Σε όλους τους γιατρούς με ειδικότητα την ορθοπεδική απευθύνεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προκειμένου να εξασφαλίσει για συγκεκριμένο ασθενή τις υπηρεσίες που χρειάζεται. Ο ασθενής με πολλαπλά και σπάνια προβλήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ειδικότητας της ορθοπεδικής, μετά από πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις, φυσιοθεραπεία και άλλες παρεμβάσεις και σίγουρα έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία, χρειάζεται τώρα εξειδικευμένη περίθαλψη καθώς και μια νέα χειρουργική επέμβαση με στόχο να αποκατασταθεί (στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό) το πρόβλημα που παρουσιάζει στο γόνατο του.
Ο Οργανισμός, προκειμένου να του εξασφαλίσει τις υπηρεσίες που χρειάζεται απευθύνθηκε επίσημα με επιστολή/ ανακοίνωση του σε όλους τους γιατρούς που θα μπορούσαν να τον εξυπηρετήσουν, ζητώντας την ανταπόκριση τους. Στην ανακοίνωση του, μάλιστα, ο ΟΑΥ, προτείνει το είδος των υπηρεσιών που χρειάζεται ο ασθενής τονίζοντας την ανάγκη για διεπιστημονική αξιολόγηση, ενώ περιλαμβάνει περιληπτικά και το ιστορικό, τη διάγνωση αλλά και τα παράλληλα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.
Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση με την οποία ο ΟΑΥ απευθύνεται στους ορθοπεδικούς: «Ο Οργανισμός δεν υπεισέρχεται, ούτε έχει τη δυνατότητα αξιολόγησης της εξειδίκευσης ή εμπειρίας του εκάστοτε παρόχου. Εντούτοις, καλείστε όπως σε περίπτωση που μπορείτε να αναλάβετε και να διαχειριστείτε σε συμβεβλημένο νοσηλευτήριο το υπό αναφορά περιστατικό, όπως μας δηλώσετε την εμπειρία σας στη διαχείριση ανάλογων περιστατικών».
Τελευταία ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους γιατρούς, η σημερινή, με τον ΟΑΥ να σημειώνει ότι σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης ο ασθενής θα ενημερωθεί από τον Οργανισμό. Επίσης, ο ΟΑΥ ενημερώνει τους γιατρούς ότι έχουν τη δυνατότητα να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους μετά την πρώτη επίσκεψη του ασθενούς σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να τον εξυπηρετήσουν. «Σε τέτοια περίπτωση, για σκοπούς περαιτέρω χειρισμού του περιστατικού, καλείστε όπως παραδώσετε σχετική ιατρική βεβαίωση στον δικαιούχο η οποία θα περιλαμβάνει του λόγους της απόφασης σας».
Το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να είναι το πρώτο που βλέπει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο, η πρακτική αυτή, από πλευράς του ΟΑΥ δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία φορά που ακολουθείται, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάληψης από τον Οργανισμό του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό.
Αφορμή για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης από τον ΟΑΥ αποτέλεσε πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο, ασθενής που βρισκόταν σε παρόμοια θέση υπέβαλε αίτημα για αποστολή του στο εξωτερικό. Κατά τη διερεύνηση του κατά πόσον υπήρχε γιατρός εξειδικευμένος εντός Γενικού Συστήματος Υγείας στην Κύπρο για να τον αναλάβει, η αρμόδια επιστημονική ιατρική εταιρεία ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει. Ωστόσο, στη συνέχεια, γιατρός της αρμόδιας ειδικότητας επικοινώνησε με τον Οργανισμό εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του αφού ο ίδιος διέθετε τα απαραίτητα προσόντα και εξειδίκευση για να εξυπηρετήσει τον ασθενή.
Μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό και στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την ανάληψη του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, ο ΟΑΥ αποφάσισε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη πρακτική προκειμένου να διασφαλίζεται πρώτα ότι ένας ασθενής δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί στην Κύπρο, εντός ΓεΣΥ και μετά να κινούνται οι διαδικασίες για την αποστολή του σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού.
Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» αντίστοιχες ανακοινώσεις προς γιατρούς αρμοδίων ειδικοτήτων έχουν σταλθεί από τον Οργανισμό άλλες 15-20 φορές τους τελευταίους δύο μήνες.
Στο μεταξύ, ο ΟΑΥ συνεχίζει τις προσπάθειες αλλά και την εκπαίδευση των λειτουργών του ώστε να είναι έτοιμος την 1η Οκτωβρίου να θέσει σε εφαρμογή τον δικό του μηχανισμό για την παραπομπή δικαιούχων του ΓεΣΥ στο εξωτερικό.
Μεγαλύτερη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή η τροποποίηση της νομοθεσίας του ΓεΣΥ προκειμένου να ενταχθούν σε αυτή πρόνοιες που να επιτρέπουν την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό από τον ΟΑΥ αλλά και να θέτουν σε εφαρμογή την ευρωπαϊκή διαδικασία της διασυνοριακής περίθαλψης.
Όπως πληροφορούμαστε, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προωθήσει την σχετική τροποποίηση στη Νομική Υπηρεσία και σήμερα, εκτός απροόπτου ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, θα τη θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται τελικά να ψηφιστεί από τη Βουλή κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 10 Ιουλίου.