6 Ιουλίου, 2025
7:51 μμ

Ό,τι και να εγκριθεί την ερχόμενη Πέμπτη από τη Βουλή για τη ρύθμιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κρατικών αξιωματούχων, σε σχέση με την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων και της παράλληλης καταβολής σύνταξης και μισθού στους εν ενεργεία κρατικούς αξιωματούχους, είναι δεδομένο πως δεν θα αντιμετωπιστεί πλήρως το πρόβλημα.

Αυτό οφείλεται από τη μια στην απόφαση του Ανωτάτου, η οποία θέτει συνταγματικούς περιορισμούς και από την άλλη στον επηρεασμό των ωφελημάτων υφιστάμενων αξιωματούχων, ειδικά των βουλευτών που διανύουν την πρώτη τους θητεία.

Η ίδια η Βουλή έβαλε ψηλά τον πήχη, διαμηνύοντας πως θα καταργήσει τις πολλαπλές συντάξεις, κάτι το οποίο στην πράξη δεν θα γίνει. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να υπερπηδηθούν τα όποια εμπόδια, αλλά στην πορεία αυτοεγκλωβίστηκαν. Όποια σενάρια επί χάρτου και να έκαναν, συγκρούονταν με το Σύνταγμα.

Πάντως, όποια φόρμουλα και εγκριθεί την ερχόμενη Πέμπτη, είτε αυτή προέρχεται από τα κόμματα, είτε από την Κυβέρνηση, οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η ρύθμιση η οποία θα εγκριθεί την ερχόμενη εβδομάδα από το Κοινοβούλιο, ωστόσο έδαφος φαίνεται να κερδίζει το πακέτο των προτάσεων νόμου των κομμάτων, με τις οποίες θα κατοχυρωθούν για την περίοδο μέχρι την 1η Ιουνίου 2026 πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των υφιστάμενων αξιωματούχων (τα οποία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν από το 60ό έτος της ηλικίας τους). Και σε αυτό το σενάριο υπάρχει περιορισμός λόγω του Συντάγματος.

Η Βουλή για να θωρακίσει την νομοθεσία, έτσι ώστε να μην κριθεί αντισυνταγματική, κάνει σκέψεις για να στηρίξει την τροπολογία του προέδρου των Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη, σύμφωνα με την οποία θα εξαιρούνται από τη νέα νομοθεσία οι υφιστάμενοι κρατικοί αξιωματούχοι, έτσι ώστε να εφαρμοστούν για τους επόμενους, που είτε θα διοριστούν, είτε θα εκλεγούν.

Πάντως, όπως έχει διαφανεί κατά τη συζήτηση στη Βουλή, μέσω των τοποθετήσεων εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας, εάν η ρύθμιση που θα εγκριθεί θα αφορά μόνο τους νέους αξιωματούχους, δηλαδή αυτούς που θα εκλεγούν ή θα διοριστούν μετά την έγκριση του νόμου και να εφαρμοστεί μετά το πρώτο εξάμηνο του 2026, ίσως να μπορέσει να σταθεί στο Δικαστήριο μια τέτοια ρύθμιση, σε περίπτωση που θα προσφύγει κάποιος. Την ίδια ώρα, οι προτάσεις για την παραχώρηση σύνταξης στους κρατικούς αξιωματούχους στο 65ο έτος της ηλικίας τους αντί στο 60ο έτος καθώς και η οικειοθελής αποποίηση της σύνταξης, όπου θα δημοσιοποιούνται και τα ονόματα αυτών που θα το πράττουν, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν τόσο πολλά νομικά πρόβλημα.

Πάντως και το κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο θα παραχωρούνται φιλοδωρήματα στους κρατικούς αξιωματούχους, όταν αποχωρούν από τη θέση τους, αφορά τους νέους αξιωματούχους ενώ οι 98 υφιστάμενοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν είτε πολλαπλές συντάξεις είτε σύνταξη και μισθό. Δηλαδή, 28 κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν μισθό και τουλάχιστο μια σύνταξη ενώ άλλοι 70 αξιωματούχοι λαμβάνουν πέραν της μίας σύνταξης. Πάντως, εξαιτίας της περιπλοκότητας του θέματος, είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος που δεν είναι ειδικός την ρύθμιση που θα εγκριθεί, κάτι που φάνηκε πριν από μερικές ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν αναβλήθηκε το θέμα. Για να ξέρουν και οι 56 βουλευτές τι θα ψηφίζουν θα ήταν καλό πέραν της έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, θα πρέπει τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων να ετοιμάσουν σημειώματα προς τους βουλευτές, στα οποία θα αναγράφεται ξεκάθαρα τι προβλέπει κάθε νομοθετική ρύθμιση που προτείνεται.

Άλλη μια πτυχή που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι βουλευτές είναι οι τοποθετήσεις που θα κάνουν στην Ολομέλεια, με τις οποίες δεν θα πρέπει να λαϊκίζουν και να προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα. Συνεπώς, οι κουβέντες τους θα πρέπει να μετρημένες για να μην εκτεθούν ακόμη περισσότερο στον κόσμο.

Exit mobile version