Και κάπως έτσι, ο Μάικλ Γουόλτς, και όχι ο Πιτ Χέγκσεθ, είναι το πρώτο θύμα της δεύτερης προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Τόσο ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας όσο και ο υπουργός Άμυνας έχουν γίνει οι εκπρόσωποι της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης, και όχι μόνο λόγω της διαβόητης πλέον συνομιλίας τους στο Signal, με πρωτοβουλία του Γουόλτς, στην οποία συζητούσαν χαλαρά και σε πραγματικό χρόνο τον βομβαρδισμό της Υεμένης, σε ένα chat στο οποίο κατά λάθος συμμετείχε και ένας δημοσιογράφος.
Και τώρα ο Γουόλτς πήρε το δρόμο της εξόδου, με έναν υποβιβασμό για να σώσει τα προσχήματα (για τον ίδιο και τον Τραμπ) σε πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ο Μάρκο Ρούμπιο (επίσης μέλος της συνομιλίας στο Signal) προσθέτει το χαρτοφυλάκιο του Γουόλτς στο δικό του έργο στο τιμόνι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Τραμπ έχει σαφώς σκηνοθετήσει αυτόν τον ανασχηματισμό για να ελαχιστοποιήσει την εικόνα ενός χάους. Αλλά αξίζει να εξετάσουμε την κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο Γουόλτς – μαζί με τον Χέγκσεθ, τον Ρούμπιο και άλλους.
Μπορεί να εκφραστεί με τρεις λέξεις: γροθιά, σημαία και φωτιά, ή μάλλον με τα emojis τους, στη διαδικτυακή αργκό.
Αυτές ήταν οι αντιδράσεις του Γουόλτς σε εκείνη τη συνομιλία στο Signal, λίγο αφότου τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, υπό την καθοδήγηση του Χέγκσεθ, βομβάρδισαν στόχους των Χούθι.
Όπως και τόσα άλλα σε αυτή την κυβέρνηση, πρόκειται για μια πρωτοτυπία στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία: Αμερικανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τον κόσμο με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συμπεριφέρονται σαν έφηβοι που ξεσπούν και καυχιούνται στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Η χυδαία και αντιεπαγγελματική στροφή της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας ήταν αρκετά ειρωνική ώστε να γίνει viral.
Ωστόσο, πέρα από το μακάβριο χιούμορ, πρόκειται και για μια ανείπωτα τραγική στροφή. Ο Γουόλτς ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους λιγότερο ακατάλληλους υποψήφιους για το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ. Αυτό δεν λέει και πολλά, όταν η λίστα περιλαμβάνει έναν παρουσιαστή του Fox News όπως ο Χέγκσεθ ή ανθρώπους που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας όπως, βασικά, αρκετοί από τους υπόλοιπους. Παρ’ όλα αυτά, ο Γουόλτς είναι ένας πρασινοσκούφης με τέσσερα παράσημα και γενναία θητεία στο Αφγανιστάν, καθώς και ένας πρώην βουλευτής που, πριν φιλήσει το δαχτυλίδι του Τραμπ, εκφράστηκε με αίσθημα ηθικής και με στρατηγική σαφήνεια εναντίον των δικτατοριών στην Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, και για τα θύματά τους, από τους Ουιγούρους μέχρι τους Ουκρανούς.
Από τότε που μπήκε στην κυβέρνηση, ωστόσο, αυτός, όπως και ο Ρούμπιο, έχει πάρει την κατηφόρα. Έπρεπε να γνέφει σοφά και να ζητωκραυγάζει θεατρικά σε κάθε καπρίτσιο που ξεστόμιζε ο Τραμπ, ακόμη και όταν αυτό ερχόταν σε αντίθεση με όλα όσα κάποτε υποστήριζε ο Γουόλτς. Κατά βάθος ακόλουθος της ρεπουμπλικανικής παράδοσης του Ρόναλντ Ρήγκαν, έχανε υποστηρικτές στην κυβέρνηση, καθώς η απομονωτική και ιμπεριαλιστική πτέρυγα “Πρώτα η Αμερική”, που προσωποποιήθηκε από τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, δυνάμωνε.
Ο Γουόλτς, ο οποίος θα ήθελε πολύ να συμβουλεύσει τον πρόεδρο να αντιμετωπίσει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία ή το Πεκίνο στα Στενά της Ταϊβάν, αντ’ αυτού βρέθηκε να στέκεται δίπλα στον Βανς σε μια αμερικανική βάση στην παγωμένη Γροιλανδία, προσπαθώντας να μην δείχνει ξεκρέμαστος, καθώς ο αντιπρόεδρος έκανε μια διακριτική νύξη σε έναν από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής, τη Δανία, να παραδώσει το αρκτικό έδαφός της στις ΗΠΑ.
Όταν ο Γουόλτς προσπάθησε να προσλάβει ομοϊδεάτες εμπειρογνώμονες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, είδε τις επιλογές του να μπλοκάρονται από άτομα του MAGA που δεν γνωρίζουν τίποτα από εξωτερική πολιτική. Στη συνέχεια, μια influencer χωρίς εμφανή προσόντα, η Λόρα Λούμερ, κατάφερε να κερδίσει την προσοχή του προέδρου και να απολύσει μια σειρά από κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας, χρησιμοποιώντας αόριστους ισχυρισμούς ότι μπορεί να αποδειχθούν άπιστοι στον Τραμπ. Μεταξύ αυτών που περιλήφθηκαν στη λίστα της Λούμερ ήταν και ο Άλεξ Γουόνγκ, τον οποίο αποκαλεί υποτιμητικά “Κινέζο” αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφάλειας. Ο Γουόνγκ, ένας καταξιωμένος διπλωμάτης με εμπειρία στο Στέιτ Ντιμάρτμεντ και στο Καπιτώλιο, αποχωρεί επίσης από τον ρόλο του. Η Λούμερ πήρε το “ΣΚΑΛΠ” του.
Αυτός ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σίγουρα ο τελευταίος αυτής της κυβέρνησης, ενώ ο προσωρινός διορισμός του Ρούμπιο δεν πρόκειται να βελτιώσει τα πράγματα. Ο Ρούμπιο έχει ήδη διαγράψει μια πορεία παρόμοια με αυτή του Γουόλτς, από καλά ενημερωμένο και μάλιστα ευρυμαθή υποστηρικτή της εξωτερικής πολιτικής ως γερουσιαστής, σε υποτακτικό και υπερασπιστή των πολιτικών του Τραμπ ως υπουργός. Η ουσιαστική συμβολή στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει σταματήσει, καθώς οι εικόνες γύρω από το υπουργικό τραπέζι μοιάζουν όλο και περισσότερο με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από την Πιονγιάνγκ.
Αυτά για την πειθαρχημένη διακυβέρνηση Τραμπ. Η Αμερική του, αντίθετα, βρίσκεται σε τροχιά για να γίνει [ένα καθεστώς] προσωπολατρίας που διοικείται από ερασιτέχνες με έπαρση, ένα έθνος που σπέρνει εσκεμμένα χάος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, μια χώρα που ρίχνει ωφέλιμα φορτία σαν να ήταν emojis.
Απόδοση – Επιμέλεια: Λυδία Ρουμποπούλου