Ο Ερσίν Τατάρ και στάση που τήρησε και στη Νέα Υόρκη ήταν η βασική αιτία μη επίτευξης συμφωνίας για άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης. Ακόμα και η προσπάθεια του ίδιου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εμφανίστηκε με χάρτη στην άτυπη πολυμερή, δεν στάθηκε ικανή να προσπεράσει τα εμπόδια της τουρκικής πλευράς.
Στα κατεχόμενα και μέσα στο πλαίσιο του προεκλογικού ο Τατάρ συνεχίζει τον αμανέ του, ότι στη Νέα Υόρκη τήρησε εποικοδομητική στάση προτάσσοντας το άνοιγμα του σημείου διέλευσης Λουρουτζίνας. Υποστηρίζοντας παράλληλα ότι θα μπορούσε να συζητήσει για δημιουργία δρόμου ανάμεσα σε Αθηένου και Αγλαντζιά στην περιοχή Λουρουτζίνας. Ο δρόμος αυτός, σύμφωνα με τις τουρκικές θέσεις, θα περνά εξ ολοκλήρου από τουρκικό έλεγχο, ενώ σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πρόταση ο μισός δρόμος θα περνά μέσα από τη νεκρή ζώνη κάτι που φαίνεται δεν το θέλει η τουρκική πλευρά.
Η πύλη της Λουρουτζίνας
Σε συνέντευξη στην Kibris TV (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να επαναλάβει τη θέση του για τη Λουρουτζίνα:
- «Κάναμε ένα βήμα. Είπαμε ότι μπορεί να είναι και η πύλη στη Λουρουτζίνα. Διότι οι άνθρωποί μας στην περιοχή απαιτούσαν εδώ και χρόνια την πύλη της Λουρουτζίνας για να μπορέσει να αναπτυχθεί λίγο περισσότερο η περιοχή. Και εγώ σκέφτομαι ως εξής: Αν εγκρίνουμε εμείς την πύλη της Λουρουτζίνας, οπωσδήποτε δεν θα έρθει αντίρρηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά και θα ανοίξει αυτή η πύλη. Αν υπήρχε μια πύλη και όχι ένας δρόμος διάδρομος ανάμεσα στην Αθηένου και την Αγλαντζιά στην περιοχή Λουρουτζίνας, θα μπορούσε να συζητηθεί και αυτό».
Ο Τατάρ φρόντισε παράλληλα να φορτώσει ευθύνες στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη: «Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης ήρθε στη Νέα Υόρκη και είπε ότι ‘θα περάσω από περιοχή 5 χιλιομέτρων που βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο και ύστερα θα εισέλθω στη νεκρή ζώνη’. Εμείς λέμε ότι ‘μπορούμε να το εγκρίνομε αυτό διαμέσου διέλευσης από την τουρκική πλευρά’. Σύμφωνα με τους υφιστάμενους ισχυρισμούς, ο δρόμος μεταξύ Αθηένου και Αγλαντζιάς είναι 5 χιλιόμετρα, όμως πρέπει να γίνουν ακόμα 5 χιλιόμετρα. Εκεί είπα ότι θα το κάνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Έκανε παρέμβαση και ο Φιντάν
Ο Ερσίν Τατάρ μίλησε και για την παρέμβαση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ο οποίος επίσης υποστήριξε τη θέση Τατάρ, ενώ υπέδειξε ότι με την όδευση του δρόμου όπως την προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υπάρχει εξοικονόμηση βενζίνης, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.
Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ ο Χακάν Φιντάν είπε: «‘Το εγγυώμαι από εδώ, εμείς θα το στηρίξουμε’. Μπορούμε να φτιάξουμε αυτό τον δρόμο μέσα σε μερικές βδομάδες. Έτσι με μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να φτάνουν από την Αθηένου στην Αγλαντζιά περνώντας από δρόμο υπό τουρκικό έλεγχο. Θα μειώσουν σε μία ώρα τον δρόμο δύο ωρών που κάνουν τώρα. Δηλαδή, θα μειωθεί στο μισό. Και θα εξοικονομήσουν και βενζίνη. Όμως σώνει και καλά θέλουν να περνούν από τη νεκρή ζώνη. Αν το δέχονταν τώρα, το άνοιγμα αυτής της πύλης θα ήταν ίσως το πιο πλεονεκτικό αποτέλεσμα της Νέας Υόρκης».
Γιατί δεν δέχεται την ε/κ πρόταση
Μέσα στα πολλά που είπε ο κατοχικός ηγέτης, εξήγησε και τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους απορρίπτει την ελληνοκυπριακή πρόταση για άνοιγμα σημείων διέλευσης σε Αθηένου-Αγλαντζιά. Κατά τον Τατάρ η ελληνοκυπριακή πρόταση εμπεριέχει «αλλότρια κίνητρα» καθώς ο στόχος της – όπως ο ίδιος υποστηρίζει – είναι η νεκρή ζώνη:
«Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν επιτρέψουμε σήμερα διέλευση από τη νεκρή ζώνη, αύριο θα βγουν και θα πουν ‘αυτό το έδαφος είναι δικό μου’. Έγινε το ίδιο και προηγουμένως. Όπως το παιχνίδι που παίχτηκε στην Πύλα. Από πού μπήκαν στην Πύλα; Πέρασαν από τη νεκρή ζώνη και ύστερα είπαν ‘αυτό το μέρος είναι δικό μας έδαφος’ και το υπερασπίστηκαν. Ακολουθούν και τώρα την ίδια λεπτομερή τακτική εδώ».
Η σιωπή των Βρετανών
Ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε και στη στάση που τήρησε ο Βρετανός υφυπουργός Ευρώπης, Στίβεν Ντάουτι, στη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς στη Νέα Υόρκη:
- «Ο Βρετανός αντιπρόσωπος ήταν σιωπηλός. Για να πω την αλήθεια περίμενα να επιδείξει μια στάση η Βρετανία. Για παράδειγμα, περίμενα να πει: ‘Άντε ας λύσουμε αυτή την υπόθεση. Αφού οι Τούρκοι θα χρησιμοποιούν δρόμο 10 χιλιόμετρων, να φτιάξουν το τμήμα των 5 χιλιομέτρων. Γιατί επιμένετε τόσο πολύ;’. Ο δε Γενικός Γραμματέας προσπάθησε πολύ πάνω σε αυτό το θέμα. Κατέβαλε σοβαρή προσπάθεια για να λύσει το πρόβλημα».
Θέλει να τον σύρει προς την ομοσπονδία
Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε διαμήνυσε πως δεν αποδέχεται επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς κυριαρχία. Ανέφερε ότι σκοπός του Προέδρου Χριστοδουλίδη ήταν να σύρει εκ νέου την τουρκοκυπριακή πλευρά σε συνομιλίες για την ομοσπονδία. Η απάντηση που δίνει ο Ερσίν Τατάρ σ’ αυτό είναι εξής: «Αυτό που λέμε εμείς τώρα είναι το εξής: Να αποδεχτούν την κυριαρχία μας, να αναγνωρίσουν την κυριαρχία μας. Ενόσω δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία μας, δεν μπορούμε να περάσουμε σε επίσημη διαπραγμάτευση».
Επαναλαμβάνοντας ότι έθεσε επί τάπητος μια «νέα πολιτική», ο Τατάρ είπε ότι συζήτησαν αυτά τα θέματα πολλές φορές μεταξύ τους και διαβουλεύθηκαν με την Τουρκιά. Ισχυρίστηκε και τα εξής:
«Αυτή η νέα πολιτική γεννήθηκε από την πραγματικότητα ότι σκάλωσαν πλέον οι διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία που συνεχίστηκαν για χρόνια. Παρά την καλή μας θέληση, η ελληνοκυπριακή πλευρά ουδέποτε απάντησε ειλικρινώς. Από την περίοδο του κ. Ντενκτάς μέχρι το Κραν Μοντάνα και το Σχέδιο Ανάν, οι Ελληνοκύπριοι ήταν η πλευρά που πάντοτε απέρριπτε».
Υποστηρίζοντας ότι η τουρκική πλευρά έχει κουραστεί από «αυτό το παιχνίδι» της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Τατάρ είπε ότι δεν πρέπει να παίξουν ξανά το ίδιο παιχνίδι και επανέλαβε ότι μπορούν να περάσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την αποδοχή της «κυριαρχίας» τους.