Για πρώτη φορά, εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα εκδίδονται εις βάρος πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν σήμερα οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες Αβρούπα, Χαλκίν Σεσί και Ντιαλόγκ. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εκφράζουν δημόσια την ανησυχία τους.

Ο Ολσάν Οράλ, αρχιτέκτονας και μέτοχος του έργου «EDEN» στο κατεχόμενο Λευκόνοικο – επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων στερλινών – δήλωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του προβληματίζονται έντονα από τις τελευταίες εξελίξεις. «Μας έχουν δοθεί δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Περιμένουμε από τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλία για το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για πολιτικό πόλεμο και αν συνεχιστεί αυτό η οικονομία του ψευδοκράτους θα ζημιώσει πολύ, όπως είπε.

Στις δηλώσεις του στη Σελντά Μπεκτάς, διευθύντρια της ιστοσελίδας Κίπρισλι, ο κ. Οράλ ανέφερε ότι ακόμη δεν έχουν λάβει ούτε αυτός, ούτε οι συνέταιροί του κάποια ειδοποίηση ή κλήση. Όμως, είπε, ανησυχούν, εξηγώντας ότι οι συνέταιροί του δραστηριοποιούνται και σε άλλες χώρες εκτός Τουρκίας.

Το έργο «EDEN», συνέχισε, δεν είναι απλώς ένα κατασκευαστικό έργο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της περιοχής. «Το Λευκόνοικο είναι μια αγροτική περιοχή. Μια τέτοια επένδυση θα διασφαλίσει ότι και άλλοι επενδυτές θα ακολουθήσουν. Είναι ένα έργο που θα ανοίξει το δρόμο για την ταχεία ανάπτυξη της περιοχής».

Υποστήριξε ότι οι προσπάθειες να σταματήσουν οι επενδύσεις εμπεριέχουν πολιτική σκοπιμότητα και θύμισε πως ο Αχμέτ Νογιανλάρ δεν μπόρεσε να εισέλθει στο Ντουμπάι επειδή εκκρεμούσε ένταλμα εναντίον του.

Το «EDEN», ισχυρίστηκε, διαθέτει όλες τις «νόμιμες άδειες» και «έχει λάβει άδεια από τις αρχές της τδβκ». Εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την επένδυση. «Πρόκειται για ένα αδειοδοτημένο έργο. Όλες οι άδειες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχουν ληφθεί και τα αρχιτεκτονικά σχέδια έχουν ολοκληρωθεί. Θα ρίξουμε σκυρόδεμα αύριο, έχουμε δώσει την έγκριση. Θα συνεχίσουμε με το έργο», δήλωσε συγκεκριμένα.

Από πλευράς του ο Χουσεΐν Σαντεγκχί, μέλος της «ένωσης κτηματομεσιτών» δήλωσε στην «Κίπρις» πως η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» δίνει λύση στο θέμα του περιουσιακού και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνουν πιο σαφή κι αποφασιστικά βήματα, ώστε να γίνει πιο ενεργή και δυνατή.

Πρόσθεσε ότι η οικονομική δομή της «επιτροπής» θα πρέπει να ενισχυθεί με «φόρους ακίνητης περιουσίας» και εισφορές από τον τουρισμό. «Μπορεί να δημιουργηθεί ένα μικρό ταμείο εισφορών από πρόσθετο εισόδημα από τις πωλήσεις ακινήτων αλλοδαπών στη βόρεια Κύπρο, καθώς και από τους ετήσιους φόρους ακίνητης περιουσίας», είπε.

Επιπλέον, συνέχισε, μπορούν να δημιουργηθούν νέοι οικονομικοί πόροι, όπως μια συμβολική συνεισφορά από τους τουρίστες που επισκέπτονται τα κατεχόμενα.

Ο κ. Σαντεγκχί δήλωσε ότι δημιουργείται ατμόσφαιρα πανικού μέσω δηλώσεων που στοχεύουν τον τομέα των ακινήτων και ειδήσεων όπως το κλείσιμο ιστοσελίδων ακινήτων.

«Ωστόσο, θα ήθελα να δώσω ένα πολύ σαφές μήνυμα από εδώ: Ούτε οι εκπρόσωποι του κλάδου, ούτε οι επενδυτές, ούτε ο λαός μας δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. Το νομικό σύστημα της τδβκ, οι τίτλοι ιδιοκτησίας και η ασφάλεια της περιουσίας τελούν υπό την εγγύηση του κράτους μας», υποστήριξε.

Είναι πιο δυνατή η τ/κ πλευρά μαζί με την Τουρκία, πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι «έχουν όλα τα εργαλεία στη διάθεσή τους, τόσο νομικά όσο και διπλωματικά» και ότι θα βγουν «από αυτή τη διαδικασία πιο θεσμικοί, πιο ανθεκτικοί και πιο προετοιμασμένοι. Αρκεί να ενεργήσουμε με ενότητα και να διατηρήσουμε την ισχυρή μας στάση».

Από την άλλη, ο γνωστός Τ/κ δημοσιογράφος και αρθρογράφος, Αλί Μπατουράι γράφει σήμερα στη «Χαλκίν Σεσί» πως ήταν σαφές ότι η πολιτική που βασιζόταν στην αυταπάτη και τα ψέματα, αποκλεισμένη από το διεθνές δίκαιο, μια μέρα θα προσέκρουε σε αδιέξοδο.

Περιγράφει την ανησυχία που αισθάνεται ο απλός κόσμος, την έρευνα που κάνουν νομικοί για το θέμα και διερωτάται ποιο «κράτος θα προστατεύσει όλους αυτούς», όπως κάποιοι δηλώνουν δημόσια. «Το τουρκικό ομόσπονδο κράτος ή η τδβκ; Το ίδιο το κράτος, το οποίο ιδρύθηκε το 1983, δεν έχει ακόμη νομιμοποιηθεί ή αναγνωριστεί και, ως εκ τούτου, οι πολίτες του έχουν υποφέρει και συνεχίζουν να υποφέρουν με διάφορους τρόπους», γράφει.

«Μας είπαν ψέματα ότι οι ε/κ περιουσίες είναι δικές μας. Ούτε και οι περιουσίες ‘ίσης αξίας’ είναι έγκυρες διεθνώς. Κοιτάξτε το βιώνουμε τώρα ζώντας το. Μας κακόμαθαν και η δυσλειτουργία της επιτροπής ακίνητης περιουσίας μας κόστισε επίσης ακριβά. Η ε/κ κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση χρησιμοποιώντας τον νόμο ως πολιτικό μέσο, προβαίνοντας σε συλλήψεις και εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης», ανέφερε.

«Εργολάβοι, μεσίτες ακινήτων, όσοι μεσολαβούν στην πώληση ακινήτων ίσης αξίας, καθώς και απλοί πολίτες που αγοράζουν και πωλούν τέτοια ακίνητα, βρίσκονται πλέον στη λίστα προς σύλληψη. Άρχισαν επίσης να συμπεριλαμβάνουν στις λίστες κατασκευαστικές εταιρείες, μεσίτες ακινήτων, αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Τις επόμενες ημέρες, όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ε/κ ακίνητα θα μπουν στη μαύρη λίστα», συνέχισε.

Ο Μπατουράι διερωτάται τι θα κάνουν τώρα αυτοί που δεν θέλουν λύση, βρίσκονται εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ και θεωρούν προτέρημα να είναι εκτός διεθνούς δικαίου.

«Φυσικά, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν είναι αθώα, δεν είναι καθόλου άγγελος, αλλά ποιος της έδωσε αυτά τα ατού; Φυσικά, οι λανθασμένες πολιτικές της τουρκικής πλευράς, η αδιαφορία των ηγετών της χώρας μας, οι ψευδαισθήσεις τους». Εδώ τελειώνει ο ηρωισμός και η κλισέ ρητορική του ηρωισμού, καταλήγει ο Μπατουράι.

ΚΥΠΕ

Exit mobile version