Αυστηρούς όρους προς την Τουρκία όσον αφορά τη συνεργασίας με στο πλαίσιο των αμυντικών σχεδιασμούς της ΕΕ ζητά η Αννίτα Δημητρίου με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Στην επιστολή της η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ξεκαθαρίζει πως «οποιαδήποτε συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο της ασφάλειας της ΕΕ πρέπει να εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και από την ειλικρινή της ετοιμότητα να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με μετρήσιμες εξελίξεις».
Στην επιστολή – την οποία αποκαλύπτει το philenews – η Αννίτα Δημητρίου σημειώνει την διαχρονική σταθερή στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για μια ενωμένη Κύπρο και υπογραμμίζει πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανένας στρατηγικός διάλογος ή αμυντική συνεργασία δεν θα υπονομεύσει αυτή την προσπάθεια».
Δείτε ΕΔΩ αυτούσια την επιστολή.
Η Τουρκία δεν μπορεί να έχει ρόλο στην κοινή αμυντική πολιτική, χωρίς να σέβεται όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και χωρίς να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση, για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει στην επιστολή της προς τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τους άλλους ηγέτες του ΕΛΚ, η Αννίτα Δημητρίου.
Σε ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει ότι σε αυτή τη συγκυρία οφείλει να θέσει επιτακτικά σε όλα τα επίπεδα τις δίκαιες διεκδικήσεις του.
Όπως αναφέρει τάσσεται υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, αφού είναι προς όφελος της Κύπρου, ενώ σημειώνει πως «οι σημερινές προκλήσεις επιβάλλουν έτι περαιτέρω όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα, που να ενισχύουν τη στρατηγική της αυτονομία και την κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας».
Πιο αναλυτικά η επιστολή της Προέδρου του ΔΗΣΥ αναφέρει:
«Καθώς συνεχίζουμε τις συζητήσεις για την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της ηπείρου μας, θα ήθελα να επισημάνω ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που παραμένει κεντρικό σε κάθε αξιόπιστο όραμα για μια στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη και συνεχίζει να επηρεάζει βαθιά το πλαίσιο της συλλογικής μας ασφάλειας.
Όπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε σταθερά ότι καμία ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να είναι πλήρης όσο ένα κράτος μέλος παραμένει υπό ξένη στρατιωτική κατοχή. Η συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση της Κύπρου, περισσότερα από πενήντα χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, δεν είναι απλώς ένα εθνικό ζήτημα. Είναι ευρωπαϊκό και πλήττει τον πυρήνα των αξιών της ΕΕ: την κυριαρχία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς εμβαθύνουμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας, πρέπει να παραμείνουμε με αρχές στη διαμόρφωση των εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες και στη συμμετοχή τους σε αμυντικές πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Όπως συμφωνήθηκε ομόφωνα στη δήλωση των ηγετών της “Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας” του Μαρτίου 2025: “Οποιαδήποτε συνεργασία με εξωτερικούς εταίρους σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής πρέπει να λαμβάνει πλήρως υπόψη τις ευαισθησίες όλων των κρατών μελών και να εδράζεται σταθερά στον σεβασμό της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους. Η τήρηση του δικαίου, των αξιών και των αρχών της ΕΕ αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη δημιουργία ουσιαστικών εταιρικών σχέσεων που συμβάλλουν σε μια στρατηγικά αυτόνομη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.”
Επιπλέον, όπως το ΕΛΚ έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει στις πολιτικές του διακηρύξεις, στα ψηφίσματά του, και πιο πρόσφατα στη δήλωση της συνόδου των ηγετών “Οι προτεραιότητές μας για το 2025”, η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό, όπως η διχοτομική και απαράδεκτη θέση της Τουρκίας που υποστηρίζει μια “λύση δύο κρατών” στην Κύπρο, είναι εντελώς ασύμβατη με το πλαίσιο του ΟΗΕ και τη συλλογική θέση του ΕΛΚ μας.
Η Κύπρος, που βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, προσφέρει στρατηγική αξία στο όραμα ασφάλειας της ΕΕ. Αλλά αυτή η στρατηγική σημασία δεν πρέπει ποτέ να αποβαίνει εις βάρος της κυριαρχίας ή να χρησιμεύει για τη νομιμοποίηση αναθεωρητικής ή παράνομης συμπεριφοράς. Επομένως, είναι σημαντικό η Ευρώπη να αξιοποιήσει τη στρατηγική αξία της Κύπρου για την ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας και ευημερίας.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστήριζε πάντοτε σταθερά μια ενωμένη Κύπρο και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανένας στρατηγικός διάλογος ή αμυντική συνεργασία δεν θα υπονομεύσει αυτή την προσπάθεια. Ας είμαστε ξεκάθαροι: οποιαδήποτε συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο της ασφάλειας της ΕΕ πρέπει να εξαρτάται αυστηρά από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και από την ειλικρινή της ετοιμότητα να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με μετρήσιμες εξελίξεις».