Ως ιστορική χαρακτήρισε την εικόνα που διαμορφώνεται από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον τουρισμό στο πρώτο τετράμηνο του 2025, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επισημαίνοντας ότι ο κυπριακός τουρισμός ακολουθεί ήδη μια πορεία που οδηγεί σε νέα ρεκόρ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου–Απριλίου κατέγραψαν την υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ για το εν λόγω χρονικό διάστημα. Ειδικά για τον μήνα Απρίλιο, ανέφερε ότι για πρώτη φορά οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 400.000, γεγονός που, όπως σημείωσε, επιβεβαιώνει τη δυναμική που αναπτύσσει ο τουριστικός τομέας της χώρας.
Ο κ. Λετυμπιώτης απέδωσε τα αποτελέσματα στις στοχευμένες πολιτικές, στη στρατηγική προσέγγιση και στη στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για τον καρπό της σοβαρής δουλειάς που έγινε μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, η οποία – όπως είπε – αποδίδει μετρήσιμα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Αναφερόμενος στα ποσοστά αύξησης, σημείωσε ότι καταγράφεται άνοδος 15,6% σε σχέση με το 2024, 17,5% με το 2023, 62% με το 2022 και 26% σε σύγκριση με το 2019, δηλαδή πριν από την πανδημία. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα δεν είναι απλώς πλήρης, αλλά σταθερά ανοδική.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε και στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται απλώς για εποχική έξαρση, αφού παρατηρείται ουσιαστική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και κατά τους χειμερινούς μήνες. Για την περίοδο Νοεμβρίου–Απριλίου, ανέφερε πως η αύξηση φτάνει το 51% σε τριετή βάση και το 122% σε δεκαετή ορίζοντα, γεγονός που – κατά την εκτίμησή του – οδηγεί την Κύπρο στην καθιέρωσή της ως ολόχρονος τουριστικός προορισμός.
Τόνισε, ωστόσο, ότι τα θετικά αποτελέσματα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, αλλά αντίθετα ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση, διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, προσέλκυση νέων αγορών και προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.
Καταλήγοντας, δήλωσε ότι ο τουρισμός αποτελεί και θα παραμείνει βασικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας και, ως εκ τούτου, η πολιτεία οφείλει να χτίσει το μέλλον του με όραμα, συνέπεια και στρατηγικό σχεδιασμό.