Με παταγώδη αποτυχία ολοκληρώθηκε και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να πιέσει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να συγκατανεύσει σε αυτό που ζητά ο ΑΔΜΗΕ, φορέας υλοποίησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης: Δηλαδή, να αρχίσει να πληρώνει -μέσω χρεώσεων των καταναλωτών στην Κύπρο- τον ΑΔΜΗΕ για όσα έξοδα παρουσιάσει για τη διασύνδεση.
Η οποία, όμως, ως έργο, περιορίζεται για την ώρα μόνο στο εξής: την κατασκευή καλωδίου από τη NΕΧΑΝΣ, χωρίς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη επί της θαλάσσης και χωρίς τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τα οποία δεσμεύτηκε. Οι έρευνες σε διεθνή ύδατα, που η Τουρκία αυθαίρετα θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα, δεν έχουν προχωρήσει ούτε μέτρο και κανείς δεν ξέρει αν θα προχωρήσουν κάποτε.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πει ούτε λέξη στην Τουρκία. Ζητά όμως από την Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώνει για ένα έργο που ούτε η ίδια η Ένωση δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ολοκληρωθεί.
Και από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη έγινε ξεκάθαρο πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απέναντι σε ένα μέτωπο με δύο στέλεχη: Τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν και τον ΑΔΜΗΕ. Οι οποίοι πλέον αμφισβητούν και υπονομεύουν τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει πέρσι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας.
Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Κύπρος, ανεξαρτήτως των απαιτήσεων ή των εξόδων του ΑΔΜΗΕ, θα πληρώνει μόνο 25 εκατ. τον χρόνο, για τα πέντε χρόνια που μεσολαβούν μέχρι και το 2029, έτος που υποτίθεται θα λειτουργήσει η διασύνδεση. Νοουμένου ότι το έργο προχωρεί ομαλά. Όταν λειτουργήσει το έργο, η Κύπρος θα πληρώσει το κόστος (σε ποσοστό 63%), σε βάθος τριακονταετίας, συν η απόδοση κεφαλαίου για τον ΑΔΜΗΕ ύψους 8.2% περίπου.
Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, επιχειρούν να παραμερίσουν τη συμφωνία των δύο κυβερνήσεων και να σύρουν τη ΡΑΕΚ σε ένα νέο διακανονισμό, ο οποίος θα προβλέπει ότι η ΡΑΕΚ θα κάνει ό,τι και η ελληνική ρυθμιστική αρχή (ΡΑΕΕΥ), η οποία επίσης σύρθηκε σε αυτό κατόπιν πιέσεων του ΑΔΜΗΕ και της ελληνικής Κυβέρνησης (κάτι που δεν έκανε για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής): Να πληρώνει όλα τα έξοδα του ΑΔΜΗΕ, μέσω επιβάρυνσης των καταναλωτών, ακόμα και αν στη θάλασσα δεν επιτρέψει η Τουρκία να πέσει ούτε ένα μέτρο από το καλώδιο του 1.4 δισ. που κατασκευάζει η Nexans.
Λογάριασαν χωρίς τον Κεραυνό
Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός Μάκης Κεραυνός παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και τον υπουργό Γιώργο Παπαναστασίου.
Και η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξής: Δεν θα εκταμιευθούν ούτε τα 25 εκατ. για το 2025 αν ο ΑΔΜΗΕ δεν πείσει ότι το έργο προχωρά ομαλά και επί της θαλάσσης, όχι μόνο στο εργοστάσιο της Nexans.
Η πληροφόρηση του Φιλελευθέρου αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει γραπτώς ότι τα σημερινά δεδομένα δεν καθησυχάζουν τις ανησυχίες ότι το έργο της διασύνδεσης έχει παγώσει και δεν προχωρεί και ότι ο ΑΔΜΗΕ εννοεί να πληρώνουν οι Κύπριοι καταναλωτές για ένα καλώδιο κόστους 1.4 δισ., χωρίς ο ίδιος, η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ -πόσο μάλλον η Κυπριακή Δημοκρατία- να μπορούν να εγγυηθούν ότι θα ποντιστεί και θα λειτουργήσει το 2030 η διασύνδεση προς όφελος των καταναλωτών σε Κύπρο και Ελλάδα.