Στο σημερινό του άρθρο στο energypress.gr, o Γιώργος Φιντικάκης, δημοσιογράφος με πολυετή πείρα στο ενεργειακό ρεπορτάζ, γράφει και το εξής για την έκπληξη Νετανιάχου για προώθηση κατά προτεραιότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ:

«Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά. Το πρώτο αφορά το κατά πόσο τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών (Νετανιάχου – Χριστοδουλίδης) ήταν σε γνώση της Αθήνας, καθώς το θέμα αφορά μια υπόθεση που εμπλέκει άμεσα και την Ελλάδα;».

Αξιόπιστη ενημέρωση γι’ αυτό που θέτει ο κ. Φιντικάκης δεν υπάρχει ούτε στην Κύπρο. Αλλά, αυτό που αντιλαμβανόμαστε απ’ όσα έγιναν γνωστά, όχι, η Αθήνα δεν είχε γνώση για όσα αναφέρθηκαν από ισραηλινής πλευράς στην κυπριακή αντιπροσωπία. Αλλά το πιθανότερο είναι πως ούτε η Λευκωσία είχε γνώση, πριν ακούσει από τα πρωθυπουργικά χείλη τα περί IMEC και σύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ και… βλέπουμε αργότερα για Κρήτη.

Εξού και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου είπε το πρωί της Τρίτης από το Τρίτο του ΡΙΚ ότι «θα μιλήσουμε με την ελληνική Κυβέρνηση για όσα συζητήθηκαν στο Ισραήλ».

Άμα μιλήσουν οι δύο κυβερνήσεις (γράφτηκε σήμερα στην Ελλάδα πως ήδη από χθες ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, Κοέν, του Ισραήλ) ίσως ξεκαθαρίσει αν αυτά που είπε ο Νετανιάχου για μίνι διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ (χωρίς μελέτες, χωρίς επενδυτές, χωρίς χορηγία από ΕΕ, χωρίς φορέα υλοποίησης, χωρίς ρυθμιστικές αποφάσεις) έχουν κάποια βάση ή αν είναι άλλη μια από τις γνωστές του… φωτοβολίδες για εντυπωσιασμό των καλεσμένων του ή και της εσωτερικής κοινής γνώμης.

Θυμάστε τον αγωγό που θα μας έφερνε πάφθηνο φυσικό αέριο από την ισραηλινή ΑΟΖ; Το χερσαίο τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό, που θα έστελνε ως LNG στα πέρατα της Γης το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου; Τη συνεργασία για πλωτή υγροποίηση ανοικτά του Βασιλικού για να πωλούμε στους Ευρωπαίους ακριβό πράμα, τώρα που δεν έχουν φθηνό ρωσικό αέριο; Τα πήρε όλα ο αέρας.

ΧΡΥΜΑ

Exit mobile version