Όταν ένας πολίτης στην Κίνα αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη του, τα δικαστήρια της χώρας προχωρούν σε ρευστοποίηση των κατασχεμένων περιουσιακών του στοιχείων, σύμφωνα με τη South China Morning Post. Ωστόσο, η υπόθεση ενός επιχειρηματία γνωστού ως «Θεού των κροκοδείλων» έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς αφορά την εκποίηση ενός ασυνήθιστου περιουσιακού στοιχείου: εκατοντάδες ζωντανούς κροκοδείλους.
Συγκεκριμένα, κινεζικό δικαστήριο πρόκειται να προχωρήσει σε δημοπρασία 100 τόνων ζωντανών κροκοδείλων, συνολικής αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων γουάν (περίπου 550.000 δολάρια ΗΠΑ). Η πώληση έχει προκαλέσει αναστάτωση στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει αρχίσει να προσελκύει και τη διεθνή προσοχή, εξαιτίας της φύσης των κατασχεμένων ζώων και των πρακτικών δυσκολιών που συνεπάγεται η μεταφορά τους.
Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές καλούνται να παραλάβουν τα ερπετά αυτοπροσώπως, καθώς δεν προβλέπεται μεταφορά από τις αρχές, γεγονός που καθιστά τη δημοπρασία ιδιαίτερα απαιτητική.
Η ανακοίνωση αυτής της ασυνήθιστης δημοπρασίας προσέλκυσε την ευρεία προσοχή του κοινού για την τεράστια κλίμακα και τις υλικοτεχνικές προκλήσεις, αλλά κυρίως για το είδος το οποίο πλειστηριάζεται.
Πώς «ρευστοποιείς» κροκόδειλους;
Πρόσφατα, το Λαϊκό Δικαστήριο Shenzhen Nanshan τράβηξε την προσοχή του κοινού με τη δημοπρασία των τρομακτικών ζώων στο διαδίκτυο. Η αρχική προσφορά ορίστηκε στα τέσσερα εκατομμύρια γιουάν. Η Alibaba, στην οποία ανήκει η South China Morning Post, φιλοξένησε τη δημοπρασία στην πλατφόρμα δικαστικών δημοπρασιών Alibaba.
Τα ερπετά ανήκαν αρχικά στην εταιρεία Guangdong Hongyi Crocodile Industry Company, η οποία ιδρύθηκε το 2005 από τον Mo Junrong. Ο Μο είχε χαρακτηριστεί κάποτε «Θεός των κροκοδείλων» και είχε εγγεγραμμένο κεφάλαιο άνω των 50 εκατομμυρίων γιουάν (7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).
Κατασχέθηκαν αφού η εταιρεία απέτυχε να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να επιχειρήσει να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Η δημοπρασία ξεκίνησε επίσημα στις 10 Μαρτίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 9 Μαΐου.
Οι κροκόδειλοι θεωρούνται ιδιαίτερα κερδοφόρα είδη λόγω της χρήσης τους σε περισσότερα από 100 προϊόντα, από δέρμα και κρέας μέχρι τονωτικά για την υγεία, καλλυντικά, ακόμη και κρασί.
Η εκτροφή τους για εμπορική χρήση είναι νόμιμη στην Κίνα
Τα ερπετά που προσφέρονται είναι κροκόδειλοι του Σιάμ, οι οποίοι έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Κίνας με τα άγρια ζώα που μπορούν να εκτρέφονται και να διακινούνται εμπορικά από το 2003.
Ένας κροκόδειλος Σιάμ ζυγίζει συνήθως μεταξύ 200 και 500 κιλών, οπότε 100 τόνοι θα εκτιμούσαν μεταξύ 200 και 500 μεμονωμένων ερπετών.
Οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να καλύψουν όλα τα έξοδα συλλογής, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης, της ζύγισης, της φόρτωσης καθώς και της μεταφοράς των κροκοδείλων.
Η προκήρυξη της δημοπρασίας ορίζει επίσης ότι οι αγοραστές πρέπει να είναι κάτοχοι άδειας τεχνητής αναπαραγωγής υδρόβιων άγριων ζώων της κατηγορίας των κροκοδείλων και να διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και μεταφορικές ικανότητες για τη διαχείριση ενός τόσο μεγάλου φορτίου.

Κανείς δεν θέλει να αγοράσει 200 έως 500 κροκόδειλους
Εάν ο αγοραστής δεν πληροί μία από αυτές τις απαιτήσεις μετά την αγορά, το δικαστήριο θα παρακρατήσει την προκαταβολή των 300.000 γιουάν (41.000 δολάρια ΗΠΑ) ως ποινή αθέτησης υποχρέωσης.
Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν δει τη σελίδα της δημοπρασίας, αλλά κανείς δεν έχει εγγραφεί για να συμμετάσχει στην ηλεκτρονική δημοπρασία.
Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια του δικαστηρίου να βγάλει σε πλειστηριασμό τους κροκόδειλους. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, το δικαστήριο πραγματοποίησε δύο δημοπρασίες με τιμή εκκίνησης πέντε εκατομμύρια γιουάν και τέσσερα εκατομμύρια γιουάν αντίστοιχα, αλλά και οι δύο δημοπρασίες απέτυχαν.
philenews / in.gr