7 Ιουλίου, 2025
1:54 πμ

Από αυστηρό «φιλτράρισμα» θα περνούν οι ξένοι επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν ή να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, αφού η πρόθεση για εφαρμογή Εθνικού Μηχανισμού Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων θα φέρει νέα δεδομένα στο μέλλον της κυπριακής οικονομίας.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, κάτι που θα γίνει όταν κατατεθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς συζήτηση, εντούτοις, αυτό που εξάγεται από τα λεγόμενα του Υπουργού Οικονομικών είναι πως αυτός ο Μηχανισμός θα έχει ως στόχο την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.

Πήγες από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν στον «Φ» πως με την εφαρμογή της απόφασης του Υπουργικού θα υπάρχει για πρώτη φορά μια συντονισμένη προσπάθεια ελέγχου, αφού αυτός ο έλεγχος μέχρι σήμερα είναι κατακερματισμένος μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Τραπεζών και άλλων οργανισμών. «Θα υπάρχει συντονισμός για σωστό έλεγχο», όπως είπαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Ενδεικτική για τη βαρύτητα που δίνεται στη θέσπιση αυστηρότερων ελέγχων ήταν και η συνεδρία της Πέμπτης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, όπου συζητήθηκε η εγγραφή εταιρειών στην Κύπρο που είναι τουρκικών και τουρκοκυπριακών συμφερόντων. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις των βουλευτών, η επιτροπή ενημερώθηκε για τις νέες προθέσεις της Κυβέρνησης, που ουσιαστικά με το νέο νομοσχέδιο θα μπορούν να απορρίπτονται νέες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο για λόγους εθνικής ασφάλειας και δημόσιου συμφέροντος.

Τι προνοεί το νομοσχέδιο

Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε κάποιες πρόνοιες του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας πως μέσω του προτεινόμενου νομοσχεδίου θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/452 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Μαρτίου 2019, για τη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για λόγους εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης.

Στόχος, όπως συμπληρώνει, είναι το πλαίσιο ελέγχου που θα δημιουργηθεί να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια για διαφύλαξη της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, παρέχοντας ένα σταθερό θεσμικό περιβάλλον, το οποίο θα ενθαρρύνει και δεν θα αποτελεί εμπόδιο στην επενδυτική δραστηριότητα.

Οι βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

⦁ Αρμόδια αρχή ορίζεται το Υπουργείο Οικονομικών με εξουσία να εγκρίνει, να επιβάλλει όρους, να απαγορεύει, ή αναστρέφει επενδύσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη.
⦁ Ξένος επενδυτής θεωρείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο από χώρα εκτός της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή της Ελβετίας.
⦁ Επιχείρηση στρατηγικής σημασίας σημαίνει επιχείρηση, η οποία ασκεί δραστηριότητες που εμπίπτουν σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς που καθορίζονται στο Παράρτημα του νομοσχεδίου, όπως ενέργεια, μεταφορές, υγεία, άμυνα, επικοινωνίες, τουρισμός, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τεχνολογίες διπλής χρήσης κ.ά.

Η υποχρέωση κοινοποίησης ενεργοποιείται όταν συντρέχουν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
⦁ Απόκτηση ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 25% στο μετοχικό κεφάλαιο και/ή στα δικαιώματα ψήφου ή αντίστοιχη δυνατότητα καθοριστικής επιρροής επί των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
⦁ Η αξία της άμεσης ξένης επένδυσης, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλες συναλλαγές μεταξύ των ίδιων μερών εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία, κατά την οποία η άμεση ξένη επένδυση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί, ισούται ή υπερβαίνει το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ (€2.000.000).
⦁ Η επένδυση αφορά επιχείρηση στρατηγικής σημασίας.

Επιπλέον, η υποχρέωση κοινοποίησης απαιτείται, ανεξαρτήτως αξίας της επένδυσης, για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού συμμετοχής:
⦁ από λιγότερο από 25% σε 25% ή περισσότερο,
⦁ από λιγότερο από 50% σε 50% ή περισσότερο.

Υποχρέωση κοινοποίησης ισχύει και όταν η άμεση ξένη επένδυση πραγματοποιείται από επιχείρηση, στην οποία ξένος επενδυτής κατέχει τουλάχιστον 25% του μετοχικού κεφαλαίου, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης της εν λόγω επιχείρησης, εφόσον η επένδυση αφορά επιχείρηση στρατηγικής σημασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Για την υποστήριξη του έργου της αρμόδιας Αρχής θα συσταθεί επταμελής Συμβουλευτική Επιτροπή με τη συμμετοχή αρμόδιων Υπουργείων, που θα παρέχει αιτιολογημένες γραπτές εισηγήσεις προς την αρμόδια Αρχή.

Exit mobile version