Η Κύπρος αναλαμβάνει από τον Ιανουάριο του 2026 για έξι μήνες την Προεδρία της Ε. Ένωσης. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η χώρα μας θα προεδρεύει της Ε. Ένωσης. Ήδη, η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς για να διασφαλίσουν μια επιτυχημένη Προεδρία. Αυτό μετρά για κάθε χώρα που προεδρεύει της Ε. Ένωσης.

Στην περίπτωση της Κύπρου, πέραν της επιτυχημένης τεχνοκρατικά προεδρίας, υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να μας ενδιαφέρουν. Με δεδομένο το άλυτο κυπριακό πρόβλημα, η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει την προεδρία της Ε. Ένωσης.

Και αυτό, γιατί οι δύο χώρες – αγκάθια (Τουρκία και Βρετανία) για επίλυση του Κυπριακού, έχουν σήμερα μεγάλη ανάγκη την Ε. Ένωση.

Η μεν Τουρκία επιδιώκει με μανία να προωθήσει τις ευρω – τουρκικές σχέσεις και να πετύχει μια μορφή τελωνειακής ένωσης με τις Βρυξέλλες, η δε Βρετανία μετά το Brexit ψάχνει τρόπους να συνάψει διάφορες, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, συνεργασίες με την Ε. Ένωση.

Οι ανάγκες αυτές της Τουρκίας και της Βρετανίας έρχονται σε μια περίοδο που η Κύπρος θα κρατά το κλειδί των Βρυξελλών. Φυσικά, η κάθε προεδρεύουσα χώρα δεν μπορεί να αξιοποιεί τη θέση της για προώθηση δικών της ζητημάτων, ούτε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς την έγκριση των άλλων μελών της Ε. Ένωσης.

Όμως, επειδή η Ε. Ένωση επιδιώκει αφενός την επίλυση του Κυπριακού και αφετέρου βελτίωση των σχέσεων της με την Τουρκία και τη Βρετανία, μπορεί να υπάρξουν δυνατότητες σύγκλισης όλων αυτών των συμφερόντων, με όφελος και για την Κύπρο.

Σίγουρα, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η ανάληψη της προεδρίας της Ε. Ένωσης θα λειτουργήσει υπέρ άμεσης λύσης του Κυπριακού, όμως μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε η Τουρκία και η Βρετανία να δουν περισσότερο τα συμφέροντα τους σε σχέση με την Ε. Ένωση, παρά στην Κύπρο.

Αυτή η προσέγγιση εξαρτάται και από τη δική μας πλευρά και κατά πόσον ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η Τουρκία και η Βρετανία επιθυμούν στενότερη σχέση με την Ε. Ένωση και αυτή η προοπτική έχει σχέση με την Προεδρία της Ευρώπης.

Ήδη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ευχαρίστησε στην πρόσφατη συνάντηση τους στο Λονδίνο τον Προέδρο Χριστοδουλίδη για τη βοήθεια της Κύπρου στο να βελτιωθούν οι σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

Παρόμοια αναφορά για τις ευρω – τουρκικές σχέσεις έγινε και στην πρόσφατη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Ερτογάν, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης.

Χωρίς, λοιπόν, να προεξοφλούμε ο,τιδήποτε ή να προβλέπουμε θετικές εξελίξεις για το κυπριακό, μπορούμε να πούμε ότι η νέα Προεδρική θητεία της Κύπρου στην Ε. Ένωση μάς δίνει μια ευκαιρία για να προωθήσουμε το κυπριακό.

Μάλιστα, αυτό θα γίνει σε μια περίοδο, όπου αναμένεται να κορυφωθούν οι διεργασίες για το κυπριακό με τον διορισμό ευρωπαίου εκπροσώπου, αλλά και της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κας Ολγκίν.

Η συγκυρία, λοιπόν, φαίνεται ευνοϊκή και ελπίζουμε να τύχει σωστής αξιοποίησης από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τη διπλωματική υπηρεσία μας. Το Κυπριακό επηρεάστηκε άπειρες φορές από το εξωτερικό περιβάλλον. Γιατί, όχι και τώρα, αλλά προς θετική κατεύθυνση;

Exit mobile version