Νέο ισχυρό κύμα πωλήσεων πλήττει τις χρηματιστηριακές αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η Κίνα προχώρησε σε αντίποινα για τους νέους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου.
Η Wall Street κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίασή της από τον Ιούνιο του 2020 την Παρασκευή, με όλους τους βασικούς δείκτες να βυθίζονται και τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τις μετοχές εν μέσω ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και νέες ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) δεν θα στηρίξει άμεσα την αγορά.
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε έως και 5,97%, αγγίζοντας τις 5.074 μονάδες, πλησιάζοντας επικίνδυνα το όριο που ενεργοποιεί την αυτόματη διακοπή συναλλαγών (circuit breakers). Η πτώση είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2020 και φέρνει τον δείκτη περίπου 17% χαμηλότερα από το ρεκόρ του.
Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 5,50% ή 2.231 μονάδων, κλείνοντας στις 38.314 μονάδες – κάτω από το όριο των 39.000 για πρώτη φορά φέτος. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 5,82% στις 15.587 μονάδες, εισερχόμενος επίσημα σε bear market με απώλειες περίπου 22% από τα υψηλά του, ρυθμός που συγκρίνεται μόνο με το κραχ των dot-com και της πανδημίας.
Η πτώση ήταν γενικευμένη, με όλους τους επιμέρους κλάδους του S&P 500 να καταγράφουν απώλειες. Τεχνολογικές μετοχές όπως οι Nvidia, Apple, Tesla και Berkshire Hathaway δέχθηκαν έντονες πιέσεις, ενώ μετοχές ενέργειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σημείωσαν επίσης σημαντική πτώση. Η Apollo Global Management και η MetLife υποχώρησαν κατά 11% και 9,7% αντίστοιχα.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εκτοξεύθηκε στις 44 μονάδες, υποδηλώνοντας υψηλά επίπεδα ανησυχίας στην αγορά. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 3,90%, σε χαμηλό προεκλογικής περιόδου.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε από δύο σημαντικές εξελίξεις:
- Η Κίνα ανακοίνωσε αντίποινα στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας νέους δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα, οδηγώντας σε εμπορικό πόλεμο.
- Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε συνέδριο στο Άρλινγκτον, εκτίμησε ότι οι δασμοί θα έχουν μεγαλύτερο του αναμενόμενου αντίκτυπο στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, προειδοποιώντας για πιθανό πληθωριστικό σοκ.
Ο Τραμπ είχε νωρίτερα ζητήσει δημόσια από τον Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια, υποστηρίζοντας ότι «οι τιμές μειώνονται» και κατηγορώντας τον πρόεδρο της Fed για «πολιτικά παιχνίδια». Ωστόσο, η Fed παρέμεινε αμετακίνητη.
Ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την τραπεζική κρίση του Μαρτίου 2023, ενώ σύμφωνα με στοιχεία των EPFR Global και Bank of America, οι επενδυτές απέσυραν 4,7 δισ. δολάρια από τις αμερικανικές μετοχές την εβδομάδα έως τις 2 Απριλίου – η δεύτερη διαδοχική εβδομάδα εκροών.
Μόνο 20 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, ενώ ο δείκτης Philadelphia Semiconductor σημείωσε πτώση 6,9%, μετά την πτώση 9,9% της Πέμπτης. Οι Micron Technology και Marvell Technology υποχώρησαν κατά 13% και άνω του 11% αντίστοιχα.
Αναλυτές όπως ο Λούκα Παολίνι της Pictet Asset Management και ο Scott Ladner της Horizon Investments προειδοποίησαν ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση, παρά τη θετική έκθεση για την απασχόληση. Ακόμη και αισιόδοξοι επενδυτές αναθεωρούν τις προβλέψεις τους: ο John Stoltzfus της Oppenheimer επανεξετάζει τον στόχο των 7.100 μονάδων για τον S&P 500, ενώ η Lori Calvasina της RBC μείωσε τον δικό της στις 5.550 μονάδες, από 6.200.
protothema.gr