Η ηγεσία του Ισραήλ θεωρεί τον 12ήμερο πόλεμο με το Ιράν τον περασμένο μήνα ως επιτυχία.
Αρκετοί Ιρανοί στρατιωτικοί ηγέτες και πυρηνικοί επιστήμονες σκοτώθηκαν, οι αμυντικές στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν επλήγησαν και οι ΗΠΑ πείστηκαν να πάρουν μέρος στις επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους το Φορντό.
Ωστόσο, αν και οι Ισραηλινοί ηγέτες έσπευσαν να διακηρύξουν τη νίκη τους, τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να επιτεθούν ξανά αν χρειαστεί, με τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου να δηλώνει ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει το πόδι από το γκάζι».
Το Ισραήλ ψάχνει νέα ευκαιρία
Το Ισραήλ ήδη αναζητά την επόμενη ευκαιρία για να ξεκινήσει άλλο ένα καταστροφικό πόλεμο με στόχο την ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο Al Jazeera.
Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα απαιτηθεί η «άδεια» των ΗΠΑ, οι οποίες ενδέχεται να μην είναι διατεθειμένες να τη χορηγήσουν.
Στα μέσα Ιουνίου, μια αιφνιδιαστική ισραηλινή επίθεση οδήγησε στον πόλεμο, στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 Ιρανοί και 29 Ισραηλινοί.
Το Ισραήλ δικαιολόγησε τον πόλεμο ισχυριζόμενο ότι ενήργησε προληπτικά και σε «αυτοάμυνα» για να εξουδετερώσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο η Τεχεράνη υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.
Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζέσκιαν εξέφρασε αμφιβολίες για το πόσο θα διαρκέσει η τρέχουσα εκεχειρία.
«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε νέα στρατιωτική κίνηση του Ισραήλ και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να χτυπήσουν ξανά βαθιά μέσα στο Ισραήλ», δήλωσε.
Η πραγματική αιτία του πολέμου
Το Ισραήλ επέμεινε στο αφήγημα ότι στόχευε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Όμως, στην πραγματικότητα, δολοφόνησε κυρίως υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, κάνοντας μια σαφή προσπάθεια να αποδυναμώσει και ενδεχομένως να ανατρέψει το καθεστώς, σημειώνει το AJ.
Ο Τρίτα Πάρσι, ειδικός σε θέματα Ιράν, συνιδρυτής και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Quincy Institute, ενός αριστερού αμερικανικού think tank, πιστεύει ότι ο Νετανιάχου αναζητά μια ευκαιρία για να ξαναρχίσει αυτή την εκστρατεία.
«Ο λόγος για τον οποίο οι Ισραηλινοί θέλουν να επιτεθούν ξανά είναι επειδή θέλουν να βεβαιωθούν ότι θα μετατρέψουν το Ιράν στην επόμενη Συρία ή στον επόμενο Λίβανο – χώρες που το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί ανά πάσα στιγμή με ατιμωρησία», δήλωσε στο Al Jazeera.
Η επόμενη ευκαιρία του Ισραήλ να βρει ένα πρόσχημα για πόλεμο θα μπορούσε να έρθει μετά την επανεισαγωγή εξουθενωτικών κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Ιουλίου, κατά την οποία συμφώνησαν ότι οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα επιβληθούν εκ νέου εάν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έως τα τέλη Αυγούστου.
Οι κυρώσεις είχαν αρθεί όταν το Ιράν και αρκετές Δυτικές χώρες σύναψαν μια συμφωνία για τα πυρηνικά το 2015.
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία αυτή δύο χρόνια μετά την έναρξη της πρώτης θητείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις στο πλαίσιο μιας εκστρατείας μέγιστης πίεσης.
Τώρα, τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και αυτό θα μπορούσε να ωθήσει το Ιράν να αποχωρήσει από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, προειδοποίησε ο Πάρσι.
Αυτό θα έδινε στο Ισραήλ μια πολιτική ευκαιρία για νέα επίθεση, εκτίμησε ο ίδιος.
Το Τελ Αβίβ πρέπει να πείσει ότι το Ιράν ανασυγκροτεί το πυρηνικό του πρόγραμμα
Ο Μέιρ Τζαβεντάνφαρ, καθηγητής ιρανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν του Ισραήλ, πρόσθεσε ότι το Τελ Αβίβ θα πρέπει, παρ’ όλα αυτά, να συγκεντρώσει ή να παρουσιάσει αξιόπιστες πληροφορίες που να δείχνουν ότι το Ιράν ανασυγκροτεί ή επανεκκινεί το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Προειδοποίησε ότι «για να ξεκινήσει μια τέτοια επίθεση, το Ισραήλ θα χρειαστεί τη συγκατάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και του προέδρου Τραμπ», άδεια που θεωρεί λιγότερο πιθανή να δοθεί, δεδομένης της ανησυχίας των ΗΠΑ για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία.
Μυστικές επιχειρήσεις και σαμποτάζ
Αν και οι ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν δεν φαίνεται να είναι επικείμενες, ένα άρθρο της εφημερίδας New York Times που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη αναφέρει ότι το Ισραήλ διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις που ευθύνονται για ξαφνικές εκρήξεις και πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.
Η αμερικάνικη εφημερίδα επικαλέστηκε τρεις καλά ενημερωμένους αξιωματούχους και έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, οι οποίοι απέδωσαν τις φαινομενικά τυχαίες πυρκαγιές και εκρήξεις σε συγκροτήματα διαμερισμάτων, διυλιστήρια πετρελαίου, κοντά σε αεροδρόμιο και εργοστάσιο υποδημάτων, σε πράξεις σαμποτάζ που πιθανόν πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ.
«Νομίζω ότι ο Μπένιαμιν Νετανιάχου βρήκε έναν τρόπο να επιτεθεί στο Ιράν με ατιμωρησία, παρά την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η Νεγκάρ Μορταζαβί, ειδική σε θέματα Ιράν στο Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής (CIP), ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.
Οποιεσδήποτε συνεχιζόμενες μυστικές επιχειρήσεις είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης διείσδυσης του Ισραήλ στην ιρανική ασφάλεια και υποδομή, η οποία έγινε εμφανής κατά τα πρώτα στάδια της σύγκρουσης του Ιουνίου, με ανθρώπους να στοχοποιούνται από ομάδες που εκτιμάται ότι ήταν κατάσκοποι και drones που εκτοξεύονταν εναντίον ιρανικών στόχων από το εσωτερικό του Ιράν.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το δίκτυο του Ισραήλ στο Ιράν έχει εξαλειφθεί με τον πόλεμο, δήλωσε ο αναλυτής και ειδικός για το Ιράν, Όρι Γκόλντμπεργκ.
«Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό σύστημα (σ.σ. κατασκοπείας) στο Ιράν και, όπως όλα τα συστήματα αυτού του είδους, πρέπει να δείχνει τη δύναμή του περιστασιακά», δήλωσε ο Γκόλντμπεργκ από το Τελ Αβίβ.
«Μερικές φορές αυτό δεν γίνεται για στρατηγικούς λόγους, αλλά για τακτικούς. Μόλις διαθέτεις υποδομές ή ανθρώπινο δυναμικό σε μια άλλη χώρα, έχεις περιορισμένο χρόνο για να τα χρησιμοποιήσεις, οπότε αν αυτό σημαίνει να βάζεις φωτιές ή να προκαλείς εκρήξεις, είναι ένας τρόπος να τα διατηρείς ενεργά και να κάνεις το Ιράν να γνωρίζει ότι υπάρχουν», δήλωσε.

Οι πιθανότητες για έναν νέο πόλεμο
Το Al Jazeera υποστηρίζει ότι λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν την πλήρη απουσία αυτοσυγκράτησης με την οποία ο Νετανιάχου, που στο παρελθόν θεωρούνταν ως πρόσωπο σχετικά αντίθετο στις συγκρούσεις, επιτέθηκε σε γειτονικά κράτη, τη Συρία και τον Λίβανο, καθώς και σε περιφερειακούς «παίκτες», όπως η Υεμένη και το Ιράν, διατηρώντας παράλληλα τη βάναυση επίθεσή του στη Γάζα.
Ωστόσο, ενώ μια νέα επίθεση εναντίον του ιστορικού εχθρού του Ισραήλ, του Ιράν, μπορεί να αποδειχθεί δημοφιλής εν όψει των αυξανόμενων εσωτερικών διαιρέσεων σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, χρειάζεται να δούμε πόσο θετικά θα την υποδεχτεί ο κύριος σύμμαχός του.
«Ο Τραμπ αποτελεί πηγή ανησυχίας και το Ισραήλ θα θέλει να παραμείνει στη σωστή πλευρά όποια και αν είναι η γραμμή που έχει χαράξει (σ.σ. σχετικά με τις ενέργειές του)», δήλωσε ο Γκόλντμπεργκ.
«Ωστόσο, το Ιράν αποτελεί θέμα συναίνεσης εντός του Ισραήλ. Οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν για τη Γάζα, αλλά ποτέ για το Ιράν. Αν ο Νετανιάχου αισθάνεται ότι απειλείται, θα θελήσει να βάλει στο μάτι το Ιράν και να ενώσει τον λαό πίσω του», υποστήριξε.
Το Ιράν, από την πλευρά του, δεν θα πιαστεί απροετοίμαστο για δεύτερη φορά, λένε οι αναλυτές.
Η Μορταζαβί δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ιράν αναμένει ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιθετικότητα του, ακόμη και αν εξακολουθεί να διατηρεί την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα μέσω της διπλωματίας.
«Νομίζω ότι γνωρίζουν ότι μια συμφωνία θα μειώσει τις πιθανότητες ισραηλινής επίθεσης», είπε.
philenews / in.gr