Ένα από τα τελευταία εναπομείναντα νοσοκομεία που λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επίθεση την Κυριακή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα παιδί λόγω διακοπής της περίθαλψης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το Ισραήλ ανέφερε πως στόχος της επιχείρησης ήταν «κέντρο διοίκησης της Χαμάς», κάτι που η παλαιστινιακή οργάνωση διαψεύδει κατηγορηματικά.
Η επίθεση σημειώθηκε στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, γνωστό και ως Νοσοκομείο των Βαπτιστών, στην πόλη της Γάζας. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, δήλωσε μέσω της πλατφόρμας X ότι το παιδί υπέκυψε «εξαιτίας της διακοπής της περίθαλψης», ενώ το νοσοκομείο υπέστη σοβαρές ζημιές και δεν μπορεί να δεχθεί νέους ασθενείς.
Σύμφωνα με την πολιτική προστασία της Γάζας, το πλήγμα σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά από εντολή του ισραηλινού στρατού για εσπευσμένη εκκένωση της εγκατάστασης. Καταστράφηκαν το τμήμα επειγόντων, το εργαστήριο, το φαρμακείο και ο ακτινογραφικός εξοπλισμός, ενώ 40 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την εντολή εκκένωσης και υποστήριξε πως «δεν υπήρχε ιατρική δραστηριότητα» στον στόχο και ότι «δεν υπήρξαν θύματα αμάχων». Αντίθετα, σύμφωνα με μαρτυρίες και εικόνες από το AFP, το νοσοκομείο υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ κάτοικοι που εγκατέλειψαν την περιοχή μίλησαν για χάος και καταστροφή.
«Ήταν κόλαση», δήλωσε ο Χάλεντ Νταλούλ, ένας από τους εκτοπισθέντες. «Δεν έχουμε πλέον πού να πάμε ούτε για θεραπεία, ούτε για να κοιμηθούμε. Μας επιβλήθηκε συλλογική θανατική ποινή».
Το Ισραήλ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες, ζητώντας αποδείξεις.
Ο Δρ. Τέντρος απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά των υπηρεσιών υγείας. Την ίδια ώρα, Βρετανία, Ιορδανία και Κατάρ καταδίκασαν τις επιθέσεις. Το Λονδίνο έκανε λόγο για «αξιοθρήνητες επιθέσεις», η Ιορδανία για «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου και το Κατάρ για «ειδεχθές έγκλημα».
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι αγνοείται μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού που είχε συλληφθεί μετά από φονική επίθεση στις 23 Μαρτίου, η οποία κόστισε τη ζωή σε 15 διασώστες. Ο ισραηλινός στρατός υποσχέθηκε να διεξαγάγει έρευνα για το περιστατικό.
Το Ισραήλ ξεκίνησε τη νέα φάση των επιχειρήσεων στις 18 Μαρτίου, μετά από δίμηνη ανακωχή, με μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και χερσαίες επιθέσεις. Οι ισραηλινές αρχές αναφέρουν πως η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη για την επιστροφή των ομήρων της Χαμάς.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, 1.218 άνθρωποι σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου 2023, κυρίως άμαχοι, ενώ 58 από τους 251 απαχθέντες παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα. Οι 34 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί.
Από την πλευρά της, η Χαμάς αναφέρει ότι από τις 18 Μαρτίου μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 1.574 Παλαιστίνιοι, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 50.944 νεκρούς.
Εν τω μεταξύ, στον κεντρικό τομέα της Γάζας, στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα, επτά Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους έξι αδέλφια, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό εναντίον οχήματος, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι προσπαθούσαν να βοηθήσουν τραυματίες.
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο από τη Λωρίδα της Γάζας και έναν ακόμη «πιθανόν» επιτυχώς από την Υεμένη. Οι Χούθι, που έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις από τον Οκτώβριο, κατήγγειλαν χθες ότι πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε αμερικανικό βομβαρδισμό εργοστασίου στην Υεμένη. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή και συνεχίζουν την εκστρατεία κατά των Χούθι.
ΑΠΕ – ΜΠΕ