Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην εξάπλωση των κουνουπιών-τίγρης στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενδημικών τροπικών ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός και η νόσος τσικουνγκούνια, σύμφωνα με μελέτη Σουηδών και Γερμανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Planetary Health.

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα κουνούπια-τίγρεις (Aedes albopictus) επεκτείνουν τη γεωγραφική τους παρουσία βορειότερα στην ήπειρο, δημιουργώντας νέες εστίες κινδύνου. Ο δάγκειος πυρετός, ο οποίος μέχρι πρότινος περιοριζόταν σε τροπικά κλίματα, εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στην Ευρώπη, με αύξηση τόσο στη συχνότητα όσο και στη σοβαρότητα των κρουσμάτων από το 2010 και έπειτα.

Το 2024, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, σημειώθηκαν 304 κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στην Ιταλία, την Κροατία και την Ισπανία, σε σύγκριση με 130 το 2023 και μόλις 71 συνολικά μεταξύ 2010 και 2021.

Τα συμπτώματα των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, ναυτία και εξανθήματα, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αποβούν και θανατηφόρες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο για προσβολή από δάγκειο πυρετό ή τσικουνγκούνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερη επιτήρηση, πρόληψη και προσαρμογή των υγειονομικών πολιτικών στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.

protothema.gr

Exit mobile version