Τέλος εποχής για το Μακάρειο, αρχή μιας νέας. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι σχεδιασμοί του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), οι οποίοι γεννούν νέες ευκαιρίες για τους αθλητές και τον φίλαθλο κόσμο, μέσα από το «κλείσιμο» του ιστορικού — πλην πεπαλαιωμένου — γηπέδου.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το νέο Μακάρειο – όπως μπορεί να χαρακτηριστεί – θα χρειαστεί μια επένδυση κοντά στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό θα καλύψει τη μετατροπή του σταδίου σε ένα σύγχρονο κλειστό αθλητικό κέντρο, αλλά και υποδομές στον περιβάλλοντα χώρο και αναβαθμίσεις στο κλειστό γυμναστήριο Λευκόθεο και στο στάδιο Ελευθερία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν σκέψεις όπως στον περιβάλλοντα χώρο κατασκευαστεί νέο γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ δεν αποκλείεται και η ανάπτυξη χώρων φιλοξενίας αθλητών.
Σκοπός, όπως μεταφέρθηκε στον «Φ», είναι όπως η Λευκωσία αποκτήσει ακόμη ένα γήπεδο, αλλά και υποδομές που θα χρησιμοποιούνται από κυπριακές ομάδες, αθλητές για προετοιμασία, ενισχύοντας την ίδια ώρα τις προσπάθειες για προσέλκυση αθλητικού τουρισμού.
Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί πως το κράτος τα τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση του Μακαρείου, παρόλο που το στάδιο δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί λόγω και στατικής επάρκειας και έτσι οι προοπτικές του ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.
Αν και τα πιο πάνω βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά και μεταφέρονται ως σκέψεις, εντούτοις, οι κινήσεις και οι σχεδιασμοί του ΚΟΑ δείχνουν μια σημαντική αλλαγή κουλτούρας. Άτομα του κυπριακού αθλητισμού σχολίασαν στον «Φ» πως η εποχή των «μπαλωμάτων» σε αθλητικούς χώρους έχει τελειώσει και ότι τόσο ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, όσο και η Κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν με σοβαρές επενδύσεις στον αθλητισμό, που θα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τους αθλητές αλλά και για την κοινωνία ευρύτερα.
Τα δεδομένα που συνέλεξε ο «Φ», δείχνουν πως τον προσεχή Σεπτέμβριο ενδεχομένως να προκύψουν εξελίξεις με τους σχεδιασμούς στο Μακάρειο.
Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί η μελέτη βάσει της οποίας θα καταρτιστούν το πλάνο αλλά και ο προϋπολογισμός του έργου για την κρατική επένδυση που θα χρειαστεί.