Μέχρι και χθες δεν υπήρχε κάτι νεότερο ως προς την επίσημη ανακοίνωση του διορισμού της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Στη Λευκωσία αυτό γνώριζαν ήταν πως η καθυστέρηση που καταγράφεται οφείλεται στη γραφειοκρατία της Νέας Υόρκης.
Η αρχική εντύπωση που υπήρχε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ήταν πως η ανακοίνωση του διορισμού Ολγκίν ήταν θέμα ωρών. Και αυτό γιατί και οι δύο πλευρές έδωσαν τη συγκατάθεση τους προκειμένου να προχωρήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στον επαναδιορισμό της.
Συμφωνούν και διαφωνούν
Καμιά εκ των δύο πλευρών έδειξε να έχει πρόβλημα με τον επαναδιορισμό της Ολγκίν, τουλάχιστον μπροστά στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όταν το έθεσε στη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη. Τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκαν θετικοί για ένα comeback από την Ολγκίν.
Υπάρχουν ωστόσο διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά την αποστολή της αλλά και το που θα πρέπει να ρίξει το βάρος της.
Για την ελληνοκυπριακή πλευρά η αποστολή της Ολγκίν πρέπει να επικεντρωθεί στο κυρίως ζητούμενο που είναι η ετοιμασία της επόμενης άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη στα τέλη του Ιουλίου. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε μια συνεχή παρουσία της Ολγκίν στο νησί.
Από την άλλη ο Ερσίν Τατάρ θέλει την Ολγκίν να εργαστεί για προώθηση των ΜΟΕ και όχι την ουσία του Κυπριακού.
Γιατί είναι σημαντική η παρουσία της
Η επανεμφάνιση της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στο νησί, εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη κινητικότητας τόσο σ’ ότι αφορά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης – έστω κι αν δεν είναι αυτοί οι όροι εντολής της – όσο και στην προετοιμασία της επόμενης άτυπης διάσκεψης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Γενεύης.
Η προσέγγιση της Λευκωσίας ότι η Ολγκίν θα πρέπει να αναλώσει περισσότερο χρόνο στο νησί αυτή τη φορά πηγάζει και από το γεγονός ότι κατά την πρώτη αποστολή της είχε αρκεστεί σε περιοδικές επισκέψεις χωρίς να ρίχνει ιδιαίτερο βάρος και να βάζει πίεση προς τα εμπλεκόμενα μέρη.
Μια συνεχής παρουσία στο νησί αλλά και τα συχνά ταξίδια σε Άγκυρα και Αθήνα θα δώσει περαιτέρω ώθηση προς την κατεύθυνση της επίτευξης κάποιας προόδου.
Στο μεταξύ θα κινηθούν στα χαμηλά
Η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών την Τετάρτη έδειξε πως επί του παρόντος δεν μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα ακόμα και στη συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό και τα όσα συμφώνησαν Χριστοδουλίδης-Τατάρ εντάσσονται στην κατηγορία των «εύκολων θεμάτων» ενώ άφησαν τα πιο δύσκολα για τη συνέχεια.
Το κινηθούν σε χαμηλό ύψος βοηθά στο να διατηρηθεί εν ζωή η όλη προσπάθεια και να συνεχιστεί ο διάλογος και οι συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών, κάτι που ήταν δύσκολο όλο το προηγούμενο διάστημα ένεκα της αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς.
Συμφώνησαν για μια νέα συνάντηση πριν από το Πάσχα, με πιθανή ημερομηνία την 15η Απριλίου. Αυτό, εάν υλοποιηθεί, σημαίνει ότι Χριστοδουλίδης και Τατάρ θα έχουν βρεθεί στο ίδιο τραπέζι τρεις φορές σε διάστημα ενός μηνός.
Αυτό δεν σημαίνει κάτι, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το τι προηγήθηκε και ποιες και πόσες συναντήσεις είχαν γίνει, τότε κι αυτό το στοιχείο έχει τη δική του σημασία.
Ουδέν νεότερο για οδοφράγματα
Ένα από τα δύσκολα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δύο ηγέτες προκειμένου να βγει αποτέλεσμα είναι αυτό των οδοφραγμάτων. Παρά την αντίθεση του Ερσίν Τατάρ στη Γενεύη συμφωνήθηκε ότι η συζήτηση θα αφορά συνολικά τέσσερα οδοφράγματα, και όχι μόνο την Μια Μηλιά που ζητούσε η τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Η πρώτη συζήτηση της Τετάρτης δεν έδειξε ότι σύντομα θα προχωρήσει αυτή η συζήτηση. Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι μακράν από του να συζητήσει αυτά που ζητά η ελληνοκυπριακή. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προκειμένου να πείσει τον Ερσίν Τατάρ του παρουσίασε και σχετικούς χάρτες.
Δεν αποκλείεται αυτό το θέμα να βρεθεί στην ατζέντα της Ολγκίν όταν θα αναλάβει και επισήμως.