Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση καταφεύγουν συχνά σε συμπληρωματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που προκαλεί η νόσος, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Μεταξύ αυτών των παρεμβάσεων, η διατροφή αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, καθώς ολοένα περισσότερες επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένες αλλαγές στο διατροφικό πρότυπο ενδέχεται να προσφέρουν οφέλη.
Η διατροφολόγος Evangeline Mantzioris, Διευθύντρια του Τομέα Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, επισημαίνει –μέσω άρθρου της στην πλατφόρμα The Conversation– ότι οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης.
Όπως αναφέρει, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εξέτασε τη σχέση μεταξύ διατροφής και πόνου στις γυναίκες με ενδομητρίωση, διαπιστώνοντας ότι ο περιορισμός συγκεκριμένων τροφών –όπως τα γαλακτοκομικά, η γλουτένη, η καφεΐνη και το αλκοόλ– μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Επιπλέον, η υιοθέτηση διατροφικών προτύπων όπως η μεσογειακή δίαιτα ή η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της πάθησης.
Τι έδειξε η μελέτη; – Τα αποτελέσματα
Η μελέτη περιλάμβανε μια διαδικτυακή έρευνα με 2.388 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με ενδομητρίωση. Η έρευνα ρωτούσε τις γυναίκες για τις διατροφικές αλλαγές που έκαναν και τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούσαν, και αν αυτά τις βοηθούσαν στην ανακούφιση του πόνου.
Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι το 84% των γυναικών είχαν κάνει τουλάχιστον μια διατροφική αλλαγή, και το 67% από αυτές ανέφεραν ότι αυτή η αλλαγή βοήθησε στον πόνο. Παράλληλα, το 59% χρησιμοποίησαν συμπληρώματα, και το 43% από αυτές θεωρούν ότι αυτά τα συμπληρώματα είχαν θετική επίδραση στον πόνο.
Ποιες διατροφικές αλλαγές βοηθούν;
μείωση αλκοόλ: 53% των γυναικών ανέφεραν ότι μείωσαν το αλκοόλ και ένιωσαν ανακούφιση από τον πόνο.
μείωση γλουτένης: 45% βρήκαν βοήθεια με τη μείωση της γλουτένης.
μείωση γαλακτοκομικών: 45% ανέφεραν ότι η μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων βοήθησε στον πόνο.
μείωση καφεΐνης: 43% θεώρησαν ότι η μείωση της καφεΐνης βοήθησε.
μείωση επεξεργασμένων ζαχάρων και τροφίμων: 41% των γυναικών ανέφεραν ότι η μείωση της επεξεργασμένης ζάχαρης είχε θετικά αποτελέσματα. Επίσης 38% αισθάνθηκαν καλύτερα με τη μείωση επεξεργασμένων τροφών (π.χ. λουκάνικα, πατατάκια, σοκολάτες).
δίαιτα χαμηλή σε FODMAP: 32% ανέφεραν βελτίωση με αυτή τη δίαιτα που περιορίζει ορισμένα είδη ζάχαρης και βελτιώνει τα συμπτώματα όπως το φούσκωμα.
μεσογειακή δίαιτα: 29% των γυναικών θεώρησαν ότι η μεσογειακή διατροφή (με έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρι) τις ανακούφισε.
Συμπληρώματα:
κουρκούμη ή κουρκουμίνη: 48% βρήκαν ανακούφιση από τη χρήση του κουρκουμά.
μαγνήσιο: 32% ανέφεραν βελτίωση με το μαγνήσιο.
μέντα: 26% των γυναικών ανέφεραν ανακούφιση με μέντα.
τζίντζερ: 22% βρήκαν ανακούφιση στο τζίντζερ.
Πώς λειτουργούν αυτές οι αλλαγές;
Η ενδομητρίωση έχει φλεγμονώδη χαρακτήρα, και πολλές από τις αλλαγές στη διατροφή και τα συμπληρώματα που εξετάστηκαν στη μελέτη έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Για παράδειγμα, η μείωση του αλκοόλ, των επεξεργασμένων τροφίμων και η υιοθέτηση υγιών διατροφικών προτύπων, όπως είναι η μεσογειακή δίαιτα, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Παράλληλα, συστατικά συμπληρωμάτων όπως είναι η κουρκουμίνη έχουν επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ωστόσο, η μελέτη αυτή έχει και ορισμένους περιορισμούς. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια παρατηρητική μελέτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι αυτές οι αλλαγές διατροφής προκαλούν μείωση του πόνου, αλλά απλώς δείχνουν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ τους. Τέλος, οι γυναίκες ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες και τον πόνο τους από μνήμης, κάτι που μπορεί να μην είναι πάντα αξιόπιστο.
ygeiamou.gr