Το Τμήμα Περιβάλλοντος άναψε τελικά «κόκκινο» στην υλοποίηση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου που σχεδιάστηκε ποτέ στην Κύπρο. Το έργο, συνολικής ισχύος 180MW και με πρόσθετες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας 40MW/80MWh από την εταιρεία Cyrus Solar Thermal Ltd, είχε προταθεί να εγκατασταθεί στις κοινότητες Καταλιόντα, Λυθροδόντα και Μαθιάτη της επαρχίας Λευκωσίας.
Ωστόσο, η Περιβαλλοντική Αρχή, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και ευρεία δημόσια διαβούλευση, αποφάσισε να μην συναινέσει στην κατασκευή και λειτουργία του έργου, επικαλούμενη πλήθος σοβαρών και μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και τεχνικών επιπτώσεων.
Η γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος παρουσιάζει οκτώ βασικούς άξονες που καθιστούν την προτεινόμενη περιοχή ακατάλληλη για τόσο μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη ΑΠΕ:
1. Γειτνίαση με ευαίσθητες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και παρουσία αρχαιολογικών χώρων, προστατευόμενων οικοτόπων και γεωτρήσεων, που καθιστούν τη χωροθέτηση προβληματική και ασυμβίβαστη με υφιστάμενες νομοθεσίες και διατάγματα.
2. Καταστροφή γεωργικής γης υψηλής φυσικής αξίας (High Nature Value Farmland), η οποία υποστηρίζει γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες χαμηλής έντασης που ευνοούν τη βιοποικιλότητα.
3. Απειλή σε προστατευόμενα είδη πανίδας, όπως ο σπιζαετός (Aquila fasciata), το διπλογέρακο (Buteo rufinus) και ο τρυπομάζης (Sylvia melanothorax). Η περιοχή είναι κρίσιμη για την αναπαραγωγή και διατήρηση πληθυσμών αυτών των ειδών.
4. Αποψίλωση δασικών εκτάσεων, με την εκτίμηση να κάνει λόγο για καταστροφή άνω των 7000 δέντρων, εκ των οποίων τουλάχιστον 1400 είναι τραχείας πεύκης άνω των 25 ετών, προστατευόμενα από τη δασική νομοθεσία.
5. Αλλοίωση της φυσιογνωμίας του τοπίου, καθώς το έργο θα απαιτούσε εκτεταμένες χωματουργικές επεμβάσεις, διάνοιξη δρόμων και παρεμβάσεις σε φυσικούς σχηματισμούς και ρέματα.
6. Δημιουργία «θερμικής νησίδας», φαινόμενο που προβλέπεται να διαταράξει το μικροκλίμα και να επηρεάσει αρνητικά την τοπική χλωρίδα, πανίδα, ακόμη και την αποδοτικότητα των επικονιαστών.
7. Ανατροπή του οικοσυστήματος επικονιαστών, σημαντικών για τη μελισσοκομία, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή.
8. Μη διαχειρίσιμη σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς η κατακερματισμένη μορφή του έργου, σε συνδυασμό με την αδυναμία του σταθμού της Αλάμπρας να υποστηρίξει το φορτίο, καθιστούν τη σύνδεσή του τεχνικά ανέφικτη ή εξαιρετικά προβληματική.
Το έργο συγκέντρωσε ευρεία αντίδραση από τοπικούς φορείς, ΜΚΟ και πολίτες. Μεταξύ άλλων, το Κυπριακό Ίδρυμα Terra Cypria, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου (BirdLife Cyprus), καθώς και το Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Μαχαιρά εξέφρασαν έντονη αντίθεση, υποδεικνύοντας σωρευτικές και αθροιστικές επιπτώσεις που δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς στην περιβαλλοντική μελέτη του έργου.
Ιδιαίτερα η επιστολή της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας στις 2 Ιουλίου 2025, τεκμηριωμένη με δεδομένα από δορυφορικούς πομπούς, επιβεβαίωσε τη χρήση της περιοχής από τον σπιζαετό, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην περιβαλλοντική ευαισθησία της Άμεσης Περιοχής Μελέτης (ΑΠΜ).
Παρά το θετικό αποτύπωμα του έργου σε επίπεδο μείωσης εκπομπών CO₂ (220.000 τόνοι ετησίως), η Περιβαλλοντική Αρχή κατέληξε ότι οι σωρευτικές, σοβαρές, αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις υπερτερούν των ενεργειακών και κλιματικών οφελών, καθιστώντας απαγορευτική την αδειοδότηση του έργου σε αυτή την τοποθεσία.