20 Σεπτεμβρίου, 2024
4:00 πμ

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εντόπισε 41 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από το νησί σε διάστημα 24 ωρών, μία ημέρα αφότου το Πεκίνο δήλωσε ότι οι «σκληροπυρηνικοί» υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή.

Η Κίνα διεκδικεί την αυτοδιοικούμενη δημοκρατική Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τη χρήση βίας για να την θέσει υπό τον έλεγχό της.

Έχοντας επίσης εντείνει την πίεση προς την Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια,πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί μετά την ορκωμοσία του νέου Ταϊβανέζου ηγέτη Lai Ching-te τον περασμένο μήνα.

Το Σάββατο, το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊπέι δήλωσε ότι εντόπισε 41 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και επτά ναυτικά σκάφη να επιχειρούν γύρω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια του 24ωρου που προηγήθηκε μέχρι τις 6:00 π.μ. (01:00 ώρα Κύπρου).

«32 από τα αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή των Στενών της Ταϊβάν», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στη γραμμή που διχοτομεί τη θαλάσσια οδό των 180 χιλιομέτρων και χωρίζει την Ταϊβάν από την Κίνα.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι «παρακολούθησε την κατάσταση και ανταποκρίθηκε αναλόγως».

Το τελευταίο συμβάν ήρθε μετά τη δημοσίευση από την Κίνα την Παρασκευή δικαστικών κατευθυντήριων γραμμών που περιλάμβαναν τη θανατική ποινή για “ιδιαίτερα σοβαρές” περιπτώσεις “σκληροπυρηνικών” υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 25 Μαΐου, η Ταϊβάν εντόπισε 62 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από το νησί μέσα σε ένα 24ωρο, ο μεγαλύτερος αριθμός κατά τη διάρκεια μίας ημέρας φέτος, καθώς η Κίνα διοργάνωσε στρατιωτικές ασκήσεις μετά την ορκωμοσία του Lai, τον οποίο το Πεκίνο θεωρεί “επικίνδυνο αυτονομιστή”.

ΚΥΠΕ

Exit mobile version