Σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας, με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, να προειδοποιεί για τον αυξανόμενο κίνδυνο λιμού. Στην ετήσια συνέλευση των κρατών-μελών του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Γκεμπρεγέσους επισήμανε πως «δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ανέφερε ότι «ο κίνδυνος λιμού στη Γάζα αυξάνεται με την εσκεμμένη παρακράτηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου αποκλεισμού». Σημείωσε επίσης ότι «τόνοι τροφίμων είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα, σε απόσταση μερικών λεπτών».

Η κατάσταση στην περιοχή συνεχώς επιδεινώνεται, με την ανθρωπιστική βοήθεια να παραμένει καθηλωμένη και τον πληθυσμό της Γάζας να αντιμετωπίζει έναν άμεσο κίνδυνο λιμού.

Επανέναρξη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας

Μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από το εξωτερικό για τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι θα επιτρέψει την περιορισμένη επανέναρξή της, παράλληλα με την έναρξη «χερσαίων επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας» στη Γάζα.

Η απόφαση να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, πάνω από δύο μήνες μετά την επιβολή αποκλεισμού από το Ισραήλ στη Γάζα από τις 2 Μαρτίου, είναι «δύσκολη αλλά απαραίτητη» σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Οι κλιμακούμενες εχθροπραξίες, οι εντολές εκκένωσης, η συρρίκνωση του ανθρωπιστικού χώρου και ο αποκλεισμός της βοήθειας οδηγούν σε εισροή θυμάτων στο σύστημα υγείας που βρίσκεται ήδη στα όριά του», δήλωσε σήμερα ο Τέντρος.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν ενώ τα φάρμακα περιμένουν στα σύνορα και οι επιθέσεις κατά των νοσοκομείων στερούν από τους ανθρώπους φροντίδα και τους αποθαρρύνουν να την αναζητήσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ασθενείς πρέπει να απομακρυνθούν

Χιλιάδες ασθενείς χρειάζεται ακόμα να απομακρυνθούν από τη Γάζα για ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με τον Τέντρος, που ζητά από τα κράτη-μέλη να δεχθούν επιπλέον ασθενείς και από το Ισραήλ να επιτρέψει τις απομακρύνσεις αυτές και να δώσει την άδεια για την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα.

Τα Ηνωμένα έθνη, όπως και οι οργανισμοί διεθνούς βοήθειας που λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλουν ελλείψεις εδώ και εβδομάδες.

protothema.gr

Exit mobile version