Close Menu
Cyprus TimesCyprus Times
  • Κύπρος
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Πολιτισμός
  • Τρόπος ζωής
  • Υγεία
  • Χρήσιμος
  • Περισσότερο
    • Αθλητισμός
    • Δελτίο τύπου
    • Τάσεις
Τάσεις

Σάββας Αγγελίδης: Παραθέτει συνέντευξη τύπου για την απόφαση-χαστούκι του ΕΔΑΔ – Όλες οι εξελίξεις στο philenews

8 Ιουλίου, 2025

Καθυστερεί η μεταφορά του Κενάν Αγιάς στην Κύπρο – Καταγγελίες για παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου

8 Ιουλίου, 2025

Reuters: Η Κύπρος πιθανός προορισμός για πρόσφυγες από τη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινό σχέδιο

8 Ιουλίου, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Εγγραφή σε Συνδέω-συωδεομαι
8 Ιουλίου, 2025
11:27 πμ
Cyprus TimesCyprus Times
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
  • Κύπρος
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Πολιτισμός
  • Τρόπος ζωής
  • Υγεία
  • Χρήσιμος
  • Περισσότερο
    • Αθλητισμός
    • Δελτίο τύπου
    • Τάσεις
Cyprus TimesCyprus Times
Αρχική σελίδα » Η πυρηνική ενέργεια κατά την ενεργειακή μετάβαση στην ΕΕ
Οικονομία

Η πυρηνική ενέργεια κατά την ενεργειακή μετάβαση στην ΕΕ

ΠροσωπικόΜε Προσωπικό27 Απριλίου, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Telegram Email WhatsApp Copy Link

Η πυρηνική ενέργεια διαδραματίζει, διαχρονικά, σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καλύπτοντας περίπου το 22.8% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά τις διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούν τα κράτη μέλη, η ΕΕ αναγνωρίζει την πυρηνική ενέργεια ως βασικό πυλώνα για την ενεργειακή ασφάλεια και την επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης. Η ΕΕ αντιμετωπίζει την πυρηνική ενέργεια ως σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής της για την ενεργειακή μετάβαση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα και την ενεργειακή ανεξαρτησία.

Παρότι χώρες όπως η Γερμανία έχουν αποσύρει τους πυρηνικούς τους σταθμούς, άλλα κράτη μέλη (Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σουηδία, Φινλανδία) συνεχίζουν να επενδύουν σε αυτήν, θεωρώντας την απαραίτητη για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ασφάλεια εφοδιασμού.

Οι σημαντικές διαφωνίες

Η ΕΕ έχει εντάξει την πυρηνική σχάση ως «μεταβατική τεχνολογία» στην Ταξινόμηση Βιώσιμων Επενδύσεων (EU Taxonomy), επιτρέποντας τη χρηματοδότηση πυρηνικών έργων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ασφάλεια και η διαχείριση αποβλήτων.

Ωστόσο, η στάση της ΕΕ ποικίλλει ανάλογα με την τεχνολογία και ως σύνολο είναι σύνθετη, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των Κρατών Μελών.

Από τη μια πλευρά, η πυρηνική ενέργεια προσφέρει άφθονη, σταθερή και αξιόπιστη ενέργεια χωρίς άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, παραμένουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, το κόστος κατασκευής και τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων. Ορισμένες χώρες προωθούν ενεργά την πυρηνική ενέργεια, ενώ άλλες αντιτίθενται, κυρίως λόγω των παραπάνω ανησυχιών.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΕ αναγνωρίζει τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας, μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές, ως οικονομικά ανταγωνιστική λύση για την επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας και την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Small Modular Reactors – SMRs

Η ΕΕ βλέπει τους μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (Small Modular Reactors – SMRs) ως πολλά υποσχόμενη τεχνολογική λύση για την πράσινη μετάβαση, ειδικά σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι SMRs είναι πυρηνικοί αντιδραστήρες μικρότερης κλίμακας (συνήθως με ισχύ έως 300 μεγαβάτ) σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες σχάσης (π.χ., 1000 μεγαβάτ και άνω) και προσφέρουν πλεονεκτήματα όπως (α) μικρότερο μέγεθος και ευελιξία εγκατάστασης, (β) καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας, (γ) δυνατότητα ενσωμάτωσης σε υπάρχοντα ή νέα ενεργειακά συστήματα και (δ) λιγότερες απαιτήσεις σε υποδομές και κεφάλαιο σε σχέση με τους μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Παρά τα πλεονεκτήματά τους, οι SMRs αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις, όπως (α) κοινωνική αποδοχή, αφού ο φόβος για την πυρηνική ενέργεια παραμένει ισχυρός, (β) κοστολογικά ζητήματα, αφού αν και φθηνότεροι από τους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες σχάσης, οι SMRs χρειάζονται μαζική παραγωγή για να γίνουν οικονομικά βιώσιμοι και (γ) κανονιστικό πλαίσιο, αφού η έγκριση των SMRs απαιτεί εναρμόνιση των ευρωπαϊκών προτύπων ασφάλειας.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, Ρουμανία, η Πολωνία και η Εσθονία, έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα για SMRs, ενώ εταιρείες όπως η EDF και η Rolls-Royce επενδύουν στην ανάπτυξή τους.
Η ΕΕ έχει ιδρύσει την Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμμαχία για τους SMRs, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης και εμπορικής αξιοποίησης των SMRs έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Η συμμαχία αυτή εστιάζει στην επιλογή ασφαλών τεχνολογιών, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας, στην άρση επενδυτικών εμποδίων, στην προώθηση της έρευνας και στην ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών.

Επιπλέον, οι SMRs έχουν ενταχθεί στις τεχνολογίες μηδενικού άνθρακα του Net Zero Industry Act και έχουν αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως σημαντικοί για την ενεργειακή μετάβαση.
Συνάμα, η ΕΕ επενδύει στρατηγικά στην έρευνα και ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης, θεωρώντας την ως μελλοντική, βιώσιμη και ασφαλή πηγή ενέργειας με τεράστιες δυνατότητες για την κάλυψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης.

Η σύντηξη διαφέρει από τη σχάση, καθώς δεν παράγει μακρόβια ραδιενεργά απόβλητα και συνοδεύεται από λιγότερες ανησυχίες για την ασφάλεια. Η ΕΕ πρωτοστατεί σε παγκόσμια ερευνητικά προγράμματα, με στόχο την επίλυση τεχνικών και επιστημονικών προκλήσεων, την εκπαίδευση νέας γενιάς επιστημόνων και την προώθηση της δέσμευσης για καθαρή ενέργεια. Εφόσον ξεπεραστούν οι τεχνικές προκλήσεις, η πυρηνική σύντηξη θα μπορούσε να αποτελέσει την κύρια πηγή ενέργειας στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει την πυρηνική ενέργεια ως σημαντικό εργαλείο για την ενεργειακή ασφάλεια και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, με έμφαση στη διατήρηση υψηλών προτύπων ασφάλειας, την καινοτομία και τη στήριξη νέων τεχνολογιών όπως οι SMRs. Η ανάπτυξη των SMRs υποστηρίζεται σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η τελική απόφαση χρήσης τους ανήκει σε κάθε κράτος μέλος. Παράλληλα, η ΕΕ επενδύει δυναμικά στην πυρηνική σύντηξη, προσβλέποντας σε ένα μέλλον με καθαρή, ασφαλή και άφθονη ενέργεια.

Συνοπτικός συγκριτικός πίνακας
Τεχνολογία Θέση/Πολιτική ΕΕ Βασικά σημεία
Παραδοσιακοί πυρηνικοί αντιδραστήρες σχάσης Σημαντική συνεισφορά στο ενεργειακό μείγμα, αλλά με διχασμό μεταξύ κρατών-μελών Κάλυψη 22.8% της παραγωγής ηλεκτρισμού, διαφωνίες για το μέλλον, αναγνώριση του ρόλου
SMRs Προώθηση και επιτάχυνση ανάπτυξης, έμφαση στην ασφάλεια και την καινοτομία Συμμαχία για SMRs, στόχος εμπορικής αξιοποίησης ως το 2030, υποστήριξη από ΕΕ και Κοινοβούλιο
Πυρηνική σύντηξη Ηγετική θέση στην έρευνα, μακροπρόθεσμη προοπτική ως βασική πηγή ενέργειας Επενδύσεις σε μεγάλα ερευνητικά έργα, στόχος η παραγωγή καθαρής, άφθονης ενέργειας στο μέλλον

*Καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων Frederick University

Συνέχισε να διαβάζεις

Γιατί δεν παίρνουν τον λόγο οι κυβερνήσεις;

Νέο κοίτασμα στην ΑΟΖ: Παίρνει άριστα στο ύψος ο Πήγασος, για τα υπόλοιπα… υπομονή

Αυτά θα ψηφίσει η Βουλή για τις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων – Πλειοψηφία με ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – Οικολόγους

Γιατί έγινε το μπλακ-άουτ στην Ιβηρική – Οι επίσημες εκθέσεις

Κίνα και Συμφωνίες του Αβραάμ αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη στη Μέση Ανατολή

JP Morgan και Goldman Sachs ψηφίζουν ελληνικές μετοχές

Επιλογές συντακτών

Σάββας Αγγελίδης: Παραθέτει συνέντευξη τύπου για την απόφαση-χαστούκι του ΕΔΑΔ – Όλες οι εξελίξεις στο philenews

8 Ιουλίου, 2025

Καθυστερεί η μεταφορά του Κενάν Αγιάς στην Κύπρο – Καταγγελίες για παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου

8 Ιουλίου, 2025

Reuters: Η Κύπρος πιθανός προορισμός για πρόσφυγες από τη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινό σχέδιο

8 Ιουλίου, 2025

Ποινές «τσεκούρι» για «κρυφές» κάρτες κινητών – Μέχρι €50.000 πρόστιμο και πέντε χρόνια φυλακή για όσους υποβάλουν ψευδή στοιχεία

8 Ιουλίου, 2025

Άλμα: «Για την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ τα κομματικά στελέχη πάνω απ’ όλα» – Καλεί την Αννίτα να συνταχθεί με τις δυνάμεις που ζητούν παραίτηση Αγγελίδη

8 Ιουλίου, 2025

Τελευταία νέα

Ύποπτος φάκελος στη Βουλή των Ελλήνων – Επέμβαση ΕΜΑΚ και κινητοποίηση των Αρχών (εικόνες)

8 Ιουλίου, 2025

Αποκαλυπτικό: Στρατηγικός σχεδιασμός Αστυνομίας μέχρι το 2028 – Πακέτο τρομοκρατία και Μέση Ανατολή

8 Ιουλίου, 2025

Διώχνουν έμπειρους νοσηλευτές λόγω κόστους – Αιχμές για τις μεγάλες επενδύσεις και τις εξαγορές νοσοκομείων στη Βουλή

8 Ιουλίου, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Cyprus Times. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Οροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?