Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στον παγκόσμιο χάρτη του κυβερνοεγκλήματος πραγματοποίησαν οι αρχές επτά χωρών, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Endgame. Στο στόχαστρο τέθηκαν ρωσόφωνες συμμορίες χάκερ που εμπλέκονται σε επιθέσεις κατά κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ιδιωτών διεθνώς.

Η συντονισμένη επιχείρηση οδήγησε στην έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για 20 άτομα, κυρίως ρωσικής υπηκοότητας, και στο ξεσφράγισμα κατηγορητηρίων από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης για 16 υπόπτους, ανάμεσά τους οι εγκέφαλοι των Qakbot και Danabot. Οι αρχές στοχοποιούν επίσης τους ηγέτες του Conti, μιας από τις πιο επικίνδυνες ομάδες ransomware διεθνώς.

Μεταξύ των προσώπων που κατονομάζονται είναι οι Ρουστάμ Γκαλιάμοφ, Αλεξάντρ Στεπάνοφ (JimmBee), Αρτέμ Καλκίνιν (Onix), ο Ουκρανός Ρομάν Πρόκοπ και ο πλέον καταζητούμενος Βιτάλι Κοβάλεφ (γνωστός ως Stern και Ben). Ο Κοβάλεφ φέρεται να ελέγχει ψηφιακό πορτοφόλι αξίας σχεδόν 1 δισ. ευρώ και να διαμένει στη Μόσχα.

Οι χάκερ είχαν μολύνει πάνω από 300.000 συστήματα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ινδία, η Πολωνία και η Ιταλία. Το λογισμικό τους, διακινούμενο μέσω dark web, αξιοποιούνταν και για κατασκοπεία. Τα δεδομένα μεταφέρονταν σε ρωσικούς servers.

Οι εκβιασμοί μέσω ransomware έπληξαν επιχειρήσεις όπως η Marks & Spencer και νοσοκομεία στις ΗΠΑ. Οι ζημιές ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια. Το FBI προσέφερε αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες για το Conti.

Η γερμανική BKA υπογράμμισε πως το οργανωμένο ψηφιακό έγκλημα διαθέτει πλέον μαφιόζικη δομή. Οι περισσότεροι ύποπτοι παραμένουν σε χώρες όπως η Ρωσία και το Ντουμπάι, γεγονός που δυσχεραίνει την έκδοσή τους.

Ο επικεφαλής της BKA, Χόλγκερ Μινχ, δήλωσε πως η επιχείρηση Endgame 2.0 αποδεικνύει ότι οι διεθνείς στρατηγικές κατά του κυβερνοεγκλήματος αποδίδουν. Η Γερμανία παραμένει μεταξύ των κύριων στόχων των ψηφιακών εγκληματιών.

Η επιχείρηση αυτή αποτελεί συνέχεια της δράσης κατά του Qakbot που ξεκίνησε το 2022 και ανοίγει νέο κύκλο διεθνών διώξεων, στέλνοντας το μήνυμα πως «οι εγκληματίες μπορεί να κρύβονται, αλλά δεν είναι αόρατοι».

protothema.gr

Exit mobile version