Ατελείωτο και άσκοπο, σε αρκετές περιπτώσεις, πήγαινε – έλα σοβαρά ασθενών σε κρατικό φαρμακείο, στο οποίο, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ασθενείς, εδώ και αρκετό καιρό παρατηρούνται πολύ συχνά ελλείψεις σε εξειδικευμένες θεραπείες και άλλα φάρμακα. Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, όπως πληροφορούμαστε, μετά από παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου ή άλλων αρμοδίων φορέων, ή και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, το πρόβλημα επιλύεται σε διάστημα 24 ώρων και οι ασθενείς, αφού βεβαίως υποχρεώνονται να επισκεφθούν για δεύτερη φορά το κρατικό φαρμακείο, εξασφαλίζουν τα φάρμακα τους.
Ενδεικτικά είναι κάποια από τα παράπονα που υποβλήθηκαν στο Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ τον μήνα Μάρτιο, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα:
>> Το πρώτο παράπονο υποβλήθηκε από τον σύζυγο ασθενούς με πάρκινσον. Όπως ανέφερε στο Παρατηρητήριο Ασθενών, η σύζυγος του προσπάθησε δύο φορές, ανεπιτυχώς να πάρει τη θεραπεία της αλλά «της είπαν ότι δεν το έχουν προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες». Μάλιστα, όπως είπε, «μας είπαν να πάμε σε νοσοκομειακό φαρμακείο άλλης πόλης να το προμηθευτούμε».
Της καταγραφής του παραπόνου ακολούθησε παρέμβαση της ΟΣΑΚ και η ασθενής έλαβε το φάρμακο της την αμέσως επόμενη ημέρα.
>> Δεύτερο παράπονο υποβλήθηκε από τη μητέρα μεταμοσχευμένης ασθενούς. Η κόρη της, όπως είπε, λαμβάνει εξειδικευμένη θεραπεία. Όταν επισκέφθηκε το κρατικό φαρμακείο, εξασφάλισε μικρότερη από την ενδεικνυόμενη ποσότητα και της ζήτησαν να επανέλθει στο φαρμακείο της επόμενες ημέρες για να πάρει και την υπόλοιπη ποσότητα για να καλύψει τις ανάγκες της. Η ασθενής, είχε μεταβεί στο μεταξύ στο εξωτερικό για τις προγραμματισμένες εξετάσεις της και όταν επέστρεψε επισκέφθηκε εκ νέου το κρατικό φαρμακείο όπου την ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε απόθεμα και θα έπρεπε να επιστρέψει σε μια εβδομάδα.
Συνολικά το Παρατηρητήριο ασθενών έλαβε τον περασμένο μήνα 32 παράπονα. Μεταξύ αυτών, παράπονα που αφορούσαν την εξυπηρέτηση ασθενών από προσωπικούς γιατρούς και Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν υπηρεσίες εργοθεραπευτών.
>> Ασθενής που αποτάθηκε στο Παρατηρητήριο Ασθενών, ανέφερε ότι χρειάζεται εργοθεραπεία, ωστόσο, δεν μπορεί να εντοπίσει εργοθεραπευτή για να εξυπηρετηθεί. «Επικοινώνησα με τα Κέντρα Υγείας που παρέχουν εργοθεραπεία για διευθέτηση ραντεβού, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να κλείσω ραντεβού, γιατί με ενημερώνουν ότι τα ραντεβού για εργοθεραπεία είναι υπερπλήρη και δεν μπορούν να μου δώσουν ημερομηνία για ραντεβού ούτε και σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και σε αυτή την περίπτωση, μετά από μεσολάβηση της ΟΣΑΚ, ο ασθενής διευθέτησε ραντεβού σε Κέντρο Υγείας, το οποίο, όμως, βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από το σπίτι του.
Ενδιαφέρον προκαλεί η περίπτωση πολίτη, ο οποίος αιτήθηκε Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), του ζητήθηκε, μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση, η κατάθεση ιατρικής βεβαίωσης για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και για να την εξασφαλίσει κλήθηκε να καταβάλει €100 σε γιατρό στον οποίο αποτάθηκε για να ετοιμάσει την απαραίτητη έκθεση.
>> Ο ασθενής, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ζήτησε από τον ψυχίατρο του ιατρική γνωμάτευση την οποία ζήτησαν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες για σκοπούς εξέτασης αιτήματος για παραχώρηση ΕΕΕ. Ο ψυχίατρος ζήτησε €100 για να ετοιμάσει την ιατρική γνωμάτευση, ποσό που ο ασθενής, εκτός της αδυναμίας του να το πληρώσει, υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να καλύπτεται από το κράτος και ότι από τον αιτητή ΕΕΕ.
Παραμένουν χωρίς φάρμακα και ειδικά σκευάσματα νυν και πρώην δημόσιοι υπάλληλοι
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και ταλαιπωρεί εδώ και πολύ καιρό νυν και πρώην δημοσίους υπαλλήλους και τους εξαρτώμενους τους, μετά την απόφαση της Βουλής να εξαιρέσει τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών από τον κατάλογο των δικαιούχων δωρεάν υπηρεσιών υγείας δεν έχει ακόμα επιλυθεί με αποτέλεσμα καθημερινά, σοβαρά ασθενείς και κυρίως ηλικιωμένα άτομα να επικοινωνούν με το Παρατηρητήριο Ασθενών ζητώντας βοήθεια.
>> Γυναίκα ανέφερε ότι η ηλικιωμένη μητέρα της, με άνοια και γαστροστομία. Δεν μπορεί να λαμβάνει τα ειδικά σκευάσματα που χρειάζεται για τη διατροφή της επειδή ο σύζυγός της (πατέρας της παραπονούμενης) ήταν δημόσιος υπάλληλος.
>> Και στη δεύτερη περίπτωση το παράπονο υποβλήθηκε από την κόρη ηλικιωμένης με γαστροστομία. Η ηλικιωμένη, η οποία είναι κλινήρης εξασφάλιζε σκευάσματα σίτισης από το κρατικό φαρμακείο. Μετά την απόφαση της Βουλής, έχασε αυτό της το δικαίωμα αφού ήταν δημόσιος υπάλληλος.
Αναφέρεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε δεσμευτεί για τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε οι χρόνιοι ασθενείς, πρώην και νυν δημόσιοι υπάλληλοι και οι εξαρτώμενοι τους, να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους χρόνιους ασθενείς. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πολύ σύντομα. Η διαβεβαίωση αυτή, ωστόσο, είχε δοθεί και στο παρελθόν χωρίς όμως να υπάρξει κάποια εξέλιξη.
Του είπαν να πληρώσει για τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε μέσω ΤΑΕΠ
Ασθενής επισκέφθηκε ΤΑΕΠ, υποβλήθηκε, μεταξύ άλλων, σε εργαστηριακές εξετάσεις αλλά όταν τις αναζήτησε στη συνέχεια στον ηλεκτρονικό του φάκελο στο ΓεΣΥ τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του για να πάρει τα αποτελέσματα του.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το παράπονο που υποβλήθηκε στο Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ, ο πολίτης επισκέφθηκε ΤΑΕΠ νοσηλευτηρίου εντός ΓεΣΥ. Μετά από εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε του υπεδείχθη ότι θα έπρεπε να επισκεφθεί ειδικό γιατρό και του χορηγήθηκε αντιβίωση. Ο πολίτης επισκέφθηκε μερικές ημέρες αργότερα τον προσωπικό του γιατρό, τον ενημέρωσε σχετικά και ο προσωπικός γιατρός επιχείρησε να δει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στον φάκελο του ασθενούς του.
Τα αποτελέσματα δεν είχαν καταχωρηθεί στο λογισμικό του ΓεΣΥ και έτσι ο πολίτης αποτάθηκε στο ΤΑΕΠ που τον εξυπηρέτησε για να ζητήσει την καταχώρηση του. Από το ΤΑΕΠ, τον ενημέρωσαν, όπως ανέφερε στο Παρατηρητήριο ο πολίτης, ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων «δεν καταχωρούνται στο σύστημα πληροφορικής» και ότι «θα πρέπει να πληρώσω για να μου τα δώσουν».
Η ΟΣΑΚ, όπως πληροφορούμαστε, αποτάθηκε για απαντήσεις, τις οποίες, ωστόσο, μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης των δεδομένων του Παρατηρητηρίου για τον μήνα Μάρτιο δεν είχε λάβει.