Ισχυρό Ψήφισμα για το Κυπριακό, με το οποίο αναγνωρίζονται και επικροτούνται οι επίμονες προσπάθειες του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη που οδήγησαν σε θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, υιοθετήθηκε κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια, της Ισπανίας.
Ταυτόχρονα, το ΕΛΚ επαναβεβαιώνει τη σταθερή και αταλάντευτη θέση του όσον αφορά τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού, αλλά και την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ που πρέπει να υπάρξει.
Συγκεκριμένα, το ΕΛΚ επαναλαμβάνει την ισχυρή του προσήλωση σε μια επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, τονίζοντας τη σημασία η ΕΕ να έχει ενεργότερη εμπλοκή στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.
Αναφορικά με τη διάσκεψη της Γενεύης, στο Ψήφισμα αναφέρεται ότι το ΕΛΚ χαιρετίζει και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ για άρση του αδιεξόδου και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας ότι υποστηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ για διεξαγωγή της διευρυμένης διάσκεψης και των όσων συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της. Τονίζει, επίσης ότι «αναγνωρίζει και επικροτεί τις επίμονες προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που οδήγησαν σε θετικές εξελίξεις».
Επισημαίνεται ακόμη ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία όλων των Κυπρίων, υπογραμμίζοντας ότι «καμιά ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη ενόσω ένα κράτος μέλος της ΕΕ παραμένει υπό ξένη στρατιωτική κατοχή».
Στο Ψήφισμα, το ΕΛΚ καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στάτους κβο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, απαιτώντας τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Ζητεί ακόμη την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό με την περαιτέρω ενεργό εμπλοκή της ΕΕ.
Τονίζει, επίσης, ότι «η απαράδεκτη ρητορική διαίρεσης της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, που είναι σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, και είναι μια κατάφορη παρέκκλιση από το συμφωνημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα.
Η επιμονή της Τουρκίας για λύση δύο κρατών δεν αποτελεί εποικοδομητική προσέγγιση για μια θετική επανέναρξη των συνομιλιών για την Κύπρο. Απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα σε μια εποχή αυξημένης αστάθειας και περιπλέκει περαιτέρω τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Τονίζεται ακόμα ότι η απαράδεκτη ρητορική της Τουρκίας για δύο κράτη δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή από την Ευρώπη.
Τέλος, το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να αδράξει την ευκαιρία και να συμβάλει ενεργά και εποικοδομητικά στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και σημειώνει ότι παραμένει προσηλωμένο στην ενεργό στήριξη όλων των προσπαθειών με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη αι συνολική λύση του Κυπριακού.