ.