Νέα επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) σχετίζεται με πρόωρη γήρανση του ενδομητρίου, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την πορεία της εγκυμοσύνης. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην 41η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) και αναμένεται να δημοσιευτούν στο περιοδικό Human Reproduction.
Το ΣΠΩ επηρεάζει έως 1 στις 5 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως και αποτελεί βασική αιτία υπογονιμότητας. Αν και πολλές γυναίκες με το σύνδρομο καταφέρνουν να συλλάβουν με τη βοήθεια θεραπειών, εξακολουθούν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού, διαβήτη κύησης και άλλων επιπλοκών.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 220 γυναίκες κάτω των 35 ετών στην Κίνα, κατέγραψε μεταβολικές και μικροβιακές αλλαγές σε όσες είχαν το σύνδρομο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε μειωμένη παρουσία του βακτηρίου Parabacteroides merdae και αυξημένα επίπεδα του αμινοξέος ισολευκίνη, τα οποία συνδέθηκαν με πρόωρη κυτταρική γήρανση του ενδομητρίου – μια κατάσταση που δυσχεραίνει την εμφύτευση του εμβρύου.
Αν και τα ποσοστά σύλληψης ήταν παρόμοια μεταξύ των γυναικών με και χωρίς ΣΠΩ, εκείνες με το σύνδρομο είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα (1,95 φορές) να εμφανίσουν τουλάχιστον μία επιπλοκή στην κύηση.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Aixia Liu, τόνισε ότι ακόμη και σε νεαρές γυναίκες που κυοφορούν, παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά δυσμενών εκβάσεων, κάτι που ενδέχεται να σχετίζεται με διαταραχές στο μικροβίωμα και στον μεταβολισμό.
Οι επιστήμονες προτείνουν την ισολευκίνη και το P. merdae ως πιθανούς βιοδείκτες κινδύνου, που στο μέλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση γυναικών με αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών. Εξετάζεται επίσης η πιθανή συμβολή διατροφικών παρεμβάσεων και προβιοτικών.
Ο πρόεδρος της ESHRE, Dr. Anis Feki, επεσήμανε ότι η μελέτη συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σύνδρομο επηρεάζει τη δεκτικότητα της μήτρας και ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες στρατηγικές στην αναπαραγωγική φροντίδα.
ygeiamou.gr