Σφόδρα ενοχλημένος από τις δημόσιες τοποθετήσεις του δημάρχου Λάρνακας αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε λιμάνι και μαρίνα, αλλά και για καθυστερήσεις έργων, είναι ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος βάλλει κατά του Ανδρέα Βύρα.
Μιλώντας στον «Φ», ο Αλέξης Βαφεάδης δεν έκρυψε τη δυσφορία του ειδικά για το γεγονός πως οι ενστάσεις για τις διαδικασίες εκφράστηκαν στην Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας και είδαν το φως της δημοσιότητας χωρίς ο ίδιος να ενημερωθεί. «Απαιτώ να πιστωθώ με καλές προθέσεις από τη Λάρνακα και θέλω να συζητούμε τα θέματα που προκύπτουν. Όχι να δέχομαι κατηγορίες πίσω από κλειστές πόρτες και να μην έχω την ευκαιρία να υπερασπιστώ όσα γίνονται. Δεν γίνεται να πιστώνομαι με κακόβουλες προθέσεις, θυμίζω πως αναγκαστήκαμε να τερματίσουμε μια σύμβαση για την οποία δεν φταίμε», ανέφερε ο κ. Βαφεάδης, υποδεικνύοντας πως «μέχρι αυτή τη στιγμή (χθες το πρωί)» δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα. «Με λυπεί το γεγονός πως δεν επικοινώνησε κάποιος μαζί μου», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως μέχρι τώρα υπήρχε καλό πνεύμα συνεργασίας και δίνονταν λύσεις στα προβλήματα.
Κόκκινο πανί αποτελεί η απόφαση όπως το κρατικό έργο της δημιουργίας Ναυτικού Ομίλου στη μαρίνα εκτελεστεί με τη μέθοδο design & build. Ο Υπουργός Μεταφορών υπεραμύνθηκε της απόφασης, που λήφθηκε έπειτα από εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας πως ήταν πλήρως ενήμερος ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας. «Μου κάνει εντύπωση επειδή όταν έστειλα την επιστολή για τη μέθοδο είχα πει πως εάν έχει παρατηρήσεις να τις συζητήσουμε. Δεν μου υπέβαλε οτιδήποτε διαφορετικό», είπε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για δοκιμασμένη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στο κτήριο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και στο Κτηματολόγιο Λευκωσίας. «Με αυτή τη μέθοδο όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από ελλείψεις στη μελέτη μεταφέρονται στους αναδόχους. Άρα, όλη η ευθύνη μεταφέρεται στον ανάδοχο, αντί να μοιράζει το ρίσκο ο εργοδότης (κράτος) με τον εργολάβο».
Σε παρατήρηση πως ο φόβος των φορέων της Λάρνακας είναι πως αυτό ενδέχεται να βραχυκυκλώσει το έργο και να προκαλέσει καθυστερήσεις, ανέφερε ότι ο στόχος είναι ακριβώς ο αντίθετος. «Όταν η μελέτη προέρχεται από τον εργοδότη είναι πολύ πιο εύκολο ο ανάδοχος να πει πως δεν είναι συμπληρωμένη και να έχει απαιτήσεις. Το κράτος έχει υιοθετήσει, όχι τυχαία, αυτή τη μέθοδο διότι το προστατεύει από απαιτήσεις είτε για επιπρόσθετα χρήματα, είτε για παράβαση χρόνου. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Εάν νιώθουν πως δεν μπορούν να διαχειριστούν τη σύμβαση θα μπορούσε, ως έργο προτεραιότητας, να ανατεθεί στα δημόσια έργα, αντί στον Δήμο Λάρνακας», σημείωσε.
Ο κ. Βαφεάδης παραδέχθηκε πάντως καθυστερήσεις στην ανάθεση της μελέτης για το μέλλον των δύο υποδομών στο ελληνικό ΤΑΙΠΕΔ. «Έπρεπε να γίνει διακρατική συμφωνία και να εμπλακεί η Νομική Υπηρεσία. Δεν κρύβω ότι αυτό ξέφυγε από τον στόχο των έξι μηνών, αλλά καλύτερα να ξεφύγει και να μην υπάρχουν νομικά λάθη που θα φέρουν πισωγυρίσματα και άλλες καθυστερήσεις. Εκείνη την κριτική τη δέχομαι και αναλαμβάνω την ευθύνη για την καθυστέρηση.
Καταλήγοντας ο κ. Βαφεάδης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και για τις δηλώσεις του δημάρχου Λάρνακας στον «Φ» πως τα έργα του Υπουργείου Μεταφορών στη Λάρνακα δεν προχωρούν. Το μεγαλύτερο του παράπονο αφορά στα έργα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που βρίσκονται στον αέρα, αφού εντοπίστηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο παρατυπία στη σύσταση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών. «Γιατί γίνεται κριτική γι’ αυτό το θέμα; Γι’ αυτό το πράγμα γιατί φταίνε τα δημόσια έργα και βγαίνει ο δήμαρχος και μας κατηγορεί», διερωτήθηκε.