Σε σχέδιο μεταφοράς και νέων εποίκων στα κατεχόμενα από την τουρκική Κυβέρνηση για αύξηση του πληθυσμού, αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα Τουρκιγέ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στην απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για κατάργηση της απαγόρευσης της χρήσης της ισλαμικής μαντήλας στα σχολεία, πού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους μερίδας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Κινήσεις οι οποίες μπορεί να μην σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους, ωστόσο εξυπηρετούν και οι δύο τον στόχο εκτουρκισμού και πλήρους ελέγχου των κατεχομένων από πλευράς Άγκυρας.
Στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα, στο οποίο γίνεται αναφορά στο ΚΥΠΕ, φιλοξενούνται και δηλώσεις Τούρκου Υπουργού.
Υπό τον τίτλο «Το ΤΟΚΙ θα τελειώσει την κατοχή στην Κύπρο», η τουρκική εφημερίδα Τουρκίγε προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «άτομα ισραηλινής και ελληνικής καταγωγής αγοράζουν σπίτια και οικόπεδα» στα κατεχόμενα και γραφεί ότι «η Άγκυρα πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Θα οικοδομήσει κοινωνικές κατοικίες του τουρκικού κατασκευαστικού οργανισμού ΤΟΚΙ, αυξάνοντας τον τουρκικό πληθυσμό στο νησί».
Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι «ο Τούρκος Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Μουράτ Κουρούμ ανακοίνωσε τα γιγάντια έργα» στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι «είναι στρατηγικής σημασίας τα τουρκικά έργα να υλοποιούνται στην τδβκ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – όπου, κατά τον ισχυρισμό του «ξένοι επενδυτές, ιδίως Ισραηλινοί και Έλληνες, συλλέγουν γη και κατοικίες». «Θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στο νησί» πρόσθεσε ο Κουρούμ.
Σύμφωνα με την Τουρκίγε, με τα έργα κοινωνικής στέγασης που έχει ξεκινήσει στα κατεχόμενα το TOKİ «στοχεύει τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής όσο και στην αύξηση του τουρκικού πληθυσμού». Γράφει επίσης ότι τις λεπτομέρειες για μετατροπή του ψευδοκράτους σε ελκυστικό επενδυτικό κέντρο με προσιτές κατοικίες και αστικοποίηση στη βάση σχεδίου, θα τις ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν τον Μάιο.
Οι ειδικοί, γράφει, «τονίζουν ότι τα έργα θα πυροδοτήσουν τη μετανάστευση και τις επενδύσεις από την Τουρκία».
Σύμφωνα με την Τουρκίγε, «η αύξηση του τουρκικού πληθυσμού και η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας θεωρούνται κρίσιμες απέναντι στις κινήσεις της Ελλάδας, του Ισραήλ και της ΕΕ στην περιοχή. Οι επενδύσεις της Τουρκίας στην τδβκ υποστηρίζουν επίσης την πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας».
>> Η τοποθέτηση Τατάρ για μαντήλα
Πολιτικοποιούνται και εκτρέπονται αλλού οι συζητήσεις για την αλλαγή του ενδυματολογικού κώδικα που εφαρμόζεται σε σχολεία δευτεροβάθμιας που υπάγονται στο «υπουργείο παιδείας», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι το ζήτημα του ενδυματολογικού κώδικα χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο και γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εγκαταλείπεται η αρχή της «κοσμικότητας» λέγοντας ότι ο τ/κ «λαός» πάντα καθοδηγούνταν από τις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και ο εν λόγω κώδικας δεν άλλαξε και δεν θα άλλαζε αυτήν την κατάσταση. «Σε όλη την ιστορία, ούτε οι E/κ ούτε οι βρετανικές πιέσεις μπόρεσαν να αποτρέψουν τον τουρκοκυπριακό λαό από αυτό το μονοπάτι» ανέφερε.
Τα είπε με την Ντι Κάρλο στην Αττάλεια
Τα όσα αποφασίστηκαν στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση της Γενεύης συζήτησε στο περιθώριο του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ με την Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, Αναπληρώτρια ΓΓ το ΟΗΕ.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με πηγές της «προεδρίας», ο κ. Τατάρ ανέφερε στην κ. Ντι Κάρλο την θέση του για το άνοιγμα 4 σημείων διέλευσης, την απονακροθέτηση, τη σύσταση Επιτροπής Νεολαίας, τη σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την ηλιακή ενέργεια στην νεκρή ζώνη και την αποκατάσταση νεκροταφείων.
Τον κ. Τατάρ στην συνάντηση συνόδευαν ο ειδικός εκπρόσωπός του, Γκιουνές Ονάρ, η σύμβουλος για νομικές υπόθεσεις, Σουλέν Καράμπατζακ, η συντονίστρια Τεχνικών Επιτροπών, Σενιχά Μπιράντ Τσινάρ, ο σύμβουλος διεθνών σχέσεων και διπλωματίας, Χουσεΐν Ισικσάλ, ο σύμβουλος ξένου Τύπου, Καρέμ Χασέρ και ο ειδικός για θέματα νεολαίας, Μουσταφά Φιράτ.