Αλλαγή στάσης ως προς τη στρατιωτική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία φέρεται να εξετάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσανατολίζεται, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Axios, στην αποστολή επιθετικών όπλων στο Κίεβο. Η απόφαση, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, συνιστά σαφή μεταστροφή σε σχέση με την προηγούμενη θέση του, η οποία περιόριζε τη στρατιωτική βοήθεια σε καθαρά αμυντικά μέσα, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύρραξης.
Καθοριστική για τη μεταβολή αυτή ήταν, κατά τις ίδιες πηγές, η πρόσφατη συνάντηση του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ πριν από δύο εβδομάδες. Όπως μεταδίδει το Axios, οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν ως «οι καλύτερες μέχρι στιγμής» μεταξύ των δύο ηγετών, με Αμερικανούς αξιωματούχους να σημειώνουν την «πιο θεσμική και σοβαρή» παρουσία του Ζελένσκι, ο οποίος προσήλθε με επίσημο κοστούμι και συνοδευόταν από επιτελείο χαμηλών τόνων.
«Ο Ζελένσκι φάνηκε ως ένας κανονικός ηγέτης, χωρίς ακρότητες ή δραματοποιήσεις», φέρεται να ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία απέπνεε επαγγελματισμό, κάτι που διευκόλυνε τη συνεννόηση.
Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο στην αναθεώρηση της στάσης Τραμπ είχε και το τηλεφώνημα που είχε στις 3 Ιουλίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πούτιν εμφανίστηκε αδιάλλακτος, αρνούμενος οποιαδήποτε προοπτική εκεχειρίας, και ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ρωσία σχεδιάζει εντός των επόμενων 60 ημερών νέα επιθετική εκστρατεία για την κατάληψη επιπλέον εδαφών, έως τα διοικητικά όρια των περιοχών που έχει ήδη προσαρτήσει.
Η στάση του Ρώσου προέδρου φέρεται να αιφνιδίασε τον Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Axios, φέρεται να είπε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά το τηλεφώνημα: «Θέλει να την κατακτήσει όλη», αναφερόμενος στην Ουκρανία.
Κατόπιν αυτών των επαφών, η ιδέα για αποστολή επιθετικών όπλων μετατράπηκε τις επόμενες ημέρες σε οργανωμένο σχέδιο δράσης, με αρμόδιες υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης να επεξεργάζονται ήδη το σχετικό πακέτο ενίσχυσης.
Η στροφή αυτή του Αμερικανού προέδρου αποτελεί ένα ιδιαίτερο πολιτικό σήμα ενόψει της επόμενης φάσης του πολέμου, σηματοδοτώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να στηρίξει πιο ενεργά την ουκρανική άμυνα, υπό το πρίσμα μιας εντεινόμενης ρωσικής επιθετικότητας και της απροθυμίας του Κρεμλίνου να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
protothema.gr