Βαριές κουβέντες με φόντο τις λαμπρατζιές αντάλλαξαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης.
Ο βουλευτής κατηγόρησε ποικιλοτρόπως τον Υπουργό για ανεπάρκεια διαχείρισης διαφόρων ζητημάτων που άπτονται του χαρτοφυλακίου του. «Είναι ο ίδιος Υπουργός που διαχειρίστηκε το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου για να ανάψουν κάποιοι φουκούδες», είπε και, παράλληλα, επέκρινε τον Υπουργό ότι δεν γνώριζε νομοσχέδια που εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχει.
Από την πλευρά του, ο Μάριος Χαρτσιώτης, αναφέρθηκε σε αποδόμηση και μηδενισμό του Υπουργείου αλλά και του ιδίου από τον κ. Δαμιανού. Κατηγόρησε τη Βουλή για καθυστερήσεις στην εξέταση του επίμαχου νομοσχεδίου των λαμπρατζιών, ενώ σε κάποιο σημείο ανάφερε πως πρόκειται για νομοθετικό κείμενο της κυβέρνησης Αναστασιάδη, το οποίο και επανέφερε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.
Μιλώντας στο Πρωινό δρομολόγιο του ΡΙΚ, ο Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως, «επί αυτής της Κυβέρνησης προωθήθηκαν αυστηρότερες ρυθμίσεις για το άναμμα φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τον Περί Δήμων Νόμο, το άναμμα φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές και περιοχές ανάπτυξης. Επομένως, την ώρα που ψηφίζαμε τις ρυθμίσεις αυτές, έπρεπε να γνωρίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης ότι, ουσιαστικά, οι λαμπρατζιές όπως τις γνωρίζαμε παραδοσιακά -και όχι όπως εξελίχθηκαν, όπου προφανώς δεν είναι έθιμο αλλά φαινόμενο κραυγαλέας παρανομίας- ότι έχει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του, με πολύ αυστηρές ρυθμίσεις».
Ο Υπουργός, υπογραμμίζει ο κ. Διαμιανού, «περιφέρεται στα μέσα ενημέρωσης και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Είναι κραυγαλέα η ανεπάρκεια στη διαχείριση των νομοθεσιών. Δεν είναι μόνο οι λαμπρατζιές. Ο κ. Υπουργός, ως ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καλείται να προστατεύσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα των πολιτών. Είναι ο ίδιος Υπουργός, που διαχειρίστηκε το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου για να ανάψουν κάποιοι φουκούδες. Είδαμε όλα αυτά τα κραυγαλέα έξω από την Ορόκλινη, στο κέντρο όπου διέμεναν μετανάστες. Είναι σωρηδόν τα προβλήματα που προκύπτουν στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των πολιτών».
Αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιθυμούσε να εξαιρέσει της λαμπρατζιές, συνεχίζει ο κ. Δαμιανού, γιατί περίμενε 24 ώρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα για να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή; «Είμαι υποχρεωμένος να πως τα πράγματα με το όνομά τους για να καταλάβουν οι πολίτες. Και να δουν τη προχειρότητα που υπάρχει σε αυτό το Υπουργείο, στο οποίο προΐσταται ο κ. Χαρτσιώτης. Έφερε νομοσχέδιο, το οποίο δεν είχε συζητήσει ούτε με τους αρμόδιους φορείς. Τον ρωτήσαμε πώς τοποθετεί μια τέτοια ευθύνη στις Εκκλησιαστικές Επιτροπές, οι οποίες ως γνωστόν αποτελούνται από θρησκευόμενους ανθρώπους μιας κάποιας ηλικίας. Το περισπούδαστο νομοσχέδιο ζητούσε από τα 15χρονα να καταθέτουν αίτηση και να παίρνουν άδεια για να στήνουν λαμπρατζιές, εμβαδού 3 μέτρων και ύψους 3 μέτρων, σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό έπρεπε να ρυθμιστεί; Ή να αποτραπεί η κραυγαλέα παρανομία με αυτά τα τεράστια κατασκευάσματα, των 10 και 15 μέτρων, εξαιτίας των οποίων παρατηρείται κλοπή ξύλων και υλικών, παράνομες ενέργειες, οχλαγωγία, πανό εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και πολιτικών προσώπων. Αυτό είναι το έθιμο;».
Ο Άριστος Δαμιανού, αναφερόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης, υπογράμμισε πως «έπρεπε να εφαρμόσει τη νομοθεσία ως είχε. Όλα αυτά τα χρόνια η Πολιτεία έκλεινε τα μάτια στο έθιμο, αλλά δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην παρανομία. Το νομοσχέδιο που έφερε ο Υπουργός για τις λαμπρατζιές ήταν και ανεφάρμοστο και ελλιπές». Ήρθε (σ.σ. ο Υπουργός) στην Επιτροπή και διάβασε μια επτασέλιδη επιστολή, σημειώνει ο κ. Δαμιανού και διερωτήθηκε από πού και ως πού οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές θα εξασκούσαν ποινικούς ελέγχους. «Καλέσαμε την Αρχιεπισκοπή στη Βουλή. Προφανώς και δεν ήρθαν. Δεν είχαν τύχει διαβούλευσης οι άνθρωποι. Συνεπώς, τους μόνους που μπορούν να μέμφονται είναι τους εαυτούς τους».
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως, «αν γνώριζε ο κ. Χαρτσιώτης ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο και συμμετέχει, προώθησε στην Επιτροπή Εσωτερικών νομοσχέδιο που απαγορεύει το άναμμα φωτιάς σε κατοικημένη περιοχή, ενδεχομένως, πολύ νωρίτερα να έφερνε νομοσχέδιο στην Βουλή. Δεν είναι απάντηση ότι για δύο χρόνια τύγχανε διαβούλευσης το επίμαχο νομοσχέδιο. Μα καλά, αν τύγχανε διαβούλευσης για δύο χρόνια, γιατί ήρθε κοντά μας την Τετάρτη πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τη Βουλή να κλείνει την επόμενη. Να ψηφιστεί, δηλαδή, άρον άρον μια ελλιπέστατη και προβληματική νομοθεσία. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν».
Ρωτώ τον κ. Χαρτσιώτη, υπογράμμισε ο βουλευτής, «γιατί δεν εφάρμοσε τη νομοθεσία ως πολιτικός προϊστάμενος;». Σημείωσε, δε, πως έπρεπε να μαζέψουν όλα τα ξύλα για τις λαμπρατζιές, τις οποίες χαρακτήρισε εκκολαπτήριο φασιστικών απόψεων. «Όταν έχεις ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος, δεν μπορείς συνεχώς να μετακυλείς τις ευθύνες σου αλλού. Φταίνε οι πάντες, εκτός από εκείνους που καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο».
Χαρτσιώτης: Δεν όρισε το Υπουργείο συνεδρία 9 Απριλίου
Με παρέμβασή του, αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Δαμιανού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, ζήτησε να παρέμβει. «Ο κ. Δαμιανού προχωρεί σε μηδενισμό και αποδόμηση του Υπουργείου και εμένα προσωπικά».
Η ουσία, αναφέρει ο Υπουργός, δεν είναι οι λαμπρατζιές αλλά η νεανική παραβατικότητα. «Είναι λάθος κάποιοι να θέλουν να στήσουν προφίλ -κομματικό ή προσωπικό- μέσω των λαμπρατζιών. Γιατί δεν αγγίζει κανείς το κομμάτι τις νεανικής παραβατικότητας; Τι έκαναν κάποιοι όταν ήταν κυβέρνηση;».
Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Δαμιανού, ο Υπουργός υπογράμμισε πως «το νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές ήταν απόλυτα ώριμο». Διευκρίνισε, δε, πως «στις 19 Μαρτίου έγινε η προτελευταία συνεδρία και φάνηκε ότι υπήρχαν επιφυλάξεις από κάποιους φορείς. Συγκεκριμένα από την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Στη συνέχεια, διεφάνη πως μπορούσαν να προσπεραστούν αυτές οι επιφυλάξεις και ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών μας κάλεσε να συνέλθουμε για να βρεθεί κοινή συμφωνία πριν από την Ολομέλειας της Βουλής που προηγούνταν από το Πάσχα», είπε ο Υπουργός.
«Στις 21 Μαρτίου υπεγράφη στο Υπουργείο, συμφωνία με την Ένωση Δήμων επί όλων ανεξαιρέτως των επιφυλάξεων. Η Βουλή όρισε στις 9 Απριλίου έκτακτη συνεδρία. Δεν ήταν το Υπουργείο που όρισε τη συνεδρία 9 Απριλίου, αλλά η Βουλή». Στην συνεδρία, συνεχίζει ο Υπουργός, επαναλήφθηκε ότι υπεγράφη συμφωνία. «Υπήρξαν δύο επιφυλάξεις από κόμματα και φορείς ως προς τον χρόνο έναρξης ισχύος της νομοθεσίας. Κάποιοι επέμεναν να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά, διότι ήταν πλέον αργά. Όλα αυτά, όμως, δεν είχαν εκφραστεί πριν την υπογραφή της συμφωνίας της 21ης Μαρτίου».
Η δεύτερη επιφύλαξη που εκφράστηκε στη Βουλή, είπε ο Υπουργός, είχε σχέση με την αίτηση για τις λαμπρατζιές να τις λαμβάνουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες, αλλά και η Αστυνομία. «Είπαμε πως τα ζητήματα αυτά μπορούσαν να επιλυθούν και ότι το νομοσχέδιο έπρεπε να προχωρήσει άμεσα».
Απευθυνόμενος μάλιστα στον κ. Διαμιανού, ρώτησε ο Υπουργός για άλλα νομοσχέδια που ψηφίζονται, παρά το γεγονός ότι εκφράζονται διαφωνίες στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές με τα μελετούν. «Μιλούν όλοι για έλλειψη διαβούλευσης. Έγιναν τρεις κύκλοι διαβουλεύσεων, ο τελευταίο το 2024 και όλοι οι φορείς είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απόψεις, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας».
Αντεπίθεση Δαμιανού: «Δεν έχω υπόψη άλλον Υπουργό Δικαιοσύνης που να επικαλείται ότι διαβουλεύτηκε στο παρελθόν»
Ο Άριστος Δαμιανού, ακολούθως, πήρε εκ νέου τον λόγο, υπογραμμίζοντας:
«Δεν έχω υπόψη άλλον Υπουργό Δικαιοσύνης που να επικαλείται ότι για κάποιο ζήτημα διαβουλεύτηκε στο παρελθόν και να θεωρεί την απουσία ενός θεσμού από τη Βουλή πολύ φυσιολογικό για να προχωρήσει ένα νομοσχέδιο και να το ψηφίζουμε την επόμενη ημέρα. Οι νόμοι πρέπει να τυγχάνουν ενδελεχούς μελέτης και εξέτασης. Φέρατε ένα νομοσχέδιο με κενά για την ημερομηνία…».
Χαρτσιώρτης: «Δεν το φέραμε εμείς! Το νομοσχέδιο εκκρεμεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Απλώς, εμείς το ενεργοποιήσαμε με αποφασιστικότητα».
Διαμιανού: «Ίσως εσείς να μπορείτε να λογοδοτήσετε καλύτερα για την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Σίγουρα όχι εγώ! Επί της ουσίας φέρατε ένα νομοσχέδιο μία μέρα πριν κλείσει η Βουλή για το Πάσχα και μάλιστα με αναδρομική εφαρμογή, διότι οι λαμπρατζιές ήταν στημένες.
Χαρτσιώτης: «Γιατί ορίστηκε η συνάντηση από εσάς κ. Δαμιανού στις 9 Απριλίου, εφόσον όλα ήταν ανεφάρμοστα;».
Δαμιανού: «Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, ο κ. Τορναρίτης, κατά την άποψή μου σεβάστηκε την επιθυμία σας και έθεσε τη συνεδρία, και μάλιστα εν τη απουσία του. Η ουσία είναι γιατί δεν εφαρμόστηκε η υπάρχουσα νομοθεσία που απαγορεύει το άναμμα φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές».
Χαρτσιώτης: «Η απάντηση είναι απλή κ. Δαμιανού. Εφαρμόστηκε ο νόμος. Προχωρήσαμε στην εκκαθάριση εκατοντάδων χώρων. Προχωρήσαμε σε συλλήψεις. Πήραμε χιλιάδες κροτίδες. Κάναμε εκατοντάδες ελέγχους σε υποστατικά. Το άναμμα φωτιάς έγινε 9:00 του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ εμείς καθαρίζαμε συνεχώς. Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, υπό τις περιστάσεις, αλλά δεχθήκαμε τα πυρά. Δεχθήκαμε μολότοφ, δεχθήκαμε βέλη, πυροτεχνήματα».