9 Ιουλίου, 2025
10:51 μμ

Έως και 2.300 θάνατοι ενδέχεται να σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν πρόσφατα σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με προκαταρκτική επιστημονική ανάλυση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η εκτίμηση αφορά τον καύσωνα που έπληξε τμήματα της Ευρώπης και έληξε την περασμένη εβδομάδα. Η ανάλυση, που βασίζεται σε δεδομένα θνησιμότητας και θερμοκρασιών, υποδεικνύει αυξημένο αριθμό θανάτων οι οποίοι πιθανόν συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης.

Οι επιστήμονες που εκπόνησαν την έκθεση επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των κυμάτων καύσωνα στην ήπειρο, ενισχύοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδίως σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις 10 ημέρες, ως τις 2 Ιουλίου, στη διάρκεια των οποίων μεγάλα τμήματα της δυτικής Ευρώπης επλήγησαν από ακραία ζέστη, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40° Κελσίου στην Ισπανία και μεγάλες δασικές πυρκαγιές να ξεσπούν στη Γαλλία.

Από τους 2.300 ανθρώπους που εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα αυτό, 1.500 θάνατοι δεν θα είχαν συμβεί αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή, η οποία έκανε το κύμα καύσωνα ακόμη πιο έντονο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονές στο Imperial College του Λονδίνου και το London School of Hygiene and Tropical Medicine.

«Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τον πλανήτη σημαντικά πιο ζεστό από όσο θα ήταν, κάτι που με τη σειρά του τον κάνει πολύ πιο επικίνδυνο», δήλωσε ο δρ Μπεν Κλαρκ ερευνητής στο Imperial College.

Η έκθεση καλύπτει 12 πόλεις της Ευρώπης –μεταξύ των οποίων η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, το Λονδίνο και το Μιλάνο– όπου οι ερευνητές αναφέρουν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής η θερμοκρασία ήταν κατά 4° Κελσίου υψηλότερη από το κανονικό.

«Εκτιμούμε ότι η υπερθέρμανση επέτεινε το κύμα καύσωνα κατά 2 με 4° Κελσίου στις περισσότερες πόλεις» που εξετάστηκαν, κυρίως στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη, σύμφωνα με τον Κλαρκ.

Για να εκτιμήσουν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες προσομοίωσαν την ένταση αυτού του επεισοδίου σε έναν κόσμο που δεν θα είχε βιώσει τη μαζική καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, χρησιμοποιώντας ιστορικά μετεωρολογικά δεδομένα.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κύμα καύσωνα «θα ήταν 2 έως 4° Κελσίου λιγότερο έντονο» αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή σε 11 από τις 12 πόλεις που μελετήθηκαν.

Αυτοί οι επιπλέον βαθμοί αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία των 30 εκατομμυρίων κατοίκων των πόλεων αυτών.

Τα κύματα καύσωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τα μικρά παιδιά, τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους και όποιον εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ανάπαυλα, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας σειράς ζεστών νυχτών.

Μεγάλες περιοχές της νότιας Ευρώπης έζησαν μια σειρά από «τροπικές νύχτες», κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες δεν έπεσαν αρκετά ώστε να επιτρέψουν στο σώμα να ανακάμψει.

Οι αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να εξακριβωθεί ο τελικός αριθμός των νεκρών. Μια σειρά από παρόμοια περιστατικά έχουν ήδη προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη τα προηγούμενα καλοκαίρια.

Ερευνητές από ευρωπαϊκά ινστιτούτα υγείας ανέφεραν το 2023 ότι έως και 61.000 άνθρωποι μπορεί να πέθαναν από τους καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη το 2022, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες των χωρών να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των κυμάτων ακραίας ζέστης αποτυγχάνουν.

protothema.gr

Exit mobile version