Ένα από τα βασικά προβλήματα που συναντούν οι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Κύπρο είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων για την επένδυση τους.
Βασικά, τα κυβερνητικά τμήματα που έχουν την ευθύνη για τις διάφορες εγκρίσεις καθυστερούν πολύ τις διαδικασίες τους, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται οι ξένοι επενδυτές. Μάλιστα, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Κύπρος έχασε πολλές επενδύσεις από τον δυσκίνητο τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής.
Για ξεπέρασμα αυτού του προβλήματος, έγιναν αρκετές προσπάθειες στο παρελθόν, όμως δεν υπήρξε ουσιαστική λύση. Και δεν υπήρξε, αφ’ ενός γιατί τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα δεν ήταν έτοιμα να συνεργαστούν μεταξύ τους (ο καθένας προστατεύει το “βασίλειο του”) και αφ’ ετέρου διότι το κράτος δεν διέθετε την απαιτούμενη μηχανογραφική υποδομή για να επικοινωνούν μεταξύ τους οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες.
Έτσι, σωστές προτάσεις του πρόσφατου παρελθόντος, όπως η δημιουργία μιας Αρχής για τις μεγάλες ξένες επενδύσεις, έμεινε στα χαρτιά. Ακόμα και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, για να εγκριθεί μια ξένη επένδυση θα πρέπει να περάσει μέσα από τον φαύλο κύκλο των γραφειοκρατικών διαδικασιών του δημοσίου.
Τώρα, ήρθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξήγγειλε τη δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, με σκοπό οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές να απευθύνονται μόνο σε μια υπηρεσία για τις επενδύσεις τους. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Χριστοδουλίδης, στόχος είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων να δίνουν απαντήσεις και ίσως τις απαιτούμενες εγκρίσεις κατ’ ευθείαν στις επιχειρήσεις, ώστε να μην χρειάζεται οι επενδυτές και άλλοι ενδιαφερόμενοι να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Η ιδέα, σίγουρα, είναι ορθή και μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό των δυσκολιών που συναντούν σήμερα οι επιχειρήσεις και κυρίως οι ξένοι επενδυτές.
Όμως, για να πετύχει αυτό το νέο εγχείρημα, θα πρέπει να υπάρξουν βασικές προϋποθέσεις, όπως η πλήρης μηχανογραφική σύνδεση μεταξύ των κυβερνητικών τμημάτων, η σωστή στελέχωση αυτών των Κέντρων με καταρτισμένο προσωπικό, η λήψη γρήγορων αποφάσεων από τα Τμήματα, η ανάθεση αρμοδιοτήτων στα Κέντρα για να προχωρούν τις υποθέσεις και γενικά οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες για έγκαιρη διεκπεραίωση των αιτήσεων των επιχειρήσεων.
Αν δεν συντρέξουν αυτές οι προϋποθέσεις και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης απλώς συνεχίσουν να κινούνται με τους σημερινούς αργούς ρυθμούς των κρατικών τμημάτων, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μεταφέρουμε το πρόβλημα από τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, πριν προχωρήσει στον εν λόγω σωστό σχεδιασμό της θα πρέπει να διασφαλίσει τη σωστή και κυρίως αποδοτική λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.
Πρέπει απαραιτήτως να μεριμνήσει για τη σωστή λειτουργία τους και τη μεταφορά στα κέντρα των αναγκαίων αρμοδιοτήτων για να λαμβάνουν αποφάσεις. Προς τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να διασφαλίσει τη συνεργασία όλων των κρατικών υπηρεσιών τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.
Επίσης, θα πρέπει να δοθούν χρονοδιαγράμματα για εξέταση της κάθε αίτησης, ώστε να υπάρχουν έγκαιρα οι αναγκαίες αποφάσεις. Ακόμα, θα πρέπει να γίνει σωστή και ξεκάθαρη ενημέρωση των επιχειρήσεων ως προς το τι μπορούν να τους προσφέρουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης.
Χωρίς αυτό τον απαιτούμενο σχεδιασμό θα κάνουμε και πάλι μια τρύπα στο νερό…