14 Ιουλίου, 2025
7:43 μμ

Η Κίνα αναπτύσσει μια νέα βόμβα γραφίτη ικανή να προκαλεί εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης χωρίς να επιφέρει φυσική καταστροφή, σύμφωνα με αποκαλύψεις κρατικού τηλεοπτικού σταθμού και δημοσίευμα της South China Morning Post. Το όπλο αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Πεκίνου για υβριδικές επιχειρήσεις, επιτρέποντας την παράλυση κρίσιμων υποδομών σε περίπτωση πολέμου.

Η νέα «blackout bomb» έχει βάρος 1.080 κιλών και μπορεί να προκαλέσει «πλήρη απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας» σε περιοχή 10.000 τετραγωνικών μέτρων ή να θέσει εκτός λειτουργίας σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Κατά την έκρηξη, απελευθερώνει 90 κυλινδρικές οβίδες, οι οποίες εκρήγνυνται στον αέρα και διασπείρουν αγώγιμα νήματα γραφίτη που προκαλούν βραχυκυκλώματα σε μετασχηματιστές, υποσταθμούς και άλλα στοιχεία ενός ηλεκτρικού δικτύου.

Το όπλο παρουσιάστηκε ως ικανό να αποσταθεροποιήσει τον εχθρό χωρίς ανθρώπινα θύματα ή υλικές ζημιές, σε μια σαφή απόκλιση από τις παραδοσιακές μεθόδους στρατιωτικής επίθεσης. Οι διακοπές ηλεκτροδότησης που προκαλούνται σε αρχικά στάδια σύγκρουσης μπορούν να εξουδετερώσουν ραντάρ, να διακόψουν επικοινωνίες και να επιβραδύνουν στρατιωτικές κινήσεις.

Η ανάπτυξη της βόμβας αποδίδεται στην κρατική εταιρεία China Aerospace Science and Technology Corporation, ωστόσο το Πεκίνο δεν έχει αποκαλύψει τεχνικές λεπτομέρειες. Παρόμοια τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ σε πολέμους στο Ιράκ και στη Σερβία, με στόχο την αποδιοργάνωση κρίσιμων δομών χωρίς απώλειες αμάχων.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Chen Chundi, η ικανότητα της βόμβας να παρακάμπτει παραδοσιακά αμυντικά συστήματα και να προκαλεί στρατηγική παράλυση αναδεικνύει την αυξανόμενη προσήλωση της Κίνας στον υβριδικό πόλεμο. Η έμφαση στην απενεργοποίηση των συστημάτων, αντί της φυσικής καταστροφής, αντανακλά τη μετάβαση προς πιο εξελιγμένες μορφές στρατιωτικής σύγκρουσης, όπου οι υποδομές – και ειδικά οι ψηφιακές – γίνονται ο βασικός στόχος.

Καθώς οι διεθνείς εντάσεις εντείνονται, η είδηση για τη δοκιμή της νέας βόμβας γραφίτη εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ενεργειακών και δικτυακών υποδομών παγκοσμίως, και ανοίγει νέο κεφάλαιο στον στρατιωτικό ανταγωνισμό μεγάλων δυνάμεων.

in.gr

Exit mobile version