Παραμονές της δεύτερης άτυπης πενταμερούς, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Τουρκοκυπρίων οι οποίοι του μετέφεραν την κατάσταση όπως επικρατεί σήμερα στα κατεχόμενα. Τα όσα οι Τ/κ ανέφεραν στον ΠτΔ θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς και στη διάρκεια των συναντήσεων στην Νέα Υόρκη, καθώς αρκετά από τα όσα αναφέρθηκαν είναι ζητήματα για τα οποία ο Ερσίν Τατάρ δεν λέει ο,τιδήποτε.
Οι συσκέψεις είναι πλέον καθημερινές καθώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και οι συνεργάτες του ετοιμάζονται για την άτυπη της ερχόμενης εβδομάδας. Στόχος να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και να μπουν κάτω σενάρια για κάθε πιθανό σενάριο που μπορεί να προκύψει στην άτυπη πενταμερή.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πάει στη Νέα Υόρκη με την προσδοκία να υπάρξει ανακοίνωση για κάποια από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Αντωνίου (μιλώντας στο ΡΙΚ) εξέφρασε την ελπίδα στη Νέα Υόρκη να υπάρξουν απτά αποτελέσματα τα οποία θα φέρουν πιο κοντά τις δύο πλευρές στο στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, επί της ουσίας του Κυπριακού. Παραδέχθηκε την ίδια ώρα πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι βάσιμο που να μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι βρισκόμαστε στο σημείο που θα θέλαμε να ήμασταν».
Η αξιόλογη θα γίνει επί τόπου
Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν ολοκλήρωσε τις επαφές της στην Κύπρου, ρίχνοντας το βάρος των προσπαθειών της στο να πάρει κάτι θετικό στα ΜΟΕ γι’ αυτό και είχε καθημερινές συναντήσεις με τους δύο διαπραγματευτές, Μενέλαο Μενελάου και Γκουνές Ονάρ. Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πάει Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετέχει στην προετοιμασία της δεύτερης άτυπης πενταμερούς που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουλίου.
- Κατά την άτυπη πενταμερή θα γίνει και αξιολόγηση των όσων έχουν επιτευχθεί από τον περασμένο Μάρτιο, με την πρώτη συνάντηση στη Γενεύη, μέχρι και τώρα. Το ΚΥΠΕ μετέδωσε πως τα τρία θέματα τα οποία έχουν τεθεί σε πορεία υλοποίησης, είναι τα κοιμητήρια, τα θέματα περιβάλλοντος και η τεχνική επιτροπή νεολαίας. Επίσης μετέδωσε πως η προσπάθεια επικεντρώθηκε σε αυτές τις συναντήσεις πάνω στα θέματα που απομένουν που είναι τα σημεία διέλευσης (οδοφράγματα), η αποναρκοθέτηση και το φωτοβολταϊκό πάρκο. Η προσπάθεια συνεχίστηκε αλλά δεν έχει φθάσει στο σημείο στο οποίο να υπάρχει κάτι οριστικοποιημένο, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Σε ερώτηση τελικά ποιος είναι ο λόγος για τη μετάβαση στη Νέα Υόρκη, σημείωσαν ότι στη Γενεύη αποφασίστηκε όπως η επόμενη συνάντηση πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου. «Οπότε το να μην υλοποιηθεί μια συνάντηση δεν θα ήταν σωστό μήνυμα, έπρεπε να γίνει εφόσον είχε αποφασιστεί ότι θα γίνει. Θα γίνει μια αξιολόγηση του πού έχουμε φθάσει από την προηγούμενη συνάντηση στη Γενεύη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Πρόσθεσαν ότι «εκτός από τα τρία σημεία στα οποία υπήρξε πρόοδος» υπήρξε και ο επαναδιορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ και ο διορισμός του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ, «οπότε είναι σημαντικό να υπάρξει το επόμενο βήμα αξιολόγησης για το πού βρισκόμαστε και να διαμορφωθεί μια κατεύθυνση και για το πού θα πάμε παρακάτω».
Συνάντηση με τους Τουρκοκύπριους
Το θέμα της δημογραφικής αλλοίωσης στα κατεχόμενα, έθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει και των επερχόμενων «προεδρικών εκλογών», τα μέλη του τ/κ κινήματος «Ειρήνη και Αλληλεγγύη στην Κύπρο», ενώ του επέδωσαν και γραπτό υπόμνημα με αιτήματά τους σχετικά με το ζήτημα αυτό, ζητώντας παράλληλα και τη στήριξη προς τον αρθρογράφο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης στην Τουρκία μετά από απόφαση δικαστηρίου της Άγκυρας που τον καταδίκασε ερήμην του.
- Η αντιπροσωπεία του κινήματος, αποτελούμενη από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, συνδικαλιστές, νομικούς κ.ά. συναντήθηκαν για μία και πλέον ώρα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο. «Είχαμε μια πολύ χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη», δήλωσε ο Ιζέτ Ιζτζιάν, προσθέτοντας ότι συζήτησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως τ/κ κοινότητα, το Κυπριακό – ενόψει και της συνάντησης στη Νέα Υόρκη – και τον κάλεσαν να είναι πολύ «πολύ θετικός στη σύνοδο της Νέας Υόρκης».
Απαιτούμε την επανέναρξη «ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων για την πραγματική λύση του Κυπριακού», ανέφερε ο κ. Ιζτζιάν, σημειώνοντας ότι η λύση, «όπως όλοι ξέρετε», πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τις συγκλίσεις μέχρι το Κραν Μοντανά. Και τα σημεία στα οποία δεν υπάρχουν συγκλίσεις, συνέχισε, θα πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης, κάποια από αυτά μετά τις «εκλογές» (σσ: στα κατεχόμενα).
Διαβεβαίωση για τη ΔΔΟ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τα μέλη του κινήματος των Τουρκοκυπρίων ότι παραμένει σταθερός στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων του, ώστε να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και εντός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση και τις δηλώσεις των Τ/κ μελών του κινήματος «Ειρήνης και Αλληλεγγύης στην Κύπρο», ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
«άκουσε διάφορους προβληματισμούς των μελών του Κινήματος και υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα στον βαθμό που μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να βοηθήσει».
Υπενθύμισε δε ότι «μονομερώς, η Κυβέρνηση έχει λάβει 14 μέτρα για τους Τουρκοκύπριους που περιλαμβάνουν πολλά από αυτά που έχουν συζητηθεί σήμερα», σημειώνοντας ότι υπάρχει εσωτερική έκθεση προόδου για την πορεία υλοποίησης των μέτρων αυτών, τα οποία σχεδόν όλα έχουν εφαρμοστεί ή είναι στο στάδιο της υλοποίησης τους. Η έκθεση αυτή, θα σταλεί στο τ/κ κίνημα για ενημέρωση τους.