12 Ιουλίου, 2025
3:55 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκατέλειψε τα σχέδιά της να επιβάλει φόρο στις ψηφιακές εταιρείες, μια κίνηση που θεωρείται νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ και κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως η Apple και η Meta.

Καθώς η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία, οι Βρυξέλλες απέσυραν την επιλογή του ψηφιακού φόρου από τη λίστα των προτεινόμενων φόρων για την άντληση εσόδων κατά την επόμενη επταετία, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή και περιήλθε σε γνώση του Politico.

Με μόλις λίγες ημέρες να απομένουν μέχρι την ανακοίνωση του σχεδίου προϋπολογισμού, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις για να αποφασίσουν ποιοι φόροι θα περιλαμβάνονται στην πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, για τον προϋπολογισμό που ξεκινά το 2028. Το έγγραφο, το οποίο ενδέχεται ακόμη να αναθεωρηθεί πριν από τη δημοσίευση, παραθέτει μια λίστα πιθανών φόρων, χωρίς να προσδιορίζει πόσα έσοδα θα απέφερε καθένας από αυτούς.

Η απόφαση να μην προχωρήσει ο ψηφιακός φόρος αποτελεί μεγάλη ανατροπή για την ΕΕ, η οποία μόλις τον Μάιο είχε εξετάσει το ενδεχόμενο φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών ως μέσο αποπληρωμής του χρέους της Ένωσης. Η ιδέα είχε αναφερθεί σε έγγραφο για τον επόμενο προϋπολογισμό, που συζητήθηκε από τους 27 επιτρόπους της ΕΕ.

Η στροφή αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί στρατηγική κίνηση από την πλευρά της ΕΕ, η οποία επιδιώκει ευνοϊκούς όρους εμπορίου με τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει με δασμούς κατά του Καναδά ως αντίποινα για τους δικούς του ψηφιακούς φόρους.

Ποιοι θα είναι οι νέοι φόροι της ΕΕ

Το ζήτημα της επιβολής ίδιων φόρων από την ΕΕ ήταν ανέκαθεν ευαίσθητο, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις ανησυχούν μήπως δώσουν υπερβολική εξουσία στις Βρυξέλλες να αντλούν έσοδα από τους φορολογουμένους και να αποκτήσουν υπερβολική αυτονομία ως προς το πώς τα ξοδεύουν. Η συντριπτική πλειονότητα των πόρων της ΕΕ προέρχεται από τις εισφορές των κρατών-μελών. Ωστόσο, με όλο και περισσότερους πολιτικούς να απαιτούν πιο σφιχτό έλεγχο των δαπανών στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή αναζητά νέες πηγές χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Παρασκευής, αντί για τον ψηφιακό φόρο, προτείνει τρεις νέους φόρους που θα στοχεύουν στα ηλεκτρικά απόβλητα, τα προϊόντα καπνού και τις μεγάλες επιχειρήσεις της ΕΕ, με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 25 έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του κοινού χρέους της ΕΕ που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Η Επιτροπή θα προτείνει έναν πανευρωπαϊκό φόρο στα προϊόντα καπνού, όπως τα τσιγάρα και τα πούρα. Σήμερα, αυτά τα προϊόντα φορολογούνται σε εθνικό επίπεδο και τα έσοδα παραμένουν στα κράτη-μέλη.

Η πρόταση της ΕΕ έρχεται σε μια περίοδο που συζητείται η επιβολή νέων φόρων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα ατμιστικά προϊόντα, που αντιμετωπίζουν αντιδράσεις από Ιταλία, Ελλάδα και Ρουμανία. Αν και δεν αντιτίθεται στους νέους προτεινόμενους φόρους, η Σουηδία δήλωσε ότι το να παραχωρήσει μέρος των εθνικών της εσόδων στην ΕΕ είναι «εντελώς απαράδεκτο».

Η Επιτροπή προτείνει επίσης τη φορολόγηση απορριπτόμενου ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Η πρόταση της Τετάρτης αναμένεται να επιβεβαιώσει και παλαιότερες προτάσεις από το 2021 για την επιβολή φόρου άνθρακα στα σύνορα -μια ιδέα που βρίσκει απήχηση σε αρκετά κράτη- καθώς και να εισπράττει μερίδιο από τα έσοδα που παράγει το σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS).

Η ιδέα αυτή είναι πολιτικά ευαίσθητη στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που πλήττονται περισσότερο από το ETS. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους επικριτές, η Επιτροπή πρότεινε μόνο ένα μικρό μέρος των εσόδων του ETS να καταλήγει στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ τα υπόλοιπα θα παραμένουν στις εθνικές κυβερνήσεις. Προσέθεσε επίσης ότι ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο επέκτασης του συστήματος στα κτίρια και τις οδικές μεταφορές -γνωστό ως ETS2, που θα τεθεί σε ισχύ το 2027- δεν θα τροφοδοτεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα τους νέους φόρους, σε διαπραγματεύσεις δύο ετών, που θα ξεκινήσουν μόλις η Επιτροπή παρουσιάσει την πρότασή της.

protothema.gr

Exit mobile version