23 Ιουλίου, 2025
4:11 μμ

Ονόματα πάνε κι έρχονται στα κομματικά γραφεία και οι κομματικές ηγεσίες παίρνουν τηλέφωνα και κλείνουν ραντεβού για να πείσουν υποψηφίους να συμμετάσχουν στα κομματικά ψηφοδέλτια, όμως το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το αναμενόμενο. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι μάλλον απογοητευτικό, καθώς η μία άρνηση διαδέχεται την άλλη. Αυτό, ως δεδομένο, αυξάνει τον πονοκέφαλο στα ψηλά δώματα των κομμάτων και προσθέτει πίεση στη συνολική κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν.

>> Σημεία των καιρών ή των ηγεσιών;

Η συμπερίληψη προσωπικοτήτων πέραν του κομματικού πυρήνα ή των μελών ενός κόμματος σε ένα ψηφοδέλτιο λειτουργούσε ως «κράχτης» προσέλκυσης ψήφων και εκτός του στενού κομματικού χώρου, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα και ενισχύοντας παράλληλα την πολιτική πρόταση ενός κόμματος. Είτε ονομάζονται «αριστίνδην επιλογές», είτε «νέες δυνάμεις», «κοινωνική συμμαχία» ή άτομα από την «κοινωνία των πολιτών», ο στόχος και το αποτέλεσμα ήταν κοινά για όλους τους κομματικούς χώρους.

Από την άλλη, η προσέγγιση προσωπικοτήτων από τον χώρο των επιστημών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων ή ακόμα και της «showbiz» ή του ποδοσφαίρου είχε πάντα κάποιο αποτέλεσμα. Αυτό φαινόταν, σε κάποιο βαθμό, και στην κάλπη, καθώς αρκετές φορές οι «εξωτερικές μεταγραφές» εκλέγονταν και σε αρκετές περιπτώσεις έπαιρναν και την πρωτιά. Παλαιότερα, βέβαια, ήταν πιο εύκολη και η εξασφάλιση θετικής απάντησης, καθώς για τα πρόσωπα που προσεγγίζονταν, η πρόταση συμμετοχής στην πολιτική θεωρείτο τιμητική.

Σήμερα, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και αυτό δεν κρύβεται. Οι κομματικές ηγεσίες δέχονται τη μία άρνηση μετά την άλλη, γεγονός που εντείνει περαιτέρω την πίεση και μεταθέτει χρονικά τις εκλογικές διαδικασίες.

>> Δύσκολα θα πουν το «ναι»

Η απαξίωση της κοινωνίας απέναντι στα κόμματα και την πολιτική γενικότερα αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους είναι πλέον δύσκολο να αποσπάσουν ένα «ναι» για συμμετοχή σε κομματικό ψηφοδέλτιο. Ιδίως όταν πρόκειται για άτομα με επιτυχημένη επαγγελματική ή επιστημονική σταδιοδρομία. Στην εξίσωση προστίθεται και η πίεση των ποσοστών που αισθάνονται τα κόμματα – ιδιαίτερα τα λεγόμενα παραδοσιακά – εξαιτίας αυτής της στάσης της κοινωνίας απέναντί τους. Η μείωση των ποσοστών ή και η πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των ποσοστών τους, περιορίζει αναλογικά και τις πιθανότητες εκλογής ενός υποψηφίου, κάτι που συνυπολογίζεται στην απόφαση. Εξάλλου, μια προεκλογική εκστρατεία απαιτεί χρόνο, χρήμα και αποτελεί μια ψυχοφθόρα διαδικασία, την οποία δεν μπορούν ή δεν είναι διατεθειμένοι όλοι να αντέξουν.

Οι αστάθμητοι παράγοντες

Στο συνολικό σκηνικό προστίθενται και οι αστάθμητοι παράγοντες των επερχόμενων εκλογών, όπως το κίνημα «ΑΛΜΑ» του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το ΕΛΑΜ. Οι δύο αυτοί σχηματισμοί δεν επηρεάζουν μόνο το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και τη συγκρότηση ψηφοδελτίων, καθώς υπάρχουν ονόματα που «παίζουν» σε περισσότερα του ενός πολιτικά σχήματα. Σίγουρα, κάποιοι σε αυτή την περίπτωση δεν θέλουν να βιαστούν να πάρουν αποφάσεις. Το μεν ΑΛΜΑ θα προχωρήσει σε διαδικασία εγγραφής ως κόμμα από τον Σεπτέμβριο, οπότε θα αρχίσει και η συγκρότηση ψηφοδελτίων, ενώ το ΕΛΑΜ αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του στις αρχές του νέου έτους.

Τα ονόματα που «κλείδωσαν» και οι «χυλόπιτες»

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις, παρότι – σύμφωνα με πληροφορίες – έχουν γίνει προσεγγίσεις σε αρκετά πρόσωπα για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Στον ΔΗΣΥ θεωρούνται σχεδόν δεδομένες για τη Λευκωσία οι υποψηφιότητες του πρώην Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας Δημήτρη Δημητρίου, καθώς και της Τίνας Παύλου, διευθύντριας της Αγίας Σκέπης. Για τις υπόλοιπες επαρχίες, παρότι έχουν ακουστεί ή γραφτεί διάφορα ονόματα, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Πολλοί έχουν ήδη απαντήσει αρνητικά. Εκκρεμεί ακόμη η περίπτωση του τέως Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα για την επαρχία Αμμοχώστου.

Όσον αφορά το ΔΗΚΟ, ακούγεται το όνομα της θεολόγου/κανονιολόγου Αρετής Δημοσθένους. Από πλευράς ΔΗΠΑ και Οικολόγων έχουν γίνει επίσης προσεγγίσεις, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει κάποιο ευρύτερα αναγνωρίσιμο όνομα. Για το ΑΚΕΛ, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, με βέβαιη τη συμμετοχή προσώπων από την Κοινωνική Συμμαχία. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νέο καταστατικό του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να εντάξει απευθείας στο ψηφοδέλτιο αριθμό υποψηφίων.

Exit mobile version