Σε αποδόμηση των θέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το περιλάλητο νομοσχέδιο των λαμπρατζιών, οδηγεί εσωτερικό σημείωμα της Βουλής που καταγράφει τα διαμειφθέντα στις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών.
Το σημείωμα που ετοιμάστηκε την Τρίτη 22 Απριλίου για λογαριασμό της επιτροπής Νομικών, στον απόηχο των όσων τραγικών σημειώθηκαν με τις λαμπρατζιές, αποτυπώνει τα διαμειφθέντα συνεδριάσεων και περιλαμβάνει αναφορές που δείχνουν ότι πριν το νομοσχέδιο οδηγηθεί στη Βουλή για συζήτηση τον Απρίλιο, δεν είχε ολοκληρωθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Παρουσιάζει, ακόμη, τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Μάριο Χαρτσιώτη, να παραδέχεται πως δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους.
Η ακόλουθη αναφορά από το εν λόγω σημείωμα το οποίο κατέχει ο «Φ», αναφέρει χαρακτηριστικά: «(…)παρά τις ρητές οδηγίες του προέδρου της επιτροπής για εξεύρεση κοινά αποδεκτού κειμένου του νομοσχεδίου (σημ. αναφέρεται στη συνεδρίαση της επιτροπής στις 19/3 και στις ενστάσεις της Ένωσης Δήμων και Ένωσης Κοινοτήτων), το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε στην επιτροπή αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου αργά το μεσημέρι της 8ης Απριλίου 2025, στο οποίο, ως ο ίδιος υπουργός καταγράφει στην επιστολή που το συνοδεύει, παραμένουν σε εκκρεμότητα ορισμένα σημεία».
Το σημείωμα συνεχίζει, καταγράφοντας πως παρ΄ όλα αυτά η κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών όρισε εκτάκτως το θέμα για συζήτηση στη συνεδρίαση της στις 9 Απριλίου.
Στη συζήτηση, όπως αναφέρεται, «ο ίδιος Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στην επιτροπή ότι οι εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων ζήτησαν καταρχάς την περαιτέρω τροποποίηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων, ώστε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των λαμπρατζιών οι αρμόδιες αρχές τοπικής διοίκησης να μην ζητούν και να λαμβάνουν απλώς τις απόψεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά να λαμβάνουν τελική έγκριση από αυτές τις αρχές και επιπρόσθετα από το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στην επιτροπή οι εν λόγω εισηγήσεις δεν έγιναν αποδεκτές για τους εξής λόγους: Καταρχάς το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν συμμετείχε στις δημόσιες διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα για το αναφερόμενο νομοσχέδιο και ενδεχόμενη συμπερίληψή του θα επέβαλλε νέο κύκλο διαβουλεύσεων και πρόσθετη καθυστέρηση. Παράλληλα, σχετικά με την εισήγηση για τελική έγκριση από την Αστυνομία Κύπρου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι τελευταίες δεν συναινούν με την παραχώρηση μιας τέτοιας τελικής έγκρισης».
Προστίθεται, ακόμη, ότι «η ουσιαστικότερη διαφωνία της Ένωσης Δήμων Κύπρου και της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου έγκειται στην ημερομηνία έναρξης των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αφού οι αρχές τοπικής διοίκησης υπογραμμίζουν ότι είναι απολύτως ανέφικτο να εφαρμοστούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για το επερχόμενο Πάσχα, το οποίο απείχε μόλις μία εβδομάδα από την εν λόγω συνεδρία».
Επιπρόσθετα, το σημείωμα παρουσιάζει τον υπουργό να παραδέχθηκε πως αν και υπήρχε πρόνοια στο νομοθέτημα ώστε το άναμμα λαμπρατζιάς να διοργανώνεται είτε από αρχή τοπικής διοίκησης είτε από ενοριακή επιτροπή, εντούτοις δεν κατέστη εφικτό να διαβουλευθεί με την Εκκλησία της Κύπρου (σ.σ. αρμόδια για ενορία).
«(…)όταν ρωτήθηκε από την επιτροπή ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σχετικά με τη θέση της Εκκλησίας Κύπρου για την εν λόγω νέα ρύθμιση, διαφάνηκε ότι δεν προέβη σε οποιαδήποτε συζήτηση και διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας Κύπρου για τη νέα αυτή ρύθμιση στο διάστημα που μεσολάβησε» σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Η δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο συνεχίστηκε και χθες. Σε δηλώσεις τους στο ΡΙΚ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, όπως και ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, ανέφεραν πως το νομοσχέδιο δεν θα επέλυε το πρόβλημα με τις λαμπρατζιές. Μάλιστα, ο κ. Τορναρίτης χαρακτήρισε το νομοθέτημα «προβληματικό και ανεφάρμοστο». Ο υπουργός Μάριος Χαρτσιώτης από την πλευρά του ανέφερε ότι υπήρχε δυνατότητα ψήφισης νομοσχεδίου πριν από τις γιορτές του Πάσχα και χαρακτήρισε άδικες τις επικρίσεις προς την Αστυνομία.