Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, η κυβερνοασφάλεια αποτελεί καίριο ζήτημα για τους οργανισμούς παγκοσμίως. Μία από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές μορφές κυβερνοεπιθέσεων είναι η επίθεση Κατανεμημένης Άρνησης Εξυπηρέτησης (DDoS). Οι επιθέσεις DDoS στοχεύουν να υπερφορτώσουν ένα δίκτυο, μια υπηρεσία ή έναν ιστότοπο με υπερβολική διαδικτυακή κίνηση, καθιστώντας τα μη προσβάσιμα από νόμιμους χρήστες.
Για να μειώσουν τους σχετικούς κινδύνους, οι οργανισμοί πραγματοποιούν αξιολογήσεις DDoS, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό ευπαθειών και για την προετοιμασία από πιθανές απειλές, λαμβάνοντας τα κατάλληλα αμυντικά μέτρα μέσω πλατφορμών προστασίας DDoS.
Τι είναι το DDoS Stress Testing;
Το DDoS Stress Testing είναι ένα είδος ελέγχου ασφάλειας που χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητα μιας υπηρεσίας (από το επίπεδο δικτύου έως και της εφαρμογής) απέναντι σε επιθέσεις DDoS. Περιλαμβάνει τη προσομοίωση μιας επίθεσης DDoS στο δίκτυο ή τον ιστότοπο, προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα διαχείρισης αυξημένης κίνησης και να εντοπιστούν πιθανά αδύναμα σημεία.
Αυτή η προληπτική προσέγγιση επιτρέπει στους οργανισμούς να κατανοήσουν πώς θα ανταποκριθούν τα συστήματά τους υπό πραγματικές συνθήκες επίθεσης και να εφαρμόσουν τα κατάλληλα αντίμετρα.
Γιατί είναι σημαντικό;
Η αξιολόγηση DDoS είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της διαθεσιμότητας των υπηρεσιών ενός οργανισμού. Μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης ευπαθειών, λανθασμένων ρυθμίσεων και αδυναμιών, οι οργανισμοί μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα ώστε να ενισχύσουν την άμυνά τους.
Το DDoS Stress Testing:
⦁ Επιτρέπει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων μέτρων.
⦁ Βοηθά τις ομάδες απόκρισης σε περιστατικά να προετοιμαστούν και να εφαρμόσουν σχέδια αντιμετώπισης μέσω ρεαλιστικών ασκήσεων.
⦁ Διασφαλίζει ότι τα δίκτυα και οι ιστοσελίδες μπορούν να διαχειριστούν αυξημένα φορτία και να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης.
Πεδίο Εφαρμογής της DDoS Αξιολόγησης
Ο στόχος της αξιολόγησης DDoS είναι η εκτέλεση ενός ελεγχόμενου τεστ DDoS προς τον στόχο που έχει οριστεί από τον πελάτη. Συμβουλευτικές εταιρείες όπως η KPMG Κύπρου μπορούν να προσομοιώσουν διάφορους τύπους επιθέσεων DDoS, όπως:
⦁ TCP SYN Flood: Κατακλύζει τον στόχο με δικτυακά πακέτα SYN, προκαλώντας εξάντληση πόρων.
⦁ HTTP/HTTPS GET/POST Flood: Αποστολή μαζικών αιτημάτων για υπερφόρτωση του διακομιστή.
⦁ Slowloris: Διατηρεί πολλαπλές συνδέσεις ανοιχτές με ατελή αιτήματα, εξαντλώντας σταδιακά τους πόρους.
⦁ RUDY (R-U-Dead-Yet): Στοχεύει σε web εφαρμογές στέλνοντας πολύ αργά δεδομένα μέσω POST αιτημάτων, διατηρώντας τη σύνδεση ενεργή και προκαλώντας διακοπή λειτουργίας.
Πρόσφατες Επιθέσεις DDoS στην Κύπρο
Τον Οκτώβριο του 2024, αρκετοί οργανισμοί στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και κρίσιμων για τη χώρα, δέχθηκαν επιθέσεις DDoS. Οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν διακοπές στις υπηρεσίες τους, οι οποίες τελικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια εσόδων, πλήξη της φήμης τους, παράπλευρες ζημιές σε συνεργάτες τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ισχυρών μέτρων κυβερνοασφάλειας.
Επόμενα Βήματα
Η αξιολόγηση DDoS αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής κυβερνοασφάλειας κάθε οργανισμού. Μέσω στοχευμένων ελέγχων, μπορούν να εντοπιστούν ευπάθειες και να εφαρμοστούν προστατευτικά μέτρα.
Καθώς οι κυβερνοαπειλές συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι οργανισμοί πρέπει να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα προστασίας των δικτύων και των υπηρεσιών τους.
*Senior Cyber Security Specialist, Technology Consulting, Cyber Security & Digital Trust, KPMG Κύπρου