Σοβαρές καταγγελίες για μη εφαρμογή νομικά δεσμευτικών όρων και μη συμμόρφωση με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου διατυπώνουν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του έργου βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα, οι οργανώσεις Terra Cypria, BirdLife Cyprus, Cyprus Wildlife Society και η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών υποστηρίζουν ότι το Τμήμα Δασών αρνείται να αναγνωρίσει παραβιάσεις ουσιωδών όρων της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και της Αιτιολογημένης Διαπίστωσης για τη Φάση Α’ του έργου.
Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι το Τμήμα Δασών δεν αποδέχεται την εφαρμογή συγκεκριμένων όρων της Συμπληρωματικής Έκθεσης ΕΟΑ, παρότι οι όροι αυτοί επικυρώθηκαν με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στις 20 Δεκεμβρίου 2023 και 19 Μαρτίου 2024. Σημειώνεται ότι στις 6 Μαρτίου 2025 το Τμήμα Δασών υπέβαλε συμπληρωματικά στοιχεία στο Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο συγκαλεί συνεδρία της Ad-hoc Επιτροπής για την ΕΟΑ στις 16 Απριλίου 2025.
Από τους 19 δεσμευτικούς όρους της ΕΟΑ (11/03/2024), το Τμήμα Δασών αποδέχεται πέντε, που αφορούν αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών από άλλα έργα, περάσματα άγριας ζωής, αποκατάσταση βλάστησης και κλείσιμο παράνομων δρόμων.
Ωστόσο, δεν αποδέχεται τους όρους που αφορούν την κατάργηση τοίχων αντιστήριξης και υπερεκσκαφών, την προσαρμογή της διατομής του δρόμου Άσπρος–Τοξεύτρα–Λάρα, τη μεταφορά καλωδίων και αγωγών, την εφαρμογή της απόφασης για το δρόμο Άβακας–Λίπατη και την προστασία του είδους Anguilla anguilla. Επιπλέον, δεν εκφράζεται θέση για την υποβολή τελικών σχεδίων, χρονοδιαγραμμάτων, έκδοση Διαταγμάτων Προστασίας και ειδικών Κανονισμών.
Οι οργανώσεις καλούν την Υπουργό Γεωργίας να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα της πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία για ενδεχόμενες παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων στο πλαίσιο της Φάσης Α’ του έργου. Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί τρεις διοικητικές έρευνες, ενώ επίκειται και διαχειριστικός έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Παράλληλα, ζητείται η συμμόρφωση του Τμήματος Δασών με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και η εφαρμογή των μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου, όπως προσδιορίζονται στη Συμπληρωματική Έκθεση ΕΟΑ.
Οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι η μη συμμόρφωση, η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η απουσία εφαρμογής των δεσμευτικών όρων απειλούν τους στόχους διατήρησης και την οικολογική ακεραιότητα της Χερσονήσου Ακάμα, περιοχής ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000.