11 Ιουλίου, 2025
8:43 μμ

Ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, τα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και κάποιους ακόμα προορισμούς της χώρας, λιγότερο δημοφιλείς, αλλά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πρόκειται να αποτελέσουν τους βασικούς “υποδοχείς” του κύματος ξένων εκατομμυριούχων που προβλέπεται να προσελκύσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα non-dom, το αντίστοιχο για την Χρυσή Βίζα, αλλά και τα φορολογικά κίνητρα για τους ξένους συνταξιούχους, αποτελούν βασικά “εργαλεία” για τη διεκδίκηση όλο και μεγαλύτερου μεριδίου από τη συγκεκριμένη “πίτα”, με δεδομένη την πρόβλεψη της Henley & Partners, ότι αυτήν την περίοδο παρατηρείται μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές “μεταναστεύσεις”.

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση Henley Private Wealth Migration Report, που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες ο βρετανικός οίκος επενδυτικής μετανάστευσης, μόνο εντός του τρέχοντος έτους προβλέπεται η μετεγκατάσταση 142.000 εκατομμυριούχων σε νέες χώρες, με βασικούς “χαμένους” το Ηνωμένο Βασίλειο, από το οποίο προβλέπει η “φυγή” 16.000 ανθρώπων υψηλών εισοδημάτων (High-Net-Worth Individuals), αλλά και την Κίνα, από την οποία προβλέπεται να αποχωρήσουν 7.800 εκατομμυριούχοι σε αναζήτηση νέας “στέγης”.

Σε νέες χώρες προβλέπεται επίσης να μετακινηθούν HNWI από τη Γαλλία (800), την Ισπανία (500), ακόμα και τη Γερμανία (400), αλλά και τη Νορβηγία (150) και τη Σουηδία (50), σε αναζήτηση χωρών με ένα πιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Στους βασικούς “υποδοχείς” του κύματος αυτού των εκατομμυριούχων προβλέπεται να συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, που αναμένεται να προσελκύσει 1.200 νέους εκατομμυριούχους, που ασφαλώς θα τοποθετηθούν και στην αγορά ακινήτων της χώρας. Σημαντικές ροές αναμένονται επίσης προς την Ελβετία (3.000), την Ιταλία (3.600) και την Πορτογαλία (1.400), λόγω των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τέτοιους ανθρώπους, την ποιότητα ζωής και τα ισχύοντα προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης, τύπου Χρυσή Βίζα, είτε συνδέονται με αγορά ακινήτων, είτε με άλλες μορφές επενδύσεων.

Το ελληνικό πρόγραμμα non-dom έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 250 εκατομμυριούχοι έχουν αξιοποιήσει τις σχετικές ρυθμίσεις. Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι πολίτες non-dom, όσοι δηλαδή δεν μένουν μόνιμα στην χώρα μας, μπορούν ως φυσικά πρόσωπα, να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, υπό τον όρο της υλοποίησης κάποιας μορφής επένδυσης στην χώρα (π.χ. ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, εταιρικά μερίδια), με το ελάχιστο όριο αυτής να τίθεται στις 500.000 ευρώ. Ο όρος αυτός θα πρέπει να εκπληρωθεί εντός τριών ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα. Όσοι επιλέγουν την Ελλάδα για την νέα τους φορολογική κατοικία, φορολογούνται για συνολική περίοδο 15 ετών, με ετήσιο ανώτατο φόρο 100.000 ευρώ, για το σύνολο των εισοδημάτων που αποκτούν στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως αξίας. Γι’ αυτό, η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίνεται ελκυστική κυρίως από πολυεκατομμυριούχους του εξωτερικού.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα, το Υπ. Οικονομικών θα προχωρήσει σε περαιτέρω βελτιώσεις, του εν λόγω προγράμματος, αναγνωρίζοντας την ευκαιρία που υπάρχει, προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο της “πίτας”. Ειδικότερα, προβλέπεται να ενταχθούν και μέλη της οικογένειας του επενδυτή στο ειδικό καθεστώς, οποιαδήποτε στιγμή εντός της 15ετούς περιόδου παραμονής του βασικού επενδυτή, με κόστος 20.000 ευρώ ανά πρόσθετο πρόσωπο. Παράλληλα, καθιερώνεται πλήρης απαλλαγή από φόρο δωρεάς και κληρονομιάς για περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και μεταβιβάζεται από τον επενδυτή σε τρίτους. Με τη νέα ρύθμιση η κινητή περιουσία που απέκτησαν οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στην αλλοδαπή, πριν από την μόνιμη επιστροφή τους στην Ελλάδα, απαλλάσσεται από το φόρο κληρονομιάς στην Ελλάδα, εφόσον έχουν διαμείνει στο εξωτερικό για πέντε συνεχόμενα έτη, αντί δέκα που ισχύει μέχρι σήμερα. Παράλληλα, δρομολογείται και η επέκταση της δυνατότητας ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (family offices) και για φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία εκτός Ελλάδας, ενώ μειώνεται το ελάχιστο απαιτούμενο ύψος λειτουργικών δαπανών από 1.000.000 ευρώ σε 250.000 ευρώ ετησίως.

Πέραν των φορολογικών εσόδων, το κέρδος για την ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι πολλαπλάσιο, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δαπανούν πολλά περισσότερα χρήματα στις χώρες που εγκαθίστανται, συγκριτικά με άλλους επενδυτές, ειδικά από τη στιγμή που θα είναι πλέον και φορολογικοί κάτοικοι και θα απολαμβάνουν ειδικών προνομίων. Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά ακινήτων αποτελεί την πρώτη “στάση” τους, τόσο για ίδια χρήση, όσο και για λόγους επενδυτικούς.

Στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των πολυτελών ακινήτων, όπως η Barnes International Realty και το ελληνικό γραφείο Barnes Hellas, ανέφεραν σε πρόσφατη εκδήλωση ότι το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Ελλάδας είναι βασικός καταλύτης της αυξημένης ζήτησης στην αγορά ακινήτων από εύπορους πολίτες, με την Αθηναϊκή Ριβιέρα, δημοφιλείς προορισμούς, ακόμα και εναλλακτικές περιοχές χαμηλότερου κόστους, όπως τα Κύθηρα, η Ιθάκη και η Αστυπάλαια, να συνθέτουν το “παζλ” των επιλογών τους. 

capital.gr

Exit mobile version