Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο για τη συνεργασία στους φυσικούς πόρους και την ίδρυση ενός επενδυτικού ταμείου για την ανασυγκρότηση της χώρας, σε μια κίνηση που το Κίεβο θεωρεί κρίσιμη για τη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης από την Ουάσινγκτον.
Η συμφωνία προβλέπει την παροχή προνομιακής πρόσβασης των ΗΠΑ σε νέα επενδυτικά έργα στους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων του γραφίτη, του αλουμινίου, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τη συμφωνία υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Γιούλια Σβιριντένκο και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Η Σβιριντένκο επισήμανε ότι το τελικό έγγραφο διασφαλίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας: «Όλοι οι πόροι στην επικράτειά μας και στα χωρικά μας ύδατα ανήκουν στην Ουκρανία. Το ουκρανικό κράτος είναι αυτό που καθορίζει τι και πού θα εξορυχθεί».
Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι η συμφωνία στέλνει «σαφές μήνυμα» στη Ρωσία ότι η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει «μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία». Τόνισε επίσης ότι αποκλείεται κάθε συμμετοχή στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση από κράτη ή πρόσωπα που ενίσχυσαν τη ρωσική πολεμική μηχανή.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η επίτευξη της συμφωνίας καθυστέρησε λόγω διαφορών σχετικά με τη διακυβέρνηση του επενδυτικού ταμείου και τον μηχανισμό διαφάνειας, ενώ οι δύο πλευρές προχώρησαν σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής λίγο πριν την υπογραφή. Όπως ανέφερε το BBC, το Κίεβο προσπάθησε να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένα σημεία, παρά την προηγούμενη συμφωνία επί αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι οι ΗΠΑ δικαιούνται πρόσβαση στα σπάνια ορυκτά της Ουκρανίας ως «αποζημίωση» για τα δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας που έχουν προσφέρει. Ωστόσο, οι συνομιλίες είχαν παγώσει μετά από έντονη συνάντηση του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.
protothema.gr