Η Βουλή δεν μπόρεσε να αντισταθεί στους μεροληπτικούς πειρασμούς αναφέρει σε ανακοίνωση του το Άλμα, σε σχέση με τη νομοθεσία των πολλαπλών συντάξεων, όπως αυτή ψηφίστηκε πριν από λίγο από την Ολομέλεια της Βουλής.
Επιπλέον, σε ανάρτηση υπογραμμίζει πως η Βουλή ψήφισε ρυθμίσεις για τις πολλαπλές συντάξεις, εξαιρώντας πλήρως τους εν ενεργεία αξιωματούχους, ακόμη και για μελλοντική τους υπηρεσία. Τα προνόμια παραμένουν. Καταψηφίστηκε και η πρόταση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου για φορολόγηση συντάξεων άνω των €70.000. Μεροληψία, όχι δικαιοσύνη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Τον Νοέμβριο του 2023 ο τέως Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε καταθέσει στην Βουλή πακέτο έξι κειμένων που είχε ετοιμάσει με τη βοήθεια και των υπηρεσιών της Βουλής, που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων. Προς διασφάλιση της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, ακολουθήθηκε με ευλάβεια η προσέγγιση του 2012 για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αυτή προέβλεπε κατοχύρωση της σύνταξης που προκύπτει από τη δεδουλευμένη υπηρεσία, και ρύθμιση μόνο αυτής που προκύπτει από μελλοντική υπηρεσία.
Η Νομική Υπηρεσία θυμήθηκε σήμερα να ισχυριστεί ότι ο νόμος του 2012 είναι τελικά αντισυνταγματικός και άρα και οι προτεινόμενες αντίστοιχες ρυθμίσεις, ομοίως αντισυνταγματικές.
Υπό το φως των θέσεων αυτών της Νομικής Υπηρεσίας, η Βουλή αποφάσισε να ψηφίσει τα κείμενα τα οποία είχαν ετοιμαστεί το 2023, αλλά να εξαιρέσει πλήρως τους εν ενεργεία αξιωματούχους. Αυτό θα είχε λογική εάν τουλάχιστον αφορούσε την τρέχουσα θητεία αξιωματούχων. Ωστόσο, αυτό που ψηφίστηκε, αφήνει παντελώς εκτός των προνοιών της νέας ρύθμισης τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που θα προκύψουν από οποιαδήποτε μελλοντική τους υπηρεσία.
Για παράδειγμα:
Εάν πρόσωπο που σήμερα υπηρετεί ως Δήμαρχος ή δημόσιος υπάλληλος διοριστεί Υπουργός μετά από 5 χρόνια ή 10 χρόνια, η σύνταξη του Υπουργού θα είναι επιπρόσθετη της σύνταξης που έχει κατοχυρώσει και θα του δοθεί στα 60 χρόνια του.
Ομοίως, Βουλευτής που ήδη υπηρετεί, εάν επανεκλεγεί, εξαιρείται και η νέα θητεία από τη ρύθμιση και συνεχίζει να κατοχυρώνει κανονικά και τη νέα του σύνταξη, την οποία θα λάβει όλη στα 60 χρόνια του.
Δηλαδή, οι υπηρετούντες σήμερα, θα συνεχίσουν με τους υφιστάμενους κανόνες ακόμη και για θέσεις στις οποίες θα διοριστούν ή εκλεγούν ή επανεκλεγούν στο μέλλον. Σαν να μην άλλαξε τίποτα. Αυτό λέγεται μεροληψία, όχι δικαιοσύνη.
Δυστυχώς η Βουλή καταψήφισε και την πρόταση νόμου της βουλεύτριας Ειρήνης Χαραλαμπίδου που αφορά φορολόγηση, με ποσοστό 90%, των συντάξεων που υπερβαίνουν το ποσό των €70.000 ετησίως. Σημειώνουμε ότι γι’ αυτή την πρόταση ο Έφορος Φορολογίας είχε τοποθετηθεί θετικά. Αυτή η πρόταση νόμου ήταν ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να περιοριστεί σημαντικά το προκλητικό φαινόμενο των πολλαπλών συντάξεων για τους σημερινούς και μελλοντικούς πολυ-συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα ρυθμιστούν με τα άλλα νομοσχέδια.
Απομένει να δούμε τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος συνεχίζει ο ίδιος προκλητικά να λαμβάνει σύνταξη: θα υπογράψει τους ψηφισθέντες νόμους, έτσι ώστε, τουλάχιστον, να ρυθμιστεί το θέμα για το μέλλον;
Ως Κίνημα Άλμα ενημερώνουμε τους πολίτες ότι, κατά την επιλογή των προσώπων που θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος των προσεχών βουλευτικών εκλογών, θα τίθεται ως προϋπόθεση η εθελοντική αποποίηση τυχόν κρατικών συντάξεων που κανονικά θα δικαιούνταν, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους ως βουλευτές.