«Σταγόνα στον ωκεανό» είναι για τους οινοποιούς οι αποζημιώσεις για οινοποιήσιμα σταφύλια, δήλωσε ο Μάρκος Ζαμπάρτας, μέλος του Συνδέσμου Οινοποιών Κύπρου, ενόψει της έναρξης διαδικασίας από το Τμήμα Γεωργίας για καταγραφή και εκτίμηση της ζημιάς από τη μεγάλη πυρκαγιά της Λεμεσού. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Σύνδεσμος θα εξετάσει κατά πόσο χρειάζεται να προχωρήσει από μόνος του σε ξεχωριστή εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες αμπελιών.
Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ και ο Προϊστάμενος του Κλάδου διαχείρισης κινδύνων, Σάββας Χατζημιχαήλ, οι αποζημιώσεις για καλλιέργειες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές είναι για τα σταφύλια, και όχι για το μεταποιημένο προϊόν, το κρασί. Ο Μάρκος Ζαμπάρτας σημείωσε ότι, εάν η βασιστεί η τιμή της αποζημίωσης στο σταφύλι, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί εσωτερικά στον Σύνδεσμο Οινοποιών το κατά πόσο θα προχωρήσουν σε άλλες εκτιμήσεις, αν και σημείωσε ότι δεν είναι πιθανό να ληφθούν αυτές υπόψη στον υπολογισμό της αποζημίωσης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το μέγεθος του πλήγματος που εκτιμά ότι έχουν υποστεί οι οινοποιοί στα κρασοχώρια της Λεμεσού που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, είπε ότι η παραγωγή σταφυλιών έχει χαθεί για φέτος και πιθανό να είναι περιορισμένη και του χρόνου.
Για την παραγωγή κρασιού, είπε ότι τα οινοποιεία πιθανόν να υπολειτουργήσουν, αν και υπάρχει το περιθώριο να αξιοποιηθούν σταφύλια άλλων περιοχών, για να καλύψουν κάποιες από απώλειες. Σημείωσε, όμως, ότι εξειδικευμένα κρασιά από συγκεκριμένες περιοχές, που συνήθως έχουν και την υψηλότερη τιμή πώλησης, θα επηρεαστούν περισσότερο.
Ερωτηθείς για το ποια είναι η έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αμπελώνες, ο κ. Ζαμπάρτας εξήγησε ότι κάποιες από τις ρίζες έχουν ξεραθεί εντελώς, αλλά υπάρχουν και αμπελώνες που επηρεάστηκαν μόνο περιμετρικά, καθώς είναι χλωρά και καρποφορούν αυτή την εποχή και ήταν δυσκολότερο να καούν. Σημείωσε, όμως, ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους, λόγω της πολύωρης έκθεσης στη φωτιά, είχε σαν συνέπεια να χαθούν διάφοροι μικροοργανισμοί που είναι αναγκαίοι για την αμπελουργία.
Όσον αφορά το οινοποιείο Ζαμπάρτα, στον Άγιο Αμβρόσιο της Λεμεσού, σημείωσε ότι κάποιοι από τους αμπελώνες επηρεάστηκαν, ενώ υπογράμμισε ότι το οινοποιείο σώθηκε στην τρίχα χάριν στο προσωπικό, κάνοντας λόγο για «παντελή απουσία της Πυροσβεστικής», αν και, όπως είπε, ο ίδιος είχε αναφέρει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι υπήρχε κόσμος μέσα στο οινοποιείο.
ΚΥΠΕ