Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά και του Τούρκου Πρέσβη για θέματα ΕΕ, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
Όπως αποκάλυψε ήδη το philenews, ο Τούρκος πρέσβης συναντήθηκε με την σκιώδη Εισηγήτρια για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας, κα Isabel Wiseler-Santos Lima, η οποία είναι και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμμας, ζητώντας όπως αποσυρθούν οι τροπολογίες που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς.
Επέκρινε την κ. Λίμα ότι δεν είναι αντικειμενική και παρασύρεται από τον κ. Φουρλά που ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα, ώστε να υπάρξει αρνητικό κείμενο για την χώρα του.
Όμως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, προηγήθηκε και επιστολή του κ. Καϊμακτσί προς την κ. Λίμα, με την οποία εξέφραζε και γραπτώς το παράπονο του να μην γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες Φουρλά, επαναλαμβάνοντας την πάγια τουρκική θέση για δύο κράτη και για δύο λαούς στο νησί, το γνωστό δηλαδή τουρκικό αφήγημα.
Η απάντηση που έλαβε φυσικά ο Τούρκος διπλωμάτης από την σκιώδη Εισηγήτρια ήταν αρνητική και ότι η απαίτηση του αυτή δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.
Για τη συνάντηση ενημερώθηκε ο ευρωβουλευτής κ. Φουρλάς ο οποίος συνάντησε τον Τούρκο πρέσβη καθοδόν για την Ολομέλεια. Εκεί, σημειώθηκε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον κ. Φουρλά να τονίζει στον Τούρκο Πρέσβη ότι αυτά που ζητά η χώρα του, για λύση δύο κρατών, ευτυχώς είναι θέση μόνο δική της, «που μόνοι σας τα λέτε μόνοι σας τα ακούτε», του είπε χαρακτηριστικά.
«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για τους Τουρκοκύπριους», του υπέδειξε ο Λουκάς Φουρλάς και όχι για τα συμφέροντα της Τουρκίας, «αφήστε μας να ζήσουμε ελεύθεροι στην πατρίδα μας χωρίς κατοχικούς στρατούς και χωρίς ξένες εγγυήσεις».
Ο Τούρκος πρέσβης του απάντησε με τον ισχυρισμό ότι υπήρξε εθνικό ξεκαθάρισμα το 1963 από τους Ελληνοκύπριους προς τους Τουρκοκύπριους, γι’ αυτό και χρειάζονται προστασία από την Τουρκία, για να πάρει όμως την απάντηση ότι η μόνη προστασία που μπορούν να έχουν οι Τουρκοκύπριοι είναι από τους κινδύνους που η ίδια η Τουρκία προκάλεσε με τους εποίκους και την προσπάθεια ισλαμοποίησης της περιοχής.
Ο κ. Καϊμακτσί προσπάθησε να αντικρούσει τα όσα είπε ο Κύπριος ευρωβουλευτής, λέγοντας ότι η Τουρκία το 1974 προχώρησε σε «ειρηνευτική επιχείρηση» για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους, με τον κ. Φουρλά να του απαντά ότι αυτό που έγινε ήταν εισβολή που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου έξι χιλιάδες Ελληνοκύπριοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία άοπλοι πολίτες. Εκατοντάδες άλλοι να είναι ακόμα αγνοούμενοι και δεκάδες χιλιάδες παραμένουν πρόσφυγες.
Ο διάλογος έλαβε χώρα και στην παρουσία και δεύτερου Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος παρακολουθούσε χωρίς να παρεμβαίνει.