Σε νέα φάση ηφαιστειακής δραστηριότητας εισήλθε η Αίτνα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της νότιας Ιταλίας, εκδηλώνοντας έντονη έκρηξη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με το τοπικό μέσο Catania Today, η δραστηριότητα ξεκίνησε από τον νοτιοανατολικό κρατήρα, με αλλεπάλληλες και ισχυρές εκρήξεις, οι οποίες προκάλεσαν την εκτόξευση σημαντικής ποσότητας τέφρας και τη δημιουργία δύο ροών λάβας.

Οι ροές κινήθηκαν προς τη νότια και την ανατολική πλαγιά του ηφαιστείου, ενώ παράλληλα σχηματίστηκε ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας, το οποίο μεταφέρθηκε νοτιοανατολικά λόγω των ανέμων, καλύπτοντας την πόλη Zafferana Etnea με λεπτό στρώμα στάχτης. Οι τοπικές αρχές και τα ινστιτούτα γεωφυσικής παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου.

Το νέο «ξύπνημα» του ηφαιστείου ξεκίνησε από τον νοτιοανατολικό κρατήρα, περιλάμβανε συχνές και έντονες εκρήξεις, απελευθερώνοντας δύο μικρές ροές λάβας που κατευθύνονται προς τα νότια και τα ανατολικά, ανέφερε η Catania Today.

Παρατηρήθηκε επίσης ένα νέφος τέφρας, που παρασύρεται νοτιοανατολικά και «καλύπτει» την κοντινή πόλη Zafferana Etnea.

Η Αίτνα βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Σικελίας και είναι το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα) και ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο.

Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές.

Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

skai.gr

Exit mobile version